Olyan nap jött el az Apple életében, amit régóta sokan jósolnak, és aminek egyszer tényleg utol kellett érnie ezt a menedzsmentet. Hát itt van.

Egyébként sem indult jól a hét a cégnek, a Wall Street tegnap full pánik módba kapcsolt a cég részvényeit illetően, miután kiderült: a TSMC - az Apple egyik legnagyobb beszállítója - a vártnál sokkal alacsonyabb bevételt jósolt saját magának. Aminek nyilvánvalóan van köze a rossz iPhone eladásoknak.

64 milliárd dollárral csökkent az Apple értéke.

A kegyelemdöfés azonban ezután jött: Neil Campling, a Mirabaud Securities társelnöke úgy fogalmazott, hogy az iPhone X projekt halott. Pontosabban nem gyártanak egyetlen új készüléket sem ezentúl, a készleteket kell eladniuk, mert a keresletet nagyon túlbecsülték. Tutira megvan az összes telefon, amit valaha el tudnak ebből adni.

A dolog egyszerű magyarázata, hogy az iPhone X túl drága

- állította a vezető elemző.

iphone-x-