almalé és kungfu Rólunk

Apple: a vég kezdete?

A két héttel ezelőtti negyedéves pénzügyi jelentés ismét rekordról számolt be. Nem volt ebben semmi különös, teljesen megszokott az Apple-től. Valami mégis történt, mert a bejelentés óta a cég értéke, 14 nap alatt, 16 százalékkal esett, és több mint 20-szal a nemrég bejelentett rekord részvényérték óta. A hírös billiárd dolláros kompani piaci kapitalizációja, vagyis részvényeinek összértéke most közelít a Microsoftéhoz.

ke_pernyo_foto_2018-11-15_9_08_54.png

Egyrészt az történt, hogy a bevételnövekedés ellenére az eladások stagnáltak vagy csökkentek. Ezzel párhuzamosan Tim Cook bejelentette, hogy ezentúl nem közlik az eladási számokat a hardvereladásoknál, ezentúl nem lehet tudni, csökkentek-e az eladások, vagy ha igen, mennyivel. Csak a bevételeket közlik.

Másrészt az történt, hogy a beszállítók is elkezdtek profitcsökkenést jósolni a legnagyobb ügyfelük eladásaira hivatkozva, ez pedig csak az Apple lehet.

Mekkora a baj? A részvény értéke tegnap is esett, folyamatosan esik. A buy besorolásból most kezdik átminősíteni neutralba a papírt. Ha azonban fél éves távlatban, vagy még nagyobban vizsgáljuk a papírt, azért nem látszik annyira kétségbeejtőnek a helyzet. Még.

ke_pernyo_foto_2018-11-15_9_09_34.png

Legyünk benne biztosak: Tim Cook bejelentését jól megfontolta. Demózták, mi lenne a részvénnyel, ha a következő negyedévekben közölnék a csökkenés mértékét, és mi lenne, ha eltitkolnák. Az jött ki, hogy az egyszeri nagy sokk jobb lesz, mint a sok kicsi.

És hogy csökkenések jönnek, az egészen biztos. Az Apple mostanra az összes termékén végrehajtotta a gumicukor-trükköt, vagyis a termékpaletta széthúzását a magasabb ármező irányába. Az alsó végek levágása még nem mindenhol történt meg, iPhone SE már nem kapható, de régi MacBook Air még igen. Nemsokára azonban nem tudsz Apple-terméket venni kevesebb pénzért, mint amiért korábban prémium szintű Apple-terméket vettél. A prémium szint meg elszállt.

Akkor, amikor a kínai és indiai piac az olcsóbb készülékekért kiált, és a consumer technológia ott tart, hogy a mindennapi dolgokra bőven elég gyakorlatilag akármilyen összetételű hardver, és csak a borítás minőségére és az ergonómiára kellene figyelni, az Apple bekeményített. Izzadságszagú, haszontalan vagy kicsi haszonnal járó, de drága technológiákat fejlesztett, amire mutogatva kér többet. Kétségbeesetten próbálnak differenciálni egy olyan korban, amikor a differenciálás egyre kevésbé van benne az emberi fejekben.

Kártolnak.

A kártolás a gyapjú vagy pamut lazítása, párhuzamosítása. Az a folyamat, amikor a gubancokat arrébb tolják fesűkkel, egyre hátrébb, amikor a végére már nem marad kár. Az Apple kártolása abból áll, hogy a stagnáló eladások miatti befektetői pánikot arrébb tolták, mégpedig masszív áremeléssel. Amíg nem jönnek az eladási számok, de jönnek a magasabb bevételek, addig nincs oka panaszra senkinek. Nem baj, hogy nem nő az Apple-használók tábora, amíg többet fizetnek. Az Apple ráerősített azokra a területekre is, ahonnan a bevételek növelését még várhatja: a szolgáltatások és a kiegészítők piaca egyre nagyobb lesz, több mint 100 mágnes került az új iPad Prókba, hogy BÁRMIT rá lehessen csatolni, és azt a valamit lehetőleg az Apple gyártsa.

