Az Apple tegnap bemutatta a macOS Mojave-t, ami nem kimondottan sok új képességgel rendelkezik, de ez nem baj. Ideje volt, hogy az Apple kicsit belemélyedjen a kódokba bug-ügyileg, reméljük ezt is megtették a mostani fejlesztések mellett.

De azért van, ami alapvetően megkönnyíti a munkát, különösen azoknak, akik nem annyira jártasak még a macOS világában. Ez a Desktop és a Finder kiegészítése.

macos_preview_stacks_finder_screen_06042018_inline_jpg_large.jpg

A Desktop fájljai például Stack-be rendezhetőek egy sima menüsor-paranccsal. Ekkor az asztal különböző dokumentumai típus szerinti szétválogatva kerülnek egy-egy Stackbe. Ez nem mappa: egyrészt ha az asztalra húzol egy fájlt a ficsör bekapcsolása után, az automatikusan a megfelelő Stack-be kerül, nem ki az asztalra. Másrészt a Stack fölé húzva a kurzort tudunk lapozgatni a bemutatóképek között: ennek nemcsak esztétikai szerepe van, mert ha “fogd és húzd”-dal nekiállunk, a Stack látható legfelső elemét emeljük ki a csomagból. Tehát ha keresünk egy képet, mostantól gyorsabban megy: odahúzzuk a Stack fölé, szkroll, ott van, megfogjuk, és kiemeljük egy másik appba. Bazinagy monitorokon még kényelmes is lehet 20-30 kép esetében.

A Finder ablakban is található egy új nézet, a Gallery.

ke_pernyo_foto_2018-06-05_9_12_11.png

Ekkor alul thumbnaileket, felül a dokumentumokat és képeket láthatjuk. De ami még érdekesebb, az az új Sidebar.

ke_pernyo_foto_2018-06-05_9_12_36.png

ke_pernyo_foto_2018-06-05_9_13_22.png

Itt ugyanis a fájl összes metaadatát is megnézhetjük, valamint gombokat találunk gyorsparancsok kiadására. Képek esetében forgathatjuk azokat, vagy épp előhívhatjuk a Markup opciókat, és a dolog működik több fájl kijelölése esetén is. Kijelölünk egy csomó különböző típusú fájlt, és akár egy gombnyomással pdf-et készíthetünk belőlük. Kicsit megfuttatták a keynote-on, hogy Automatorral is összeállíthatunk ide folyamatokat, ami persze igaz, de igaz volt eddig is a Finder ablakokra, csak épp kevés ember ismeri a lehetőségeit. Majd egy posztban nekiállok és elmesélem.

A QuickLook is okosabb lett. Tudjátok, ez az, amit a fájlon nyomott Space gombbal hívhatunk elő, és gyorsan megmutatja annak tartalmát. Mostantól egy Markup gombot is kapott, amivel pdf-eket aláírhatunk vagy alap dolgokra szerkeszthetünk, de akár videókat is vághatunk itt. Esküszöm.

ke_pernyo_foto_2018-06-05_9_16_57.png

Ezek azért nagyon jó dolgok, mert mondjuk a Preview app előnyeit - miből most sokat szétszórtak a rendszerben - sokszor azok sem ismerték, akik már huzamosabb ideje használták a macOS-t, de a QuickLookot, meg a Findert azért ők is látták. Mostantól ezek a lehetőségek, meg a Safariban található erőteljes és egyedien beállítható screenshot lehetőségek és videós rögzítések is azt szolgálják, hogy ne kelljen ismerni annyira a rendszert. Legyen ott a gomb, ahol kell.

Egyébként az új macOS által támogatott gépek:

  • MacBook (Early 2015 és újabb)
  • MacBook Air (Mid 2012 és újabb)
  • MacBook Pro (Mid 2012 és újabb)
  • Mac mini (Late 2012 és újabb)
  • iMac (Late 2012 és újabb)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (Late 2013, valamint mid 2010 és mid 2012 Metal-képes GPU-val)