Én imádom, hogy az asztalt és a dokumentumok mappát a macOS egyetlen gombnyomással folyamatosan szinkronizálja iClouddal. Mégpedig azért, mert általában az asztalon vannak a friss munkáim és azok, amikkel dolgozom, a dokumentumokban pedig azok, amikkel már sosem fogok, de hátha kell.

applenosy2_1.png

Vannak azonban olyan mappák az asztalon, amiket nem szeretnék szinkronizálni. Két okból:

  • túl nagyok, és gigabájtokat foglalnak el,
  • miközben sosem kell elérnem ezeket a fájlokat más eszközről (pl. fotók a következő 10 posztomhoz, ezeket mindig laptopról válogatom és töltöm fel)
  • és kifejezetten idegesít, ha felhőbe tolja a rendszer, és amikor meg dolgoznék vele egy hét múlva, nincsenek a gépemen a fájlok (muszáj optimalizálnom a tárhelyet egy 128 gigás SSD-n).

Az Apple nem kínál alapból kivételezési lehetőséget mappánként. Nem tudni, miért, talán félnek, hogy ez sokakat összezavar, és véletlenül nem szinkronizálnak olyan mappákat, amiket meg egyébként akartak.

A legegyszerűbb trükk az, hogy az adott mappa neve végére odaírjuk:

.nosync

Kész. Mostantól az a mappa nem lesz szinkronizálva, a neve mellett egy áthúzott felhőt látunk, tehát nem lesz szinkronizálva, az iCloudból pedig törlik a korábbi mentést, az előző névvel. Fájlnevekbe is belecsempészhetjük ezt a kifejezést, az adott fájlt ki kivehetjük a szinkronizálás alól.

applenosy.png

Van még pár név és formátum, amit nem szinkronizál a macOS, például a .tmp-ket sem, de felesleges errefelé bonyolítani. Ha pedig az a helyzet, hogy a szóban forgó mappára hivatkoznak máshol, ezért nem engedheted meg, hogy átnevezd, használd ezt az automatizmust. Ez, amennyiben nincs space a névben, egy Finder gombbal átnevezi az adott mappát, ezután a régi mappanévvel egy aliast helyez el az eredeti helyen, ami az új mappára mutat.

Nemrég váltottál Mac-re? Nem ismered még ki magad a környezetben, és szeretnéd, ha valaki megmutatná neked, hogyan érdemes használni a géped alapvető feladatokra? Személyes tanácsadással, valakivel, aki csak veled foglalkozik sokkal hatékonyabban haladsz, mint a netet bújva, tréner rendeléséhez itt tudsz tőlünk ajánlatot kérni.