Az iMac 5K-s kijelzője gyönyörű. A Mac mini viszont azoknak van, akik másként képzelik el a saját gépüket.

  • Nagyobb méretű monitort akarnak.
  • Nem fontos nekik az 5K annyira, hogy egy 27 colos kivitelnél 679.990 forintos indulóárat elfogadjanak.
  • Nem fontos nekik a dedikált kártya, viszont a processzor igen.
  • satöbbi

Az iMac, akármennyire is konfigurálható, mégiscsak megköti a kezünket több ponton. A Mac mini nem fizettet ki velünk egy dedikált kártyát, kiválaszthatjuk mi, melyik eGPU menjen vele, ha kell. Nem fizettet ki velünk egy monitort, kiválaszthatjuk ezt is magunknak.

Meggnéztem az Aqua Webshop kínálatából egy Samsung monitort, ami ideális lehet a kis kütyünek. És kellő alternatívát kínál.

  • Például nagyobb, sokkal. 34 colos, szemben az iMac max. 27 colos méretével.
  • A 16:9 helyett 21:9-es képarányú.
  • Nem 4K-s monitor tehát, de elég nagy a felontása: 3440 x 1440 pixel.
  • És persze Thunderbolt 3-as.

dsc03780.JPG

A Samsung 34 colos szörnye, a dallamos nevű C34F791WQU nem egy gagyi cucc. Valahol ott állt meg, ahol a csúcstechnológia kezdene baromi drága lenni, de a nagy áremelésért cserébe nem képes annyival többet nyújtani. A felbontást már említettem, a képfrissítés 100 Hz, 4 ms-os válaszidő, a monitor VA panelt kapott, egész jó betekintési szög, szebb színek, nagy kontraszt (a különféle panelek közötti különbségről itt találtok egy jó leírást).

Ahogy leültünk a monitor elé, amire rápattintottuk a MacBook Prót, Tamással, a tesztelőtársammal együtt mindketten ugyanazt a szót mondtuk. ”Mozi”.

dsc03804.JPG

Egyrészt azért mondtuk, mert a gyakori 21:9-es filmeknél semmiféle fekete sáv nem jelent meg alul-felül, ahogy megszoktuk a 16:9-nél. A film kitöltötte a képernyőt, és ez olyan megelégedéssel töltött el minket, amire a fenti szóval reagáltunk. Persze segítségünkre volt a hatalmas kijelző, ami a hajlított kivitel miatt körbeölelt minket, élénk, gyönyörű színekkel (21:9-es képarányú videót viszont alig találunk online megosztókon).

A széles és hajlított kivitel a mozik mellett jól jön még a játékoknál is, főleg erre a területre erősített rá a Samsung ezzel a modellel. Persze azt mondhatnánk, hogy a Mac mini nem egy játékosbarát hardver (meg aki játszani akar, ne vegyen Macet), de az eGPU-k korában lehetséges, hogy épp a hardcore-abb játékosok választanák ezt iMac helyett. Na jó, nem: ha hardcore gamer vagy, tényleg vegyél inkább PC-t vagy még inkább egy konzolt.

Viszont a széles kivitel a munkafelületnek is jót tesz. Például elfér egymás mellett két kellően széles böngészőablak ÉS még marad egy értelmezhető hely még egy vékony területen elrögöcő appnak. Ez egymagában két plusz monitort jelent, és úgy is viselkedünk vele: a kijelző egyik és másik vége között rendesen mozgatni kell a fejet.

dsc03803.JPG

Könyvelők álma, hogy Excelből például 52 oszlopot és 74 sort tud megjeleníteni egyszerre full screenben.

dsc03799.JPG

Láthatjuk, hogy a hajlítás jelentős, nem csak tessék-lássék módjára álltak hozzá. Ennek eredménye, hogy a monitorral szemben ülve nagyon nagy az élmény, tényleg körbevesz a kép, oldalról nézve viszont zavaró rud lenni a perspektivikus torzulás, és persze a színek sem úgy jelennek meg, mint szemből.

Hátul kapott két hagyományos USB-A portot, egy HDMI és DP IN csatlakozót, Thunderbolt 3-ból pedig egy 15 és egy 85 Wattosat. Utóbbi tölteni is képes a laptopot, miközben kommunikálnak, a másikba meg mehet egy külső SSD mondjuk (ha a Samsung legutóbb tesztelt megoldását választjuk, akkor esetenként gyorsabb tárhelyet kapunk, mint a beépített SSD egy MacBook Próban).

A monitornak beépített hangszórója is van, nem száll le a hajunk, a mélyeket egyáltalán nem hallani, de azért hangerőben jobb, mint egy laptop beépített hangszórói. Ami zavart, hogy Thunderbolt 3-as kapcsolaton keresztül a MacBook Pro nem tudta vezérelni a hangerőt, csak az adott lejátszó szoftver vagy weboldal csúszkájával volt hatalmunk e felett. Ami azért is fura, mert ugyanerre a monitorra DisplayPort - HDMI-vel cuppanva, a régi MacBook Air-emmel, régi technológiával működött a mutatvány.

dsc03775.JPG

A monitor ára 239.990 forint, ami nem kevés, de a színek, a kialakítás, ezáltal a wow faktor nálam indokolta. Ha körbenézünk, egy ugyanekkora, ívelt LG csak 147.900 forint, sokkal kisebb felbontással, IPS technológiával, kisebb fényerővel, ésatöbbi. Vagy ugyanebben az árban láttam Philipset, ami már a Samsungéval megegyező panelt használt, de emellett 43 colos kivitellel sokkol, majdnem 4K-ban. Persze ezek csak DisplayPort-ot tartalmaznak, az igazi jóság, a Thunderbolt 3 ezeknél egyáltalán nem elérhető.

A monitor nem való mindenkinek, sokan nem szeretik a hajlítást és a 21:9-es arányt, nekik egy hagyományosabb kivitelű versenyzőt érdemes nézniük. Nekem viszont tetszett ez a cucc. (Természetesen a Thunderbolt 3 miatt a kijelző a legtöbb Mac-kel már működik, a Mac minit csak azért emeltem ki ennyire, mert ezzel a gondolattal játszottam el)

A Samsung C34F791WQU megvásárolható itt.

Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.