almalé és kungfu Rólunk

Leválthatom-e már a kompakt fényképezőmet egy iPhone-nal? - Éjszakai videózás, iPhone XS Max

Az első részben a nappali fotókat vizsgáltam meg, most éjszakai videózás volt soron. Amit megkönnyített, hogy a belváros egy részén a felvétel idején nem égtek a lámpák sem, így nem csak az alkonyatot kísérhetitek végig, de ahogy bemegyek a legsötétebb utcákba, ott már tényleg csak a szocialista szellem világít, meg talán még az Elios.

A fenti videó tehát egy iPhone XS Max-szel készült, kivéve ott, ahol külön kiírom a kompakt fényképezőm nevét. Ami, ahogy az egyik kommentelő is jelezte, nem egy mai csirke.

Olvastam már olyan véleményt, hogy az iPhone XS-ek kamerái olyan jól bírják a félhomályt, hogy az már voodoo. A fenti videón ti is láthatjátok: a kamera nagyon jól megbírkózik a rossz fényviszonyokkal, élénk, látható, vibráló felületeket lát ott, ahol a szemünk is csak hunyorog. Érdekes, hogy amikor még csak alkonyodik, több a meleg szín, de a sötétséggel egyre hidegebb az összhatás - a kompakt gépemnél ez pont fordítva volt. Az utolsó snitteknél láthatjátok, mit jelent ez: megintcsak a művészi íz veszik el az iPhone-nál, a kompakt jobban átadja a hangulatot, a kevés fényt szebben adagolja, míg a telefon pontosan és high-tech módra dokumentálja a környezetét.

Ami még szuper az iPhone XS-nél, az a remek hangfelvételek. Az utca háttérzúgása nem bántó, ott van, de nem nagyon. Viszont minden más hang tisztán hallható, nagyon jó kis atmoszférát kap egy ilyen videó ezzel.

Disclaimer: A készüléket Aqua Webshoptól kaptuk tesztre. Itt tudjátok csekkolni a cég Apple-kínálatát. Itt pedig a többit.



Vagy a Bloomberg, vagy az Apple áshatja el magát pár napon belül

Tart már a muri egy-két napja, egészen pontosan csütörtökön kezdődött, de most érett meg az idő, hogy először lássam át az ügy súlyosságát és kimenetelét - Apple szempontból.

A Bloomberg ugyanis csütörtökön lehozott egy cikket, ami szerint a kínai hadsereg elhelyezett egy titkos chipet bizonyos alaplapokon, amikkel közel harminc amerikai nagyvállalattól lophattak el adatokat. Köztük van az Amazon és az Apple is, ezek alapján pedig az állítás nem kisebb, mint hogy minden adatunk, amik rajtuk keresztül ment, lehallgatásra, továbbításra kerülhetett. Az ügyben a kínai kiberhadseregen kívül a Supermicro érintett, aminek a szervereiben a chipeket a lap szerint megtalálták. Úgy gondolják, hogy ezek a chipek már a gyártósoron a gépekbe kerültek, tehát a gyártó tudtával történt mindez.

-1x-1_1.jpg

A Supermicro és az Apple is tagadta a cikkben foglaltakat. Az Apple reakcióját érdemes szó szerint leírni, hogy lássuk, mennyire pontosan kizárnak minden eshetőséget, semmi félrebeszélés:

Az elmúlt egy év során a Bloomberg több alkalommal megkeresett minket állításokkal, ezek néha bizonytalanok, máskor homályosak voltak, egy állítólagos biztonsági incidenssel kapcsolatban az Apple-nél. Minden alkalommal szigorú belső vizsgálatot indítottunk az állítások alapján, és abszolút semmit nem találtunk, ami alátámasztotta volna ezeket.

...

Teljesen világosan fogalmazunk: az Apple soha nem talált rosszindulatú célra szolgáló chipet, hardveres manipulációt, vagy sérülékenységet, amit szándékosan helyeztek el szerverekre. Az Apple soha nem vette fel a kapcsolatot az FBI-jal vagy bármilyen más ügynökséggel ilyen ügyben.

...

Az Apple-től soha senki nem kereste fel az FBI-t ilyen ügyben, és sosem hallottuk, hogy az FBI ilyen ügyben nyomozna, még kevésbé akartuk ezt korlátozni.

Na most. A kakit a Bloomberg robbantotta fel, egy neves lap, ahol az újságírói szabályok még nagyon is működnek. Vagyis azt a teóriát elvethetjük, hogy alaki böffentett nekik valami kamut, ők meg gyanakvás nélkül, nyomozás nélkül felültek nekik. Itt több forrásról van szó, akik egybehangzóan állítják ugyanazt, több cég részéről is. Összesen 17 forrásról számolnak be, természetesen a kilétüket nem árulják el, ezt nem is lehet elvárni, sőt. De van köztük volt Apple-mérnök is.

