Ma indul a CES, az okos kiegészítők újabb rohamra indulnak a pénztárcák ellen. Mégis egy ettől független hírrel szakítanám meg az egyelőre el sem kezdett sort: az IKEA okos sötétítőt fejlesztett, és terít Európában. Magyarországra információink szerint április körül érkezik.

ikea-smart-blinds.jpeg

A sötétítőt lehet távirányítóval vagy okostelefonnal vezérelni. Be lehet állítani, mikor sötétítsen vagy vonuljon vissza, valamint hatalmas hír:

HomeKit kompatibilis.

Tehát ha van otthon egy HomePodod a sötétítővel rendelkező helyiségben, csak ki kell mondanod valahol, hogy húzza fel vagy eressze le magát a cucc, és kész. Valamint könnyen rendelhetjük hozzá eseménysorozatokhoz a redőny mozgását, mondjuk egy "felébredtem" felkiáltással lefő a kávé és felhúzódnak a redőnyök. De szólhat az okosóra is a többieknek, hogy felébredtünk, és akkor dumálni sem kell.

A dolog a FYRTUR és a KADRILJ sötétítőkkel működik majd, egy TRÅDFRI gateway segítségével, a redőnyök ára 30-45 ezer forint, a gateway 10 ezer körül. A méretek 60x195 centitől 140x195 centiig tartanak, változatosan. A működést ez a videó mutatja be:

A redőnyök kommunikációs egységét USB-vel kell tölteni időnként, ami egyeseknek jó hír, mert nem kell elektromos kiállást kialakítaniuk az ablakkeretnél, másoknak nem jó hír, mert azért az igazi kényelem mégis a közvetlen bekötés lenne, és egy felújítás során azért nem egy nagy dolog az a plusz pár méter vésés.

Na az ilyenek kellene, hogy tényleg okosodjanak a lakások.