Mindenki érzi, hogy a jelenlegi termékpaletta nem tartható. Nem logikus.

Van egy - ár tekintetében - belépő szintű iPad, ami 32 és 128 gigás háttértárral rendelkezik, A10 SoC dolgozik benne, és kompatibilis a Pencillel. Van egy - elvileg - belépő szintű iPad mini, amiben egy feleolyan lassú A8-as dolgozik, kisebb, és nem ismeri a Pencilt. A kijelzője valamivel jobb, mivel laminált és tükröződésmentes. De az alapára magasabb, mint az iPadnek, 146.990 a 116.990-nel szemben (azonos tárhely esetén az árak is nagyjából megegyeznek). És vannak az iPad Prók, azokban nincs logikai bukfenc, jó messze el is húztak árban.

ke_pernyo_foto_2019-01-07_10_21_30.png

A tény, hogy nem nyírta ki azonnal az Apple az iPad minit, azt jelzi, hogy valamit kezdeni akarnak velük idén. Ming-Chi Kuo pedig jóslásokba bocsátkozott.

Kuo szerint az új iPad mini gyorsabb processzort kapna, valamint a fent említett előnyét, a drágább kijelzőtechnológiát elhagyná. Így olcsóbb lehetne a készülék, viszont átvéve a mostani iPad-árat újra a mini lehetne a belépő tablet (a legtöbb ember számára a kijelzőbeli különbség egyébként sem lesz döntő tényező, az ár inkább). Hogy a Pencilt támogatja-e vagy sem: inkább nem. Ha már támogatná, a 2-est kellene, ami miatt megint csak hozzá kellene nyúlni a belső szervekhez, ez pedig egy mellékes frissítés lesz. Én úgy gondolom, hogy az Apple Pencil nem lesz kompatibilis a minivel.

Az iPad viszont komolyabb beavatkozást kaphatna. Egyrészt a pletykák szerint keskenyebb kerete lenne, így egy picit nagyobb, 10 colos kijelzőt kaphatna. Nem annyira lenne keskeny a káva, mint a Próknál, és úgy gondolják, a Face ID nem érkezik még idén - ez az olcsóbb készülékekbe csak később jöhet el. Én ebben nem vagyok biztos.

Az új iPad már kompatibilis lenne viszont az Apple Pencil 2-vel, így hosszú távra kilőnék a kínálatból a Pencil 1-et.

Egyértelmű viszont, hogy a készülék ára emelkedne, mindenki érezte, hogy egy köezeps méretű iPadnek - Apple-definíció szerint - _túl_ _jó_ ár volt a mostani, ráadásul a kötelező frissítéseken túl kapna új képességeket a tablet. Kábé 140.000 forintra becsülhető az idei alap iPad, az iPad mini kaphatna egy 32 gigás változatot, ami a mostani iPad árán menne, sőt, ha az Apple szeretné még jobban elfogadtatni a cserét, még lejjebb mehetne: a 299 dolláros szintre.

Ami nálunk egyáltalán nem éreztetné hatását, hiszen az iPadnél használt dollár-forint árfolyamot az Apple már érezhetően szeretné módosítani, így Magyarországon egy potenciális 10 százalékos dollár-árcsökkentés mellett a forintos ár változatlan maradna.

Ha nem szeretnél lemaradni a tavaly bemutatott jóáras, jókonverziós, Pencil 1 támogatott iPadről, az Aqua Webshopban most akciósan hozzájuthatsz itt. Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.