Az iOS 12.2 és macOS 10.14.4 óta a Safari új szabály szerint, kifejezetten és világosan felhívja a figyelmet arra, ha egy weboldalt nem biztonságosnak ítél meg: kiírja a fenyegetőnek tűnő információt a címsorba.

bizt.png

Hogyan kell ezt értelmezni? Félni kell a weboldaltól, ami “nem biztonságos”?

Valójában jelenleg a figyelmeztetés csak azt mutatja, hogy egy oldal a biztonságos, vagyis titkosított HTTPS szabvány szerint kommunikál-e velünk, vagy nem. A HTTPS korábban csak a netes banki oldalak, fizetést is lehetővé tévő áruházak sajátja volt, hiszen itt a legfontosabb, hogy az elküldött adataink, a “bankszámlánkról fizetni képes karakterek” titkosítva menjenek át.

Ha nem HTTPS-sel kommunikálsz, akkor minden, amit teszel, látható lehet a támadók számára egy közbenső ponton. Lehallgathatják a netezésed, hogy szépen, magyarul fejezzük ki magunkat.

Ma azonban, hogy a privacy és a biztonság is elsődleges kérdéssé vált, és csak önként, szerződésben vállalva adjuk oda ingyen az adatainkat a multicégeknek, egyre több oldal használja a HTTPS-t. Valójában ez már elvárás, és inkább csak olyan oldalak nem használják ezt, ahol elmaradt a fejlesztés az elmúlt években, vagy nincs pénzük ilyen úri huncutságokra. Persze kit érdekel, ha látja valaki, milyen marhasérvvel foglalkozó cikket olvastál el nemrég (úgyis látja mindenki a sütikből, meg hát nyilván a Facebook tolta eléd az írást, így ők külön értékesíték ezt az információt rólad, mielőtt a Google is rátalálna), ez inkább akkor fontos, ha meg is adsz érzékeny információkat.

Ha megadsz egy oldalnak ilyet, vagy olyan oldalt látogatsz, ahol fontos titokban tartanod a tevékenységed, és a felső sorban látod a figyelmeztetést, zárd be az oldalt. Szóval parázni nem kell, nem lett kevésbé biztonságos a net, csak jobban informálnak minket.

Nemrég váltottál Mac-re? Nem ismered még ki magad a környezetben, és szeretnéd, ha valaki megmutatná neked, hogyan érdemes használni a géped alapvető feladatokra? Személyes tanácsadással, valakivel, aki csak veled foglalkozik sokkal hatékonyabban haladsz, mint a netet bújva, tréner rendeléséhez itt tudsz tőlünk ajánlatot kérni.