Nehezen lehetett komolyan venni az Apple eddigi próbálkozásait egyedi tartalomgyártásban. 2017-ben kezdtek bele a dologba a Planet of the Apps appfejlesztős versengéssel és a Karpool Karaoke sztárokkal autózós realityvel, de mindkettő pocsék kritikákat kapott. Ráadásul úgy, hogy az utóbbi egy népszerű (műsoron belüli) műsor volt korábban, de az Apple megvásárolta, és hosszabb, felvizezett verzióban vitte tovább.

És ennyi nagyjából: egy év alatt ez a kettő eredeti tartalom került bemutatásra. Az Apple nem is nagyon törte magát, ezeket is az Apple Musicon tette közzé, hogy így tegye vonzóbbá a zenei előfizetést. Ez tényleg csak egy hobbiprojektnek tűnt, ami semmiképp sem szeretne a Netflixszel konkurálni, mintha csak kipróbálták volna, hogyan is működik ez, - számukra - kicsiben.

És eddig úgy tűnt, nem túl jól. Kábé olyan jó volt a cég egyedi tartalmak kiválasztásában, mint amilyen változatosságot a zenék terén felmutatott. Emlékszünk még, hogy a Coldplay Összes szinte a cég keynote-jainak himnuszává vált, aztán ahogy felvettek egy menő DJ-t, úgy lett hangsúlyos a hip-hop a repertoárban. Úgy tűnt, kiforratlanok ebben a tekintetben, és éppen ezért fogadtam kétkedéssel annak idején a kézzel válogatott playlist-eket. Az Apple zenei DNS-e, amire hivatkoznak, nem túl érdekes, és nem is túl eredeti.

A saját gyártású show-k ugyanezt az agyonpolírozott képet festették eddig. Éppen ezért lepődtem meg, amikor utánanéztem, milyen további filmekkel, show-kkal készülnek a cégnél, mi várható ezen a téren. És eléggé meglepődtem azon, amit láttam.

Talán mind közül a legmeglepőbb épp a legfrissebb pletyka: a Bloomberg információi szerint közel van az aláíráshoz az a megállapodás, amiben az Apple a Cartoon Saloontól rendel meg egy animációs filmet. A Cartoon Saloon egy Oscarra is jelölt ír animációs filmstúdió, ami olyan csodálatos meséket készített, mint például a Song of the Sea. Ennek a vonalnak semmi köze a Pixarhoz és a Toy Story-hoz, ami annak idején az Apple-t épp elhagyó Steve Jobs érdeme volt, és a maga nemében szintén páratlan alkotások. Ez a stúdió azonban annál sokkal mélyebb, kevésbé fenszi rétegfilmekben utazik, ráadásul nem valószínű, hogy bármennyi pénzért feladnák az Oscar-szobrot is jelentő minőséget. Ahhoz pedig a filmet mozikban is vetíteni kell, az Apple tehát úgy tűnik, mozifilmben producerkedik.

song-of-the-sea-vr-oculus-rift.jpg

De találtam még más meglepetést is. Egy drámasorozatot M. Night Shyamalan rendezésében, aki a Hatodik érzék óta leginkább szuperképességekkel vegyített thrillerekben erős. Hasonló név és ízlés Francis Lawrence, akit a Constantine és az I Am Legend filmekkel azonosítunk, és aki szintén az Apple listáján van a megrendelt címek leendő alkotói között.

De a hírek szerint lesz itt egy Dickinson nevű vígjátéksorozat is, ami Emily Dickinson költőnő korában játszódik, és a társadalom által felállított határok bontogatásáról szól. Az Are You Sleeping sorozat az Egyesült Államok lakosságának megszállottságát dolgozza fel a bűnügyi tudósítások iránt.

A Home már inkább Apple-szerű: nagy és drága otthonokat mutatnak majd be, azok tervezőjével együtt. Ugyanígy az Apple-re vall a Little Voice is, amit szintén megrendeltek már, és ami romantikus keretek között mutat rá, hogy mindenkinek meg kell találnia a saját hangját.

De szintén meglepő a cégtől az Alapítvány sorozat színre vitele, ami már húzódik jó pár éve. A Shantaram, Gregory David Roberts 2003-as regénye pedig egy ausztrál heroinfüggő bankrablóról szól, aki megszökik a börtönből. Hát erre sem fogadtam volna korábban nagy tétekkel, mint Apple Original Content.

Ha ez a sok film -  összesen 18-ról beszélnek - és sorozat gyártása mind elindul a következő egy évben, az viszont azt is jelenti, hogy az Apple kinövi az Apple Musicot e tekintetben, és saját tartalomkínálati platformot kell bemutatnia ezen túl is, tehát érkezik a Netflix konkurenciája.