2014, vagyis az iPhone 6 megjelenése óta található az Apple készülékeiben NFC chip, aminek segítségével az Apple Pay fizetési rendszer kommunikál. A rövidtávon adatcserét lehetővé tévő Near Field Communication már korábban elkezdett terjedni, egy rakás gyártó készülékében van ma is jelen, és nem csak fizetésre használhatjuk: hotelszobák ajtajait nyithatjuk vele, buszjegyet vagy belépőket válthatunk vele. Már ahol.

nfc-apple.jpeg

Ezidáig az Apple csupán egyetlen lépést tett afelé, hogy liberalizálja a chipet, és kiengedje az Apple Pay őrző falai közül: az iOS 11 óta már RFID tageket tud olvasni a telefon, tehát infókat olvashat le egy-egy adóról (mondjuk múzeumban egy képről így olvashatjuk el a hozzá tartozó leírást), de ez csak read-only módban működik, tehát a lehetséges kommunikációs irányoknak csak az egyik felét engedélyezték.

Most azt pusmogják, hogy az Apple továbbmegy, és az iOS 12-vel felszabadítja az NFC által nyújtott lehetőségeket, hozzáférést adva külső fejlesztőknek, sőt az Apple Park biztonsági rendszere, a munkatársak azonosítása állítólag már most is iPhone-okban található NFC chipekkel működik.

Noha az NFC előnyei ismertek, és egyértelműen hasznos és tartós technológiáról van szó, csak korlátozott számban használhatjuk, nem jön szembe minden sarkon egy lehetőség az alkalmazásukra. Az Apple viszont pont abban jó, hogy egy technológiát elterjedtté, mainstreammé tegyen, bár láthatjuk, hogy az Apple Pay esetében is minimum lassú terjedésről beszélhetünk. Mármint nem Magyarországon, mert ott semmilyenről, hanem az óhazában, az újvilágban.

Az biztos, hogy a piac már várja, van olyan hotel, ahol már most iPhone-nal lehet szobaajtót nyitni, csak épp Bluetooth segítségével. Van olyan tömegközlekedési pont, ahol érintéssel lehet bejutni, az Apple Pay rendszerének lehetőségeit használva. De ha most megindul a teljes felszabdítás, akkor sokkal többen vágnak bele ilyenbe, és nem kell szívniuk annyit, hogy működjön a dolog.