A héten is jött néhány pletyka. A legizgalmasabb talán a gázérzékelős Apple Watch: a cég levédetett egy szabványt, ami veszélyes gázok érzékelése esetén mentené meg az életünket, így olyanokat kutatna, mint a CO, NO, NO2, CH4, O3. A csuklónkon így tényleg egy komplett életvédelmi szakosztály lenne, ha csatlakoztatunk egy tüzijátékkal felszerelt drónt a fejünk fölé, mehetünk bármelyik európai no-go zónába.

Innentől pedig két lábbal a földön: a Digitimes arról írt, hogy a régóta várt Qi töltőmatrac, az Apple beígért AirPowere, ami mindenféle Apple cuccot tudna egyszerre tölteni, 2019-ben jön, istenbizony. Már korábban is több utalásra bukkantak az Apple saját szövegeiben amellett, hogy érkezik, de most iparági pletykák állították, hogy kész van a cucc.

messages_image_2738207528_-e1536782019830.png

Ugyaninnen szivárgott az infó, hogy még az év első felében jönnek az új AirPodok, amik - lehet megkapaszkodni - már most tartalmazhatnak életfunkciókat figyelő szenzort, vagyis néznék a szívritmust. Korábban is pletyiztek erről, de nem gondoltam, hogy már idén ilyennek jönne ki a cég.

Most sem hiszem egyébként.

Közben az iOS 12.2 bétájában találtak utalást arra, hogy az új füleseket már Hey Siri próbahanggal kell konfigurálni, vagyis az biztos, hogy egy új Siri-eszközt üdvözölhetünk bennük. Ezt elhiszem.

 

A WSJ az idei iPhone-okkal kapcsolatban állította, hogy mindegyik OLED kijelzőt kap, az LCD ki lesz rúgva. Várjuk, milyen áremelést jelent majd ez az iPhone XR esetében, merik-e tovább tolni a madnesst.

Az Apple versenyt is hirdetett a héten. Tíz képet választanak ki iPhone-nal készített fotókból, amiket ezután marketing célokra használnak fel, kinyomtatják óriásplakátokra, és az üzletekbe is kiteszik. A versenyen induláshoz csak azt kell tenni, hogy megosztod a képedet Twitteren vagy Instagramon #ShotOniPhone hashtaggel (vagy email a shotoniphone@apple.com-ra). Eleinte úgy volt, hogy a nyertesek pénzt nem kapnak, csak a dicsőséget, de a profi fotós társadalom ezen picit felbosszantotta magát. Ezután kiegészítették a felhívást, és azt írták, a nyertesek munkáját kompenzálni fogják. Nem tudni, how much.

shot-on-iphone-challenge-announcement-forest_big_jpg_large.jpg

Az Apple a héten kiadott néhány frissítést, noha ezek nem tartalmaztak olyan egetrengető változásokat, hogy a legtöbben egyáltalán észrevettük volna. Mondjuk kiemelhető az olyan hibák orvoslása, mint a 2018-as iPad Prók esetében a külső “audio input” eszközökre történő csatlakozásnál észlelhető torzulás, bizonyos CarPlay rendszerekkel való kapcsolat megszakítása, valamint a HomePod váratlan újraindulásának problémája. Amit én is tapasztaltam az előző frissítés óta, rém idegesítő (a hiba így most megszűnni látszik). A frissítések az iOS 12.1.3, HomePodra is, a tvOS 12.1.2 és a macOS 10.14.3, utóbbiak általános javítócsomagok.

Izgalmas találgatásra adott okot, hogy az Apple egyesült államokbeli honlapján ismét feltűnt az iPhone SE - igaz, a cég készletkisöprésre használt üzletében. Gyorsan el is fogyott a nettó 249 és 299 dollárért árult 32 és 128 gigás verzió, aztán megint tettek ki egy adagot, az is elment. A dolog semmit nem jelent, nem hiszem, hogy átszámítva és forintosítva 100 ezres készülékek kívánatosságát próbálgatnák. Úgyis tudják, hogy mi történne.

Különös volt a héten az a publikáció is, ami az Apple hivatalos kijelentéseit részletezte a klímaváltozással kapcsolatban. Mint a cég kifejtette, noha az éghajlatváltozás anyagilag terhet jelent, egyben előny is lehet nekik. Ugyanis ahogy durvul a helyzet, úgy várható, hogy törvényi előírás szabja majd meg az energiahatékony termelést és felhasználást, amiben az Apple termékei egyébként is, mindenféle szigorú törvény nélkül elöl járnak. Így az új piacon eleve előnnyel indulnak majd, és a tudatos vásárlók is inkább őket választják.

És egy régi tartozás: mostantól a Mac App Store-ban is elérhető a Microsoft Office programcsomag, nem csak a redmondiak honlapjáról. Úgy tűnik, a bevételelosztás valamiért mégis fekszik már nekik, talán a cserébe kapott marketingcsomag volt ilyen tetszetős.

ke_pernyo_foto_2019-01-26_20_54_09.png

Hogy mi volt ez a poszt? Próba jelleggel heti egyszer, hétvégén összeszedem azokat az Apple-híreket, amiket a héten semmilyen módon nem dolgoztam fel.  Ezekkel ellensúlyoznám az Appleblog tavaly bevezetett új tartalomszerkesztési elveit, aminek következtében több az elemzős, sokforrásos nagyposzt, kevesebb a pletykacunami, és aki csak minket követ, esetleg lemarad a szerinte fontos hírmorzsákról. Rajtam ne múljon: ha valaki csak egy Apple-oldalt olvas, az legyen az Appleblog feat. Almalé és Kungfu.