A chip működését viszont a lap csak nagy vonalakban írja le. A központi processzor felé érkező utasításokat befolyásolta, itt “injektálta” bele a saját kódját, és tudott szinte bármit elérni a gépnél. Ez minden hack ősanyja. Az adatok kikerülése azonban így is szemet szúr egy Amazon vagy egy Apple szintű szerverpark esetében, szóval a leírás alapján ez mégsem annyira titkos, mint amennyire gondolnánk.

A Bloomberg szerint az Apple állítólag 2015-bev felfedezte a chipet, és a következő évre minden kapcsolatot megszakított a Supermicróval, de ennek a pontos okát nem nevezték meg a nyilvánosság előtt.

Azóta elindultak a találgatások. Kieren McCarthy a Registertől például abba ment bele nyakig, hogy miért nincs értelme ilyen céllal egy különálló chipet elhelyezni, miért ne lenne egyszerűbb a már meglévő - SPI flash - chipet kicserélni egy hátsó kaput kinyitott verzióra? Más kétségek is felmerültek, például ebben a cikkben, ami azért tartalmaz akkora banánhéjakat, hogy most inkább nem fordítom le.

Az ügy nagyon súlyos. Nem csak azért, mert ez lehet a tech-szektor dízelbotránya, hanem - csak az Apple-t vizsgálva - itt a cupertinóiak szavahihetősége a tét. Ez egy borzasztó erős vára az Apple-nek, Tim Cook gyakorlatilag a nyitott, átlátható működést, és ezáltal az adataink védelmét állítja fel a cég gerincének. Akármennyire is keveset beszél róla egy átlagfelhasználó, ez sokat nyom a latban a vásárláskor, és ne feledjük, hogy ha valaki nem állítja be magát jó fiúként, és kiderül valami susmus, megúszhatja. De ha az adatvédelem Clint Eastwoodjáról derül ki valami, akkor akasztás van.

Ha viszont a Bloomberggel szemben derül ki, hogy az Apple vehemens tagadása annyira igaz, mint amennyire az eddigi tapasztalataink alapján ez várható a cégtől, és a 17 forrásuk mondjuk egy Fake News Mozgalom tagjai, akik sorra akarják beborítani a nagy lapokat, akkor meg ők nem állnak meg a lábukon.

Bármi is lesz, veszem elő a Popcornt, mert elég izgalmas napok jönnek.


Leválthatom-e már a kompakt fényképezőmet egy iPhone-nal? - 1. rész

Pár napja egy iPhone XS Max-nek próbálgatom a kameráját, ami a DxOMark szerint a Huawei P20 után a legjobb mobilos fényképező. Volt mindig is ez a kérdés, már nagyjából az iPhone 4 óta, hogy rábízhatom-e magam, elindulhatok-e otthonról kompakt fényképező nélkül, vagy elég ez? Mondjuk nekem speciális a helyzetem, ugyanis az Egy nap a városban blogra vagy az Én Menő Lakásom blogra is készülnek képek, kajafotók, lakásfotók, épületfotók, utcafotók. Fontos, hogy kicsi legyen, gyorsan előkapva és automatikusan tudjon jó képeket lőni.

Tegnap nappal készítette pár fotót a két éves Sony RX 100 II-vel és az iPhone XS Max-szel egymás mellett, olyan körülmények között, amik gyakorinak számítanak, nappali fénynél, mindkét készüléket full automata módban kattintva. Nemsokára jelentkezem a félhomályban készített képekkel és videókkal is, addig nézegessétek ezeket (iPhone X-szel összehasonlítva már épp eleget láthattatok a neten).

Tovább olvasom


Egy-két évig is tarthat, míg Magyarországon engedélyt kap az Apple Watch EKG-ja

Tegnap már írtunk arról, hogy az Apple Watch Series 4 beépített EKG-ja milyen korlátozásokkal lépett életbe, illetve hogy mennyire lehet képes pontos eredményeket közölni, vagy akár észlelni az életveszélyes helyzeteket.

Az Apple a bemutató előtt nem sokkal megkapta az FDA clearence-t, vagyis az USA Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága regisztrálta, ezzel engedélyezte a termék forgalmazását. Csakhogy az FDA clearence nem ugyanaz, mint az FDA approval, ami egy magasabb kategória, és a termék tényleges klinikai tesztjét is magában foglalja.

