Az Apple a napokban megkezdte a Shortcuts nevű iOS 12 app fejlesztői tesztelését. Nagyon óvatosan: TestFlight-on lehetett jelentkezni a tesztelni vágyóknak, és az Apple csak bizonyos fejlesztőknek adta meg a hozzáférést az apphoz, amivel gyakorlatilag hülyére kusztomizálhatjuk a Sirit.

safari-sirikit-site-display-ipad-screenshot-02.jpeg

A Shortcuts név arra utal, hogy olyan akciósorozatot, amiket korábban sok-sok gombnyomással végeztünk el, most egyetlen gombbal tudunk elintézni, sőt, akár gomb sem kell: a Siribe integrált shortcutokkal sok-sok egymásra épülő, vagy egymástól független parancssort futtathatunk le.

Nem hangzik úgy, mint egy Apple-fejlesztés?

Egyrészt nem, nem hangzik, Steve Jobs híres volt arról, hogy leszűkítette a felhasználók lehetőségeit annak érdekében, hogy a meglévő lehetőségek a végletekig fókuszáltak, egyszerűek és használhatóak legyenek, ne legyen zavaró zaj. Az a mondat, hogy “mostantól bármit beállíthatsz a Siriben” az ő szájából csak akkor szaladt volna ki, ha az asszisztens tényleg intelligensen és intuitívan megértené, amiket mondunk. A Shortcuts viszont egy egyszerűsített programozás, amivel magunknak állítgathatjuk be, miként használnánk a telefonunkat. A végtelen lehetőség közül kiválasztani néhány hozzánk illőt: inkább Android-érzés.

Másrészt de, hangozhat úgy is. Ott van például az Automator, az OS X és macOS alkalmazása, amivel ugyanezt tudtuk megtenni ősidők óta. Mindig is ott volt a rendszerben - na jó, csak 2005 óta -, de sosem szólt a nagyközönségnek. Azoknak volt jó lehetőség, akik hajlandóak voltak egy picit bütykölni, és alapvető programozási szemlélettel azért rendelkeztek. Csak annyival, hogy megértsék, hogyan fut le egyik parancs a másikra épülve, és hogy a hibák elkerülése miatt esetleg érdemes plusz parancsokat beiktatni. De nagyon egyszerű volt vele például képek tömeges átméretezése: egy asztalra kirakott parancsikonra húzva akár ezer fotót, az Automatorban előre beállított képszélességre húzta le azokat a rendszer.

És ez volt az a pont, amikor az Apple belenézett a feneketlen kútba: azt ugyanis nem lehetett állítani, milyen minőségbe mentse el a jpg-ket, így azok túlságosan kis méretűek, és csúnyák lettek. Megnyitotta a lehetőségek tárházát, ami rögtön a lehetőségek új tárháza után kiáltott.

Egy fokkal volt csak szexibb a Workflow app iOS-re, ami nagyjából ugyanezt ígérte. Kicsit színesebb volt, kínált előre bekészített scripteket, amiket elérhettél a Megosztás gomb alatt egy gombnyomással, vagy épp kettővel - ha a menüben a Workflow ikonra nyomtál -, illetve a hagyományos safaris “főképernyőhöz adás” utasítással az asztalra is kitehettél egy adott parancssort. Emiatt aztán - az elérés nehézkessége miatt - nem volt a legkényelmesebb, de ezen kívül minden ott volt. Ha azon kaptuk magunkat, hogy nap mint nap ugyanazokat a gombokat nyomogatjuk sorban, hogy megtehessük ugyanazokat az akciókat egymás után (mindenkinek van ilyen, figyeld csak meg magadon), azt kiválthattuk egy workflow-val.

short.jpg

Az alkalmazást az Apple 2017-ben, úgy ahogy van, felvásárolta, és ahogy olvasom a véleményeket, ez a mostani Shortcuts gyakorlatilag ennek a rendszerbe és Siribe integrált változata. Vagyis mindent, ami idegesítő és nehézkes volt benne - a fenti bekezdés egésze -, az Apple kiiktatta. Ha kipróbálod a Workflow appot, ami a mai napig elérhető az App Store-ban, valójában kipróbáltad a Shortcuts-ot is, legalábbis ami a nehéz részt illeti. Tudniillik milyen lehetőségeket ad majd, és hogyan lehet egyedi parancsokat szerkeszteni.