Az Apple azzal, hogy elrejtette a hardvereladási adatokat, újabb lépést tett afelé, hogy önmaga is egyre kevésbé hasonlítson hardvercégre. Egyre inkább szolgáltató cég, és termékük az Apple részvény.

A Braeburn Capital cég neve kinek ismerős? A Braeburn név maga egy almakultivárt, egy almafajtát jelöl. A Braeburn Capital pedig egy pénzügyi alapkezelő cég, történetesen az Apple leányvállalata. Történetesen a világ egyik legnagyobb befektetői ők, és az Apple pénzügyi erőforrásainak 70 százalékát ellenőrzik. Ugye nem kell leírnom, micsoda pénzügyi tartalékkal, és micsoda hitelekkel rendelkezik a cég? Akik AAPL részvényt vesznek, a Braeburn Capitalból is vesznek egy szeletet.

A Wall Street Journalban jelent meg egy cikk erről nyáron, “Az Apple egy hedge fund cég, ami telefonokat gyárt” címmel. A cikket író professzorok elkezdtek az egész folyamatra nem az iPhone oldaláról ránézni, és érdekes dolgokat találtak. Például hogy milyen különös hedge fund is az Apple: csak minimális információt közölnek a Braeburn Capital befektetéseiről - ahogy egy hedge fund -, viszont egy hedge fundtól eltérően bárkit bevesznek ebbe a buliba. Bárki vehet részvényt ebből a különös portfólióból, és vesz is.

Az Apple egy hedge fund cég, ami telefonokat gyárt. Tim Cook meg egy pénzmérnök.

Az emberek, akik sikeresebbé tehetik a céget, a sales-es és marketing dolgozók. És a végén ők vezették a céget. És a termékekért felelős embereket kitették a döntéshozó testületből. És a cég elfelejtette, milyen jó terméket készíteni. Az érzékenység, a géniusz, amik abba a monopol helyzetbe hozták őket, szétrohadt azok miatt az emberek miatt, akiknek nem volt fogalma, mi a különbség jó termék és rossz termék között.

Ezt Steve Jobs mondta. Ezzel jellemezte a Xeroxot, a céget, ami simán beengedte őket a termékfejlesztőkhöz, akik megmutatták nekik az egeret és az ablakos elrendezést a kijelzőn. Amit ma számítógépként ismerünk, azt ott fejlesztették ki, de a marketing és sales csávóknak erről fogalma sem volt. Ők nyomtatókat adtak el cégeknek.

Nem, az Apple nem lépett az idézetben felvázolt útra, hiszen Jobs DNS-e még mindig ott van Cookban és a többiekben. De valami megváltozott náluk is. Továbbra is a termékeket hangsúlyozzák a hivatalos nyilatkozatokban, továbbra is állítják, mit sem változtak ebből a szempontból, de mégsem hiszem el nekik. Ahogy Jobs bemutatta az új termékeket, abból látszott a termékközpontúság. Ahogy Tim Cook jelenti be a termékeket, ahogy próbál hisztérikus állapotba kerülni, az inkább ijesztő.

Én szurkolok azon, hogy a részvények ára tovább süllyedjen. Süllyedjen addig, hogy válságmenedzsment következzen. Hogy megkérdezzék maguktól, hogyan jutottunk idáig? Menjenek vissza a kiindulási pontig. Szarják le, hogy az emberek nem vesznek több iPhone XS-t, mint egy héttel ezelőtt, csak annyit vagy kevesebbet. Fejlesszenek olyan termékeket, amiket érdemes lesz megvenni. Találjanak ki új termékeket, amik nagyszerűek, amik piacvezetők, amikre még nem gondolt senki.

Ne mondják azt, hogy we love the Mac, úgy, mint akik a pénzügyi fogások között megsimogatják a pénzügyi fogások elkészítésében segédkező számítógépeket. Mondják azt, hogy we are the Mac. We are the iPhone, iPad, és a többi.

