Korábban már írtam róla, mennyire fontosak a hangalapú fejlesztések, és hogy a HomePoddal az Apple hová pozicionálta magát ebben a versenyben. Az kétségtelen, noha még nem látszik tisztán, hogy a hangunk által kiadott egyszerű utasítások összetett parancsokká történő fordítása ma már a felhasználói élményinformatika legfontosabb feladata - az ujjunkkal való nyomogatásból kiszedtük, amit lehet.

A HomePod mellett a Siri és a mostanában megjelenő AirPlay 2 az, ami segíti ezt a folyamatot. Siri sajnos olyan, amilyen, ráadásul továbbra sem tud magyarul, de az iOS 11.4 bétája olyan ügyes multiroom kezelést mutat, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Az alapok ebben a videóban is látszanak:

A Control Centerből a jobb felső antenna ikonnal vagy a lejátszó appokból közvetlenül egy gombbal érhetjük el a hangszórók és Apple TV-k listáját, amiken az AirPlay képes lejátszani a telefonunkon megszólaltatott tartalmat. Ami AirPlay 2 kompatibilis, azok mellett látható egy checkbox, így téve egyértelművé, hogy az ilyen példányokból több is kiválasztható egyszerre. Ezen a kiválasztás után a hangot szinkronizálva játsszák le ugyanazt.

ke_pernyo_foto_2018-05-05_8_03_17.png

ke_pernyo_foto_2018-05-05_8_05_04.png

A képeken látható, hogy a HomePod egyelőre nem AirPlay 2 eszközként tűnik fel, ahogy például az Apple TV. Ez nyilván azonnal megváltozik a végleges iOS megérkezésekor, és frissítik a hangszóró szoftverét is.

Na de. A legjobb a dologban a hangvezérlés. Egyrészt azért, mert egy bizonyos tartalom egy bizonyos eszközön való megszólaltatása kifejezetten az a kategóriájú parancs, ami

ezerszer gyorsabb kimondva, mint gombokat nyomogatva.

Másrészt ott van a HomePod, ami most már a lakás bármely pontján megérthet minket sima beszédhangerőn, így elég elkezdenünk mondani, mit akarunk.

Noha még csak béták érhetőek el, máris látszik az összehangoltság ezen a területen. A mostani tesztszoftverekben, ha az iPhone-unk Sirijének azt mondjuk: játssza le valamely zenét vagy podcastet valamelyik helyiségben, kérdés nélkül végzi el a dolgát az asszisztens. Kikeresi a podcastet, kiadja az utasítást az adott Apple TV-nek, az Apple TV bekapcsolja a tévénket a HDMI-CEC kapcsolat révén, a lejátszás megvárja a tévé elindulását, és kész.

Még nem teljesen kiforrott a rendszer, hiszen mint írtam, a HomePod nem frissíthető a megfelelő szoftverrel. A HomePod Sirije ráadásul nem vezérli Apple TV-t, ugyanezért, egyelőre csak iPhone-ról vagy iPadről vezérelhetjük a rendszert. Az Apple Watch és a Mac Sirije pedig még a legutóbbi bétában sem támogatta ezt a fajta vezérlést, de én biztos vagyok benne, hogy nemsokára itt is frissül minden. A lényeg ugyanis az, hogy a Siri mindenhol ugyanarra legyen képes, egész egyszerűen azért, hogy a felhasználónak egységes Siri-élménye legyen, ne kelljen gondolkonia, hol szól az asszisztenshez.

A zenén és a podcasten kívül fontos lenne, hogy filmeket, sorozatokat is lejátsszon ugyanígy a rendszer. Vagyis hogy egy

játszd le a Moloko 11.000 Clicks koncertet a nappaliban, és a zenét a hálószobai hangfalon is hallhassam

kijelentés tökéletesen érthető és végrehajtható legyen a Siri által, azonnal. Efelé tartunk, rohamléptekkel, és végre azt érezhetjük, hogy minden hülyesége ellenére a Siri elért egy általunk is jól használható, hasznos, és a közeljövőben már nélkülözhetetlen szintet.