Mivel tehát a dolog már jó ideje működik iOS-en, rég kialakultak a legnépszerűbb, leghasznosabb scriptek, és a Workflow ezeket indítás után rögtön fel is ajánlja telepítésre. Talán ugyanezek lesznek a legnépszerűbbek Shortcuts alatt is, lássuk tehát néhányat.

Kiszámoltathatjuk, mennyi ideig tart a hazaút az aktuális helyzetünkhöz képest, és ezt az információt elküldhetjük valakinek szöveges üzenetben. Ehhez meg kell adnunk az otthoni címünket, és annak a kontaktnak a nevét, akinek az üzenetet elküldnénk. Természetesen az üzenet szövegén is alakíthatunk, az SMS-ben az aktuális helyzetünk és a kiszámolt menetidő egy-egy változóként jelennek meg.

Navigálj a következő eseményre. Ha a naptárunkat rendesen töltögetjük, és mindegyik programunknak beállítjuk a pontos címet, akkor ezzel a workflow-val (shortcut-tal?) egy kattintásra odanavigálhatunk. Persze az iOS 12-ben már kattintani sem kell, ha a Sirinek beállítjuk az egyedi kifejezésünket erre.

Nézd meg, hol készült a kép. Az adott kép feltöltésével ez a parancs egy felugró ablakban mutatja meg annak készítésének helyét. Ez már inkább egy Photos ficsör.

Letöltheted egy vágólapra másolt url fájljait, amit aztán felhőben vagy lokálisan tárolhatsz.

Ez utóbbi jól mutatja, miért kell programozi szemlélet az alkalmazás egyedi használatához. Először ugyanis egy IF függvénnyel meg kell vizsgálni, van-e url a vágólapon, vagy nincs. Ha nincs, be kell kérni egyet. Csak ezután kezdhetjük el a fájlok megdolgozását, amire az app szintén felajánl lehetőségeket, úgy mint GET, POST, PUT, PATCH, DELETE vagy Magic Variable. Persze a GET az alapértelmezett.

A Shortcuts tehát egy nagy kihívás az Apple-nek, amiért belevágtak újra a feneketlen kút projektbe.

Odatolják a http protokollokat elénk, vagy valami mágikus új szavakkal írják körbe a lehetőségeket? Vagy ez már nem lesz lehetőség, lefut egy GET és kész? Lesznek elágazások, vagy kihagyják ezeket az életünkből valahogy?

Ne értsetek félre, az Automator, és a Shortcuts is jó dolog. De a legtöbb felhasználó egy mukkot sem ért belőle, és még a fenti poszt elolvasása után is csak homályos elképzelései vannak az egészről, így ugyanolyan szűk célközönségre számíthat mindkettő, amennyiben nem teszik sokkal könnyebben átláthatóvá az egyszerű iOS-júzernek.

Every time I tell you, ‘please inform my wife’, you calculate how much it takes to get home, and notify my wife about this in sms’

Ez például egy kellemes programozási módja lenne a Shortcuts-nak. Sirin keresztül, és ha lett volna olyan, amit nem adtunk meg - például hogyan értesítsen milyen kontaktot, hogy szóljon az üzenet -, arra visszakérdezhet szóban a telefon. De ez távoli jövő: jelenleg a Sirit is tanítani kell, hogy a shortcutokra, amiket kézzel beállítunk, milyen szavakkal hivatkozunk majd. Sirit leleplezték, és a maszk alatt egy speech-to-text gépet látunk most, amit ugyan a Shortcuts-szal taníthatunk az egyedi igényeinknek megfelelően, valahogy mégsem erre számítottunk. Mintha Elon Musk végül bejelentené, hogy mindenkinek le tudja szállítani a Tesláját egy hónapon belül, és holnap indulnak a Mars-járatok, erre kiderül, hogy leszerződött a Matchbox-szal, és felvásárolt százezer belépőt a New Jersey-i Mars gyárba, ahol mindenkinek ingyen Bounty kóstolót adnak.