Ezt sokan nehezményezték is, noha az USA-ban kizárólag a Class 3 besorolású, életmentő vagy épp élet kioltására is alkalmas eszközöket kell elfogadtatni, az olyan mérőeszközök esetében, mint az Apple Watch Series 4, csak meg kell győzni a bizottságot, hogy az eszköz ekvivalens a korábban már regisztrált eszközökkel.

applewatchseries4ecgfeature.jpg

Érdekesebb azonban, hogy mi vár az órára az USA-n kívül. Fogalmunk sincs ugyanis, hogy az FDA “meggyőzése” mennyi ideig tartott, de Európában és Magyarországon az ügy eléggé hosszadalmas tud lenni. Ismét a WIWE gyártóihoz fordultunk (hiszen leginkább ez az eszköz hasonlít egy Apple Watch EKG-ra), árulják el, náluk mik voltak a lépések, és ezek mennyi ideig tartottak.

Alapvető rendelkezésként az eszköz akkor hozható forgalomba, illetve vehető használatba, ha:
  • az eszköz CE megfelelőségi jelöléssel van ellátva, vagy
  • a gyártó vagy az általa kijelölt meghatalmazott képviselő eleget tett a bejelentési kötelezettségnek (regisztráció)
Az eszköz az alábbi esetekben látható el CE megfelelőségi jelöléssel:
  • kielégíti a Rendelet 5. §-a szerinti követelményeket (az orvostechnikai eszközökről szóló 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet), valamint
  • lefolytatták a Rendelet 13. §-a szerinti, az adott eszközre vonatkozó megfelelőségértékelési eljárást.

Átlagos ember itt hagyja abba az egészet, jól van, kellett nekem EKG-t fejlesztenem, inkább megyek péknek. Szóval lássuk a lépéseket, érthetőbben.

A termék megfelelőségének értékeléséhez először el kell végezni a termék kockázati osztályba sorolását (I-II-III). Az I.-es osztályba az olyan ártalmatlan dolgok tartoznak, mint például egy orvosi spatula, a III.-asba életmentő és azt kioltani képes eszközök, mint például egy pacemaker. Az Apple Watch Series 4 ebből a besorolási szempontból a II.a-s csoportba tartozik, ugyanúgy, mint a WIWE.

Harmadik országból (nem hazai, nem EU gyártó) származó eszköz engedélyeztetéséhez a gyártónak le kell folytatnia az eszköz kockázati osztályának megfelelően választott megfelelőségértékelési eljárást és ki kell jelölnie egy – az EU valamely tagállamában székhellyel rendelkező – meghatalmazott képviselőt, akinek rendelkeznie kell a gyártó által kiállított írásbeli felhatalmazással. A II.a osztályú eszközökre lefolytatott megfelelőségértékelési eljárás tanúsítását a gyártónak vagy a meghatalmazott képviselőnek az OGYÉI-nél (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet) meg kell rendelnie. A tanúsítvány birtokában a termékre - a kijelölt szervezet kódszámának feltüntetésével - fel kell helyezni a CE megfelelőségi jelölést.

Egy olyan terméket, ami nem kapja meg ezt a jelölést, egyáltalán nem is lehet forgalomba hozni. Vagy, ahogy az Apple kicselezte a dolgot: lehet, csak az adott funkciót elérhetetlenné kell tenni.

Fontos látni, hogy Magyarországon bizony klinikai vizsgálatnak vetik alá az eszközt. A beadott műszaki dokumentáció átvizsgálása általában 1,5-2 hónap. Amennyiben rendben találja a dokumentációt az OGYÉI, utána adhatja ki a tervvizsgálati tanúsítványt, és csak ekkor kezdődhetnek el a klinikai validációk. Ezek időtartamát nehéz meghatározni, a WIWE esetében kb. 1-1.5 évet vett igénybe, mielőtt a készülék kereskedelmi forgalomba kerülhetett.

Azt tudjuk tehát, hogy egy az Apple Watch Series 4-gyel megegyező eszköznek 13-20 hónapot kell várnia, míg megkapja az engedélyt. Mivel nem látunk bele a folyamatokba, nem tudjuk az esetleges gyorsító tényezőket, lehetséges, hogy ennél rövidebb lesz az eljárás, de az biztos, hogy végig kell tolni. Mindegy, hogy az FDA vagy más szervezet rányomta a CE jelölést.

Megkerestük az OGYÉI-t azzal kapcsolatban, az Apple kezdeményezte-e az óra elfogadtatását, amint jön válasz, frissítjük a posztot.

Az OGYÉI válasza szerint valóban be kell vonni megfelelőségértékelő szervezetet a jogszerű piacra helyezéshez, azonban ilyen tanúsító szervezetből több tucat van az EU-ban. Tanúsító szervezetek általában nem adnak ki semmilyen információt az ügyfeleikről addig, amíg a tanúsítás folyamatban van, a sikeres tanúsítást követően is csak azokat az információkat, melyek a vonatkozó direktíva alapján közzé tehetők, tehát nem tartoznak a bizalmas információk közé.



Mennyire fejlett az Apple Watch Series 4 EKG-je a magyar WIWE megalkotói szerint?

