Az Adobe Scan legújabb - tegnap frissült - verziója azt ígéri, felismeri az iPhone kamerájával lefotózott névjegykártyákat, és beemeli a kontaktok közé az azon található adatokat. Állításuk szerint 99 százalékos pontossággal működik a dolog.

Kipróbáltam.

A program regisztrációval - vagy Google/Facebook belépéssel - indít, ezután indulhat meg a szkennelés. Ez nagyjából úgy megy, mint az iOS saját Jegyzetek appjában, felismeri a szoftver, hogy hol vannak a lap szélei, és helyrehúzza azokat, némi fehérítés kíséretében. Az így kapott, szkennelt névjegykártyákat szerkeszthetjük, kivághatjuk, menthetjük a képek közé. Ilyenkor még csak egy kép.

Menteni sem lehet a kontaktok közé, egyelőre.

img_4600.PNG

A képet pdf-ként kell menteni az Adobe felhőbe, a feltöltés és konvertálás után jelenik meg a gomb: úgy tűnik, ez egy névjegykártya, és lehet importálni. Nosza.

Nálam a pontosság 99 százalékosnál jóval alacsonyabb volt. És most nem arra gondolok, hogy nem ismeri a magyar ékezeteket a program, mert afelett még elsiklanék (ékezet nélküli betűket ír helyette). Hanem mondjuk ezek:

img_4604.PNG

img_4606.PNG

Egy junior account manager titulust vett úgy, hogy a hatalmas betűkkel felírt név helyett “JUNIOR JUNIOR” nevet adott meg. Amit egyáltalán nem is értek, ahogy az email-címet sem.

Máskor "Ogyvezet Igazgato" nevet adott a személynek, pedig az illető neve ekkor is a legnagyobb karakterrel, eltérő színnel volt feltüntetve. Mint általában egy névjegykártyán.

img_4603.PNG

img_4602_2.PNG

A többi beolvasás stimmelt, bár itt hiányoltam, hogy a cég nevét, vagy legalább a weboldal címét megpróbálja leszedni, de ez sem sikerült. Inkább telefonszámra és email-címre utazott, ebben a kettőben azonban elég pontos volt mindig. Az egyik csak számokból áll, a másik meg tartalmaz egy @-ot, tehát azért nem kell ide AI.

A 99 százalékot én inkább 40-re becsülném.

AI inkább arra kellene, hogy jobb legyen ez a szolgáltatás. Az Apple-nél tudnám elképzelni, hogy a Notes részévé tesznek egy ilyet, vagyis inkább olyat, ami tényleg 99 százalékosan működik, és nem kell konvertálni, feltölteni, megvárni az eredményt, javítgatni, hanem a kamera elcsattanása után 2 másodperccel már ott is vannak az adatok a kontaktokban.