De tudjátok, mi lesz ehelyett? Pár nap, pár hét, és újra növekedni fog a részvény értéke. Az Apple-nél pedig pezsgőt bontanak, és ismét azon dolgoznak, hogy miként tudnak több pénzt termelni. Nem azért, mert nincs nekik elég - azért, hogy fennmaradjon a hajó egyáltalán. Mert úgy látják, hogy ez tartja fenn a hajót. Nem látnak más utat erre.



Az Apple elismerte, hogy a T2 chip megakadályoz néhány külső szervizelést

Múlt hónapban került ki egy belsős Apple szervizutasítás, amiben egy AST 2 System Configuration nevű szoftverről volt szó. Ezt a szoftvert a T2 chipes Macek esetében kell elindítani szervizelés után, amíg ez nem fut le, a javítás nem befejezett, a gép pedig működésképtelen. Természetesen a szoftver kizárólag az Apple birtokában van, és egy biztonsági chip tesz róla, hogy ne legyen megkerülhető a folyamat.

2018-macbook-pro-t2-chip.jpg

Ez egyrészt ugye jó, mert ha valaki fogja a gépünket, ellopja, szétszereli, beletesz valami kártékony hardvert, vagy kicseréli az ujjlenyomat-érzékelőt, aztán újra összerakja, aztán visszalopja (láttunk már ilyet, mégpedig aaaaa… Mission Impossible első részében, pedig az még 1996-os film, azóta ez nyilván mindennapos támadási gyakorlat lett),

de azért ismerjük el, a kérdés túlmutat a biztonságon.

Arról szól, hogy mi rendelkezhetünk-e a Mac-ünkkel, mi cserélhetjük le az alkatrészeit akármire, vagy az Apple fenntartja a jogot, hogy vas úgy maradjon meg a tönkremeneteléig, ahogy megvásároltuk. Mert ha nem gyakorolhatjuk a tulajdonjoggal járó minden egyéb jogot, akkor erről a jogunkról való lemondást milyen módon fogadtatják el? Olcsóbban adják azokat a Maceket, amiknek csak a csökkentett jogcsomagját kapjuk meg?

A T2 chipről nemrég egy hosszas dokumentum is megjelent, amiben főleg a chip bootoláskor végrehajtott ellenőrző processzeiről volt szó. Noha elvileg a T2 szerepének tisztázására jött volna létre az írás, egyetlen utalás sem volt benne a szervizelésről például, a feladatok között nem szerepelt ilyen.

Mégis, az Apple végül most elismerte a The Verge-nek: az újabb Mac-ek tényleg lefuttatnak egy szoftveres ellenőrzést bizonyos szervizelések után. Ilyen például az alaplap és a Touch ID szerzor cseréje. De a cég továbbra sem mondja meg, pontosan milyen alkatrészek esetében van ellenőrzés, vagy hogy ez egy új szabályozás, vagy már régebb óta velünk van.

Ami egyébként érthetetlen. Ez ugyanis lebegtetés: ha alaplap és Touch ID párosításáról van szó, vagy ilyen fő komponensek kompromittálásának megelőzéséről, az érthető. De a közlésből kitűnik, hogy van más alkatrész is, amit nem enged külső szervizen cserélni az Apple, de nem árulja el, mik ezek.

Most majd egy Apple-rajongó csoport azért fogja igazolni az Apple döntését, mert hát Touch ID, mások meg ennek ellenére fognak támadni, mert nem csak Touch ID, illetve jönnek az elvakult Apple haterek, akik szerint 1984. A középen állók, akik még kérdezni meg jobban érteni szeretnének, csendben nézik a bunyót. Ilyen a politikai megosztottság, félinformációk csepegtetése, a közbeszéd ellenőrzésével - ezt teszi épp az Apple. Méghogy Tim Cook nem vágyik politikai karrierre.