Bemutattuk már korábban az Appleblogon a WIWE készüléket, a magyar fejlesztésű, bankkártya méretű EKG-t, amivel otthon, a kanapén ülve tudjuk egy perc alatt megvizsgálni a szívünk működését. A készülék több szempontból vizsgálja a görbénket, és figyelmeztet, ha orvoshoz kell fordulni. Nálunk a családban már volt egy figyelmeztetés, a készülék diagnózisát profi kardiológus is megerősítette, de megnyugtatott, hogy gyakori és veszélytelen jelenségről van szó.

ke_pernyo_foto_2018-10-01_8_04_34.png

Az Apple Watch Series 4 komoly versenytárs lett számukra. Ugyanis ha az EKG mérése az óránkkal, a csuklónkon lehetséges, mint egy mellékes szolgáltatás, akkor a külön eszköz vásárlása kérdéses igénnyé válik majd.

Úgyhogy megkerestük a WIWE-ot, mondják el a véleményüket az óráról, mit látnak profi kardiológusokként az Apple állításaiban.

Bár az eszköz alapvetően ígéretesnek tűnik, továbbá EKG modulja megkapta az FDA jóváhagyását, szakmai szempontból több kérdés is felvetődik a megbízhatóságot illetően. Ezek közül az egyik méréstechnikai oldalról, hogy milyen jelminőség érhető el egy olyan kialakítással, amelynek egyik elektródája a bal csukló felületével, másik pedig a jobb kéz egyik ujjával érintkezik. Előbbinél ugyanis az esetleges szőrzet, utóbbinál pedig az ujj remegése torzíthatja a felvételt, valamint a kiértékelést. A WIWE-ot olyanra terveztük, hogy lehetőséget nyújtson tényleges nyugalmi EKG mérésre. A mérőeszközt például asztalra helyezve, a vállak és karok lelazításával a felhasználó egyszerűen pihentetheti ujjait az elektródákon, így nincs szükség tudatos erőkifejtésre. Tapasztalataink szerint ilyen körülmények között gyakorlatilag klinikai szintű EKG jelminőség érhető el.

ke_pernyo_foto_2018-10-01_8_05_54.png

Tehát a mérést nagyban befolyásolja a nyugalmi helyzet minősége, ami ugyan nem lehetetlen az órával, csak esetleg nehezebb kivitelezni. Probléma lehet a szőrzet és az ujjérzékelő apró mérete.

Az új okosórával kapcsolatban további kérdésként merül fel a szívritmuszavarok felismerésének hatékonysága. Mivel a túl alacsony/magas szívritmus meghatározása manapság már egyáltalán nem tekinthető nóvumnak (ez a funkció a legtöbb orvosi és fitnesz eszközben megtalálható), érdemesebb inkább a szabálytalan szívritmus felismerésére fókuszálni. Ez az egyik jellemzője a pitvarfibrilláció (PF) nevű szívritmuszavarnak, mely egy komolyabb aritmiának tekinthető (jelentősen megnöveli például a stroke kockázatát). Az új Apple Watch állítólag képes a PF hatékony detektálására, ugyanakkor a kapcsolódó tesztelést úgy végezték, hogy kizárólag PF és normál szinuszritmusú (vagyis egészséges) eseteket vizsgáltak. Felmerül a kérdés, hogy milyen hatékonyság adódna egyéb, kisebb jelentőségű aritmiás esetek (például extra ütések) figyelembevételével. Gyanakvásra adhat okot, hogy az FDA jelentése szerint a készülék használata nem javasolt egyéb aritmiás esetekben. Ehhez kapcsolódóan további érdekesség, hogy 22 éven aluliak mérése sem javasolt. Ennek egy lehetséges magyarázata, hogy fiatalabb korban gyakrabban fordul elő kifejezett légzési aritmia. Ez a jelenség egyáltalán nem veszélyes, ugyanakkor jelentős ingadozásokat okozhat a szívritmusban, megteremtve a komolyabb aritmiákkal való összetévesztés lehetőségét. Többek között emiatt érdemes a szívritmuson túlmenően a pitvari aktivációt (az EKG P hullámát) is vizsgálni a PF gyanúja esetén, ami bevett szokás az orvosi gyakorlatban.

Ez már érdekesebb állítás. E szerint a szívritmus elemzése az Apple-nél nem olyan fejlett, és nem képes bizonyos eltéréseket elemezni. Persze a komoly tesztekig ez csak találgatás.

Mint kiderült, az FDA jóváhagyása alig valamivel Apple bemutatója előtt érkezett meg Cupertinóba, és még évekig tarthat, míg engedélyezik az Egyesült Királyságban mondjuk. A magyar engedélyezéssel kapcsolatban hamarosan egy új poszttal jelentkezem.




süti beállítások módosítása