Megvizsgáltuk már a kérdést párszor, és időnként újra megtesszük.

A kérdés: ha az Apple bemutat egy terméket 1 dolláros áron, akkor az itthon, extra magas ÁFA-val, Artisjus-szal, árfolyamkockázattal, mindennel, végül mennyi lesz?

Ez az a szám, amivel a pletykákban szereplő új iPhone - meg minden más - árakat kell majd szorozni, például a legenda szerint olcsósított iPhone X 600 dollárját is így lehet forintosítani.

A dolog azért pikáns, mert az USA védővámokat jelentett be Kína ellen, és noha az Apple nemrég úgy nyilatkozott, hogy őket biztosan nem érinti majd a dolog, a Trump kabinet máshogy tudta a dolgot. Semmilyen kivételt nem akarnak engedni (Tim Cook pedig tech-diplomataként járja ki az utakat, és próbál eredményeket elérni. Ez még nincs lefutva tehát).

Szóval ha a 25%-os védővám minden darabja lecsapódna egy iPhone-on, akkor el tudjuk képzelni, mi lesz. Az USA lakói tömegével jönnének Budapestre vásárolni Apple-cuccokat, mert ugyan magas az ÁFA, de a sör olcsó, és ott a bulinegyed. Ez nyilván nem valósul meg, ha egyáltalán lesz büntetővám egy amerikai telefonra - ami abszurd -, akkor sem ilyen mértékű, és a nagy részét lenyeli majd a gyártó meg a telkó cégek.

Mindenesetre érdemes most számot vetni, hogy állunk. Mert lehet, hogy nemsokára ezek a számok nagyon átalakulnak majd.

 ke_pernyo_foto_2018-06-21_15_43_45_1.png

Láthatjuk, hogy az Apple TV, az új iPad és az iMac Pro esetében a legjobb fej az Apple, nettó egy dolláros árért itthon bruttó 360 forintot, vagy ez alatti összeget kell fizetni. Ez azért is jófejség, mert ha a napi középárfolyamra rápakoljuk a 27% ÁFA-t, akkor 355 forintot kapunk, tehát:

ke_pernyo_foto_2018-06-21_15_43_45.png

És akkor még hol az Artisjus meg az árfolyamkockázat.

Máshol az Apple vastagon rajzol, az iMacek és a MacBook Prók sem annyira kedvesen vannak árazva. Lássuk, mekkora a növekedés a négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest:

ke_pernyo_foto_2018-06-22_12_07_55.png

A dollár-forint árfolyam is erősen átalakult, most 26%-kal kell több forintot adni egy dollárért. Ehhez képest az emelkedés viszont 9 és 25% között van csupán. Annyira nem rossz a sorunk, mint gondoljuk.