Hosszú volt a szoftveres rész a WWDC-n, több mint két óra, és nem is volt ugye hardveres, így aztán tényleg. Mégsem volt lehetőség bemutatni olyan újításokat, amik ugyan nem egetverőek, de hasznosak (nem úgy, mint a Stock alkalmazás kiterjesztése tőzsdei hírekkel, amit például háromszor említettek meg).

Az iOS 12-ben például be lehet állítani alternatív arcot. Noha ez a képesség arra vonatkozik, hogy egy személy két megjelenését ismerje fel, tehát valójában Batman miatt csinálták az egészet…

la-20120724-002.jpg

…meg úgy általában Christian Bale miatt…

16409492_1455002707876758_259409770_o.jpg

…ugyanígy beállítható második arc, amit szintén felismer majd a Face ID. Ehhez azonban resetelni kell az eddigi arcot, annak minden megtanult változtatásával, ezt elveszítjük. Cserébe az összes szuperhős potenciális célcsoport lett hirtelen.

Jön majd a Security code AutoFill, ami nem más, mint az - általában bankoktól kapott - egyszeri belépési kódok automatikus bemásolása a böngészőben a megfelelő helyre. Nem kell tehát a Messagesbe menni, ott kimásolni vagy megjegyezni a kódot, vissza a böngészőbe, minden automatikusan megtörténik. Vajon macOS-en is kitölti ugyanígy? Mert akkor rögtön biztonsági kérdéseket vet fel a dolog.

safari-security-auto-fill.jpg

Az sem kavart fel kedélyeket, hogy a macOS Mojave lesz az utolsó operációs rendszer, ami támogatja a 32 bites applikációkat. Ami ugye azt jelenti, hogy jövőre megszűnik a támogatás ezekre, így akinek olyan 32 bites alkalmazása van, amit időközben nem frissítettek 64 bitesre, onnantól csak virtualizációval tud egy korábbi operációs rendszert futtatni - Parallels vagy WMWare. De mindegy is, egyelőre a kérdést elnapolták.

És ha már támogatás: a watchOS 5 nem támogatja majd az első generációs órákat, amiket Series 0-nak is hívnak. Ami azt jelenti, hogy az Apple első generációs Edition óráit, amik 4,5 millió forintba kerültek nettó, már nem támogatják többé új operációs rendszerekkel. Még nem vintage kategória, de néhány év múlva elmondhatjuk, hogy létezik több millió forintos Apple vintage időmérő, ami egy tech-cégnek nagy szó.

Volt egy kis Measure app demózás a színpadon: az iPhone kamerájával mérhetünk meg térbeli objektumokat, falakat, tárgyakat, bármerre is álljanak a térben. Akkor is írtam, hogy a pontosság a fő kérdés itt, mert ilyen megoldások már léteznek, csak épp nem jók semmire. Igazi teszt még nem jött, de a 9to5Macen már olvastam, hogy kétszer egymás után ugyanazt mérte, harmadik próbálkozásra 5-10 centivel mért többet vagy kevesebbet. Sajnos ez elég kevés infó, hiszen nem tudjuk, hogy végül melyik mért érték volt valóban pontos, valamint hogy az 5-10 centi az hány százaléka a mért távolságnak.

Új 3D Touch lehetőségek

Ha például a Jegyzetek alkalmazáson nyomsz 3D Touch-ot, egy új lehetőségként febukkan a Scan Document. A Kamera appon új opcióként a QR kód szkennelése jelent meg.

ke_pernyo_foto_2018-06-07_9_17_36.png

AirDrop Passwords

Az új iOS-ben és macOS-ben, a Beállításokban a jelszavakat már nem csak kimásolhatjuk, de AirDropon el is küldhetjük a közeli készülékekre. Az így elküldött jelszavak a Beállítások megfelelő menüpontjában bukkannak fel, és onnantól az a készülék is ismeri majd a belépést.