Airpods vásárlásán töröd a fejed? Megértelek. A két éves cucc még ma is olyan, amit nem tudott megközelíteni a konkurencia, hangminőségben, használhatóságban, eleganciában. De vajon érdemes várni a következő generációig? Csak a vezeték nélküli töltést tették bele, vagy valami egészen új eszközt terveztek?

ke_pernyo_foto_2018-11-21_6_58_13.png

Lássuk a pletykákat, egy csokorban, kihámozva a lehetőségeket.

Mikor?

Az Airpods 2 eljövetelét októberre reméltük, de végül az Apple nem mutatott be semmi ilyesmit. Viszont sokat nem kell várni: a pletykák egy része azt állítja, hogy vagy még idén, vagy jövő év elején megjelenik a második generáció. A pletykások másik része azt állítja, hogy még idén jön. Négy hónapon belül tehát  érkeznie kell.

Mi az, mit biztosan tud majd?

Az egész frissítés kötelező jellege elvileg az Apple saját vezeték nélküli töltőállomása, aminek már rég ki kellett volna jönnie, és már rég tudnia kellene töltenie - a hivatalos fotók szerint - az AirPods-okat. De eddig nem jött ki töltőállomás, és tölthető AirPods tok sem. Tehát ha valamit, ezt mindenképp tudnia kell majd az új fülesnek.

A másik tuti tipp a Bluetooth 5 kapcsolat - ezt hivatalos certifikáció alapján is lehet tudni -, ami az akksira is jó hatással lehet, miközben javítja a kapcsolat megbízhatóságát. Ha emellé megkapna egy továbbfejlesztett wireless chipet (ezeket W-vel jelöli az Apple), akkor az szintén sokat javítana a hatékonyságon. Most 5 óráig bírja egy feltöltéssel a füles önmagában - ha ezt csak 6 órára emelnék, akkor tokkal együtt a teljes lejátszási idő 24 óráról 29 órára nőne.

Mi az, amit talán tud majd?

Itt kezdünk el veszélyes vizekre evezni. A lenti lehetőségek közül a legtöbb szinte biztos, hogy nem jön el, kezeljük fenntartásokkal a dolgot.

A Siri tapintással aktiválása helyett a jövőben a Hey Siri is működhetne az AirPods-okon. Noha gyakorlati jelentősége nem óriási, mégis logikus lenne bevezetni. A Bloomberg szerint érkezik ez a ficsör.

A Barclays szerint az új AirPods fő vonzóereje a zajszűrés lesz. Ezt az új fülesek a fizikai kialakításukkal tennék lehetővé, nem pedig aktív megoldással. Hát erre azért rohadtul kíváncsi lennék, jöjjön.

A Bloomberg szellőztette meg, hogy a vízzel szembeni ellnállóság növekedne. Nem lenne vízálló a cucc, de azért eléggé bírná a fröcskölést.

A legfantasztikusabb állítás, hogy a jövő AirPods-ait biometrikus szenzorral látná el az Apple, és tudnák figyelni a szívverést. Az Apple mindenesetre már frissítette az AirPods márkanévhez kapcsolódó tartalmat, és hozzátette: “egészség, fitnesz, testedzés és wellness szenzorok, hangszórók, kijelzők, a biometrikus adatok, szívverés, testmozgás, és elégetett kalória mérésére, kijelzésére, követésére, tárolására és küldésére.”

Ezek alapján az AirPods több lenne, mint jó. Az AirPods lenne az Apple következő iPhone-ja. AKÁRMIT elkérhetnének érte. Ez egybevág a cég azon törekvésével, hogy a kiegészítők piacát nyomják meg, és az iPhone-iPad eladásukat nagyon jó minőségű, saját fejlesztésű egyéb eszközökkel boostolják.

Én azonban nem számítok biometrikára a 2-es szériában, majd talán a 3-as. Ha egyáltalán nem csak egy homályos terv ez, amiből nem lesz semmi.

 Mennyiért?

Adja magát a kérdés, hogy a cég, ami mostanában nem nagyon frissített terméket iszonyú áremelés nélkül, mennyiért vesztegeti az új terméket. Az biztos, hogy ha csak a kötelezőket teszi bele az új generációba, nem kérhet többet érte, legalábbis nem sokkal. A dollár-forint árfolyamnak megfelelően persze ez is áremelést jelent majd nálunk.

Ha azonban kap még néhány ficsört a kicsike, akkor tutira többe lesz majd a máodik generáció, de nem látok okot arra, hogy miért ne maradhatna a régi is a boltokban. Vezeték nélküli, zajszűrős, BT5-ös, Hey Siris, tovább működő cucc kell? Fizess felárat, érthető.