Ahogy Csaba mondta a videójában, az iPhone XR egy nagyon különös készülék. Több hátránya is van az iPhone XS-hez képest, miközben néhány előnyt is felvonultat. Miközben olcsóbb. Az az általános vélekedés, hogy a készülék hátrányai az

  • LCD kijelző megjelenítése az OLED-hez képest, kisebb képpontsűrűség
  • Nincs 3D Touch
  • A készülék háza vastagabb
  • Vastagabb a keret a kijelző körül
  • Nincs dupla kamera, így nincs optikai zoom, viszont van portrémód
  • Gyengébb hátlapi üveg
  • Oldalsó él alumíniumötvözetből van, gyengébb
  • Vízálló, de nem olyan mélységig, mint a XS

Amit viszont megfigyeltem, hogy a fenti hátrányok egy része egyáltalán nem tűnik hátránynak a hétköznapi használat során, egy másik része pedig kifejezetten előnyös is lehet, ha másként tekintünk rá.

Kezdjük azzal, hogy az LCD átlagos körülmények között, a szemtengelyünkre merőlegesen az arcunk felé fordítva, maximális fényerőn erőteljesebben képes megjeleníteni a képeket. Egyszerűen úgy tűnik, mintha nagyobb lenne a fényereje (noha papíron pont ugyanakkora), így jobban látjuk az apró részleteket a fotón, ez pedig épp az, amire egy átlag felhasználónak szüksége van. Persze, az OLED fejlettebb technológia, hiszen elforgatva is tökéletesen látszik a kép (az LCD-n nem), és nincs backlight bleeding, vagyis a feketék nagyon feketék az OLED-en. De mint olyan sok mai újításnak, ennek sincs meg az átütő ereje az átlagfelhasználók szemében. A képpontsűrűségbeli különbség szintén nem látszik a hétköznapi használat mellett.

Az optikai zoom hiánya senkinek nem fog feltűnni. Használtam egy iPhone XS Max-et fotózásra, az optikai zoomnak semmi gyakorlati értelme nem volt. Ha zoomolni akarsz, vegyél egy kompakt gépet, amiknek iszonyú jó objektívjei vannak már erre, én őszintén szólva nem tudtam volna megmondani ránézésre, hogy az iPhone-ok optikai vagy digitális zoomot végeznek, annyira befolyásolta a képet minden közelítés. iPhone-nal egyszerűen tilos zoomolni, kész.

A gyengébb hátlapi üveg biztosan gyengébb, de ezt nem tudhatjuk, amíg földhöz nem vágjuk őket. Az biztos, hogy az iPhone XS és XS Max hátlapi üvegje förtelmes tulajdonsággal bír. Sikamlós. Olyan, mint egy béka bőre. Leteszed egy méterenként 1 millimétert lejtő textilfelületre, és lassan, nagyon lassan lekúsznak a földre. Az iPhone XR hátlapja azonban tapad, a kézben és a felületeken is. Gyengébb, de biztosabb.

Az oldalsó él gyengébb, megint csak: oké, biztos, de nézzétek ezt meg:

dsc03871.JPG

dsc03872.JPG

Én nem látom, hogy a második XR valami degradált izé. Ránézek és azt mondom, ó, a másodikat kérem.

Kevésbé vízálló? Hagyjuk már. Vízálló.

Mi marad valódi, érezhető hátránynak? A vastagabb ház, a 3D Touch hiánya, a kijelző-technlógia (de csak bizonyos körülmények között), a vastagabb keret a kijelző körül, ami tényleg eléggé kínaiutánzat-kinézetűvé teszi az egész készüléket. Meg hogy nagyobb, kevésbé áll kézre (bár ezt meg előnyként szokás emlegetni).