Több mint egy hétig nyúztam az iPhone XS Max-et, aminek egyértelműen legjobb ficsöre a kamerája. Annyira erősek ebben az új telefonok, hogy a képminőség miatt egészen máshogy lehet gondolni rájuk: az eddig kiegészítőnek gondolt képesség főszerephez jutott.

Ez tényleg egy baromi erős kamera, telefonbőrbe bújva.

Íme egy nappali videó, 4K-ban, 60 fps-sel:

Itt pedig egy másik, természetben készített, nagyon erős napsugárzás mellett. Ez is 4K-ban készült, de mivel nem iMovie-ból töltöttem fel Youtube-ra, 1080 a max.

Figyeljük meg, hogy mennyire gyorsan idomul a fényekhez, árnyékokhoz a kép. Hogy mennyire részletgazdag a felvétel, akármilyen körülmény áll fenn. Hogy micsoda dinamikatartomány van minden kockán, és nem utolsó sorban: fantasztikus a felvett hang is. Ha valakinek kiabáltam, aki tőlem 20 méterről halkan válaszolt, akkor a párbeszéd hallható, élvezhető, kiegyensúlyozott. A háttérzajok szépek (hallgassátok meg a városi 4K-s videó elejét például), tiszták, nem bántóak.

Itt valaki egy 10 ezer dolláros mozis kamerával vetette össze az iPhone XS-ek képességét, és hát hű:

A Canon C200-as képei jócskán igényeltek ráadásul utómunkát, az iPhone-felvételek szinte semmit. A képek élességkülönbsége pedig magáért beszél.

Az iPhone XS Maxet az Aqua Webshoptól kaptuk tesztelésre. Ha ti is vennétek egy ilyet, itt találjátok a kínálatot, a cég Apple termékeit itt, minden mást pedig itt. Az Aqua az appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője.

A helytelen Pilinszky idézetért elnézést.