A külső merevlemezek, ssd-k borzasztó egyszerű dologra kínálnak megoldást: plusz tárhelyet kapunk velük. Mégis, ez az egyszerű igény egy rakás kérdést vet fel: mennyire kell, hogy gyors legyen? Melyik biztonságos, és melyik megbízható? Mennyit vagyunk hajlandóak fizetni egy terabájtért?

Összeszedtünk egy rakás elég jó ajánlatot az Aqua Webshopról - kizárólag a külön áramforrás nélkül működő, kompakt megoldásokból válogattunk -, mindegyiknél kiemeljük a pozitívumokat, hogy könnyebb legyen dönteni. Vegyétek úgy a posztot, mint Tim Cook vesszőparipáját, egy emberi, kézműves válogatást a digitális választékból. Én ezeket választanám.

1 TB merevlemez

Az olcsó

3_13.jpg

Az 1TB Toshiba USB 3-as merevlemez nagyon olcsó megoldás azoknak, akik a legkevesebbet költenék, és nincsenek nagy igényeik. Viszonylag kicsi tárolási kapacitásról beszélünk, de a felhős világban nagyon sok embernek tökéletesen kielégíti sok évig a háttérigényét.

Kapható itt. Ár: 17.790 Ft

Az ütésálló

5_9.jpg

A LaCie gyártót a Seagate 2014-ben felvásárolta, és szokás úgy tartani, hogy a cégóriás legjobb, prémium márkája az eredetileg francia-amerikai vállalat. Az LaCie Rugged Triple egy ütésálló házzal érkezik, USB 3-as csatlakozóval, valamint 2 darab, ma már ősinek számító FireWire 800 porttal, ha valakinek ez kell.

Kapható itt. Ár: 37.790 Ft

A villámgyors csatlakozós

6_5.jpg

A célközönség kifejezetten az Apple-felhasználók tábora, erre utal az is, hogy ez a merevlemez az USB 3 mellett Thunderbolt csatlakozót is kapott. Ráadásul úgy néz ki, mint egy következő generációs, végül soha el nem jött Time Capsule, és tényleg, formázhatjuk annak is.

Kapható itt. Ár: 74.190 Ft

2 TB merevlemez

Az ismerős arc

2_25.jpg

Kevés olyan márka van külső merevlemezek terén, amit annyiszor hallunk ajánlani, mint a WD-t. Akármit mondanak a tesztek - és azért általában a tesztek is erősítik ezt a vélekedést -, magyar ember a WD-t gondolja az egyik legmegbízhatóbb gyártónak. A két terás My Passport egy rakás érdekes színben kapható, mi most az aranyszínűt linkeljük be, mert miért ne.

Egyébként fontos lehet: NTFS-re formázva kapjuk, és újrapartiionáláskor hibaüzenetet kaphatunk, miszerint nincs elég hely a lemezen a műveletre. Nekem ez a segítség működött, de azért csak óvatosan, és ha nem akartok ilyennel szórakozni, inkább vegyetek külön “for Mac” verziót, pár ezer forinttal több.

Kapható itt. Ár: 29.890 Ft

Az ütés- és vízálló

8_3.jpg

Akinek kell az ellenálló ház, azoknak az Adata kínál jó ár-érték arányú merevlemezt. Az IP68 vízállóságú doboz ráadásul háromrétegű kialakításának köszönhetően - akármit is jelentsen ez pontosan -, könnyedén kibírja a másfél méteres zuhanást is. Aki még olcsóbbat akar, a Silicon Power két terás winchestrere lehet még megoldás.

Kapható itt. Ár: 30.190 Ft

A sportautós

9_2.jpg

Ha adsz a kinézetre, akkor ebben a méretben ajánlott még a LaCie Porsche design tárhely is, alig pár ezerrel drágább a fenti modelleknél. Remélhetőleg valamivel halkabban röffen be, mint egy 911-es, máskülönben USB 3-as cucc, más extra nincs a kinézeten és megbízhatóságon kívül.

Kapható itt. Ár: 34.190 Ft

4 TB merevlemez

A spórolós

10_3.jpg

Hihetetlen, de találtunk az előző árakhoz hasonlót 4 terás verzióban is, ezúttal a Maxtor tett ki magáért. Nem a legmegbízhatóbb márka, így érdemes feljebb lőni árral, ha tehetjük.

Kapható itt. Ár: 36.990 Ft

Az ismerős arc vörösben

11_3.jpg

A WD-ről már írtam fent, a négy terás változatot ezúttal vörös színben ajánlom.

Kapható itt. Ár: 47.790 Ft

A RAID-es

1_29.jpg

A RAID-es, több vinyós, adatmegmentős-biztonságos megoldások egy külön posztot érdemelnek, de azért beemelek ide egy olcsóbb megoldást ezen a fronton: a LaCie ütésálló házban tálalt 4 terás, kétlemezes megoldása 0 és 1 RAID szinteket tud, valamint 256 bites AES titkosítást (IP54 behatásvédelmi minősítés). Ha nem szükséges bombabiztos megoldás, de a hagyományosnál nagyobb védelemre vágyunk, ez egy jó átmenet.

Kapható itt. Ár: 113.900 Ft

Disclaimer: az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere. Érdemes jó árakért böngészni az Apple-specifikus shopjukat.