De hé, nézzétek, milyen szép luxus bőrtokot adott ki a CaddySack. A Twelve South Journal nemcsak tökéletes új-zélandi bőrből készült, de csodálatosan cipzározott is.

header_journal_macbook_1400_715_c1.jpg



Az iPhone XR több hátránya szerintem inkább előny

Ahogy Csaba mondta a videójában, az iPhone XR egy nagyon különös készülék. Több hátránya is van az iPhone XS-hez képest, miközben néhány előnyt is felvonultat. Miközben olcsóbb. Az az általános vélekedés, hogy a készülék hátrányai az

  • LCD kijelző megjelenítése az OLED-hez képest, kisebb képpontsűrűség
  • Nincs 3D Touch
  • A készülék háza vastagabb
  • Vastagabb a keret a kijelző körül
  • Nincs dupla kamera, így nincs optikai zoom, viszont van portrémód
  • Gyengébb hátlapi üveg
  • Oldalsó él alumíniumötvözetből van, gyengébb
  • Vízálló, de nem olyan mélységig, mint a XS

Amit viszont megfigyeltem, hogy a fenti hátrányok egy része egyáltalán nem tűnik hátránynak a hétköznapi használat során, egy másik része pedig kifejezetten előnyös is lehet, ha másként tekintünk rá.

Kezdjük azzal, hogy az LCD átlagos körülmények között, a szemtengelyünkre merőlegesen az arcunk felé fordítva, maximális fényerőn erőteljesebben képes megjeleníteni a képeket. Egyszerűen úgy tűnik, mintha nagyobb lenne a fényereje (noha papíron pont ugyanakkora), így jobban látjuk az apró részleteket a fotón, ez pedig épp az, amire egy átlag felhasználónak szüksége van. Persze, az OLED fejlettebb technológia, hiszen elforgatva is tökéletesen látszik a kép (az LCD-n nem), és nincs backlight bleeding, vagyis a feketék nagyon feketék az OLED-en. De mint olyan sok mai újításnak, ennek sincs meg az átütő ereje az átlagfelhasználók szemében. A képpontsűrűségbeli különbség szintén nem látszik a hétköznapi használat mellett.

Az optikai zoom hiánya senkinek nem fog feltűnni. Használtam egy iPhone XS Max-et fotózásra, az optikai zoomnak semmi gyakorlati értelme nem volt. Ha zoomolni akarsz, vegyél egy kompakt gépet, amiknek iszonyú jó objektívjei vannak már erre, én őszintén szólva nem tudtam volna megmondani ránézésre, hogy az iPhone-ok optikai vagy digitális zoomot végeznek, annyira befolyásolta a képet minden közelítés. iPhone-nal egyszerűen tilos zoomolni, kész.

A gyengébb hátlapi üveg biztosan gyengébb, de ezt nem tudhatjuk, amíg földhöz nem vágjuk őket. Az biztos, hogy az iPhone XS és XS Max hátlapi üvegje förtelmes tulajdonsággal bír. Sikamlós. Olyan, mint egy béka bőre. Leteszed egy méterenként 1 millimétert lejtő textilfelületre, és lassan, nagyon lassan lekúsznak a földre. Az iPhone XR hátlapja azonban tapad, a kézben és a felületeken is. Gyengébb, de biztosabb.

Az oldalsó él gyengébb, megint csak: oké, biztos, de nézzétek ezt meg:

dsc03871.JPG

dsc03872.JPG

Én nem látom, hogy a második XR valami degradált izé. Ránézek és azt mondom, ó, a másodikat kérem.

Kevésbé vízálló? Hagyjuk már. Vízálló.

Mi marad valódi, érezhető hátránynak? A vastagabb ház, a 3D Touch hiánya, a kijelző-technlógia (de csak bizonyos körülmények között), a vastagabb keret a kijelző körül, ami tényleg eléggé kínaiutánzat-kinézetűvé teszi az egész készüléket. Meg hogy nagyobb, kevésbé áll kézre (bár ezt meg előnyként szokás emlegetni).




süti beállítások módosítása