Még sosem volt, hogy egy peren kívüli egyezség után nem az egyezség részletei, hanem annak okainak találatása a legérdekesebb. Pedig a Qualcomm ügyben épp ez a helyzet, és az izgalmak okozója épp az Intel.

Hogy miért? Mert ugyanazon a napon, amikor az Apple és a Qualcomm hivatalosan is megállapodott, az Intel hivatalosan kiszállt az 5G modemek gyártásának bizniszéből, végleg. Akkor mindenki előtt világos volt a sztori: az Apple a belső iparági infók szerint eleinte az Inteltől rendelte a 2020-as iPhone-okba az 5G modemet, aztán látva az eredményeiket úgy döntött, hogy mást keres inkább. Csakhogy senki más nem felelt meg a célra, csak az aktuális pertársa, a Qualcomm. Dobta az Intelt, barátságra kelt az ellenséggel.

int.jpg

Az pedig, hogy egy napon jelentették be a két eseményt, nem véletlen. Ez egy megállapodás lehetett: az Intel hallgatott arról, hogy az Apple-lel felbontják a szerződést, és hogy nem tudnak megfelelő chipeket gyártani, egészen  addig, amíg a Qualcommal meg nem állapodott az Apple, nyilván így jobb tárgyalási pozícióban. Az Apple meg most kussol arról, hogy ők mondták fel az egész bulit, meg hogy az Intel nem tudott volna szállítani, és hagyják, hogy arcvesztés nélkül szálljanak ki.

Most azonban újabb részlet is napvilágot látott: kiderült, hogy már februárban átcsábította magához az Apple az Intel vezető 5G-s mérnökét, hogy házon belüli 5G chipeket fejlesszen. Vagyis az Apple már akkor megpecsételte az Intel sorsát, akik már akkor látták nagyjából, mi lesz ennek a vége. A férfi alkalmazása pedig arra mutat rá, hogy nyilván nem szeretne az Apple még egyszer ilyen helyzetbe kerülni, ennyire másoktól függeni pont akkor, amikor az egyetlen kiutat egy indulásként dollármilliárdokal elnyelő partner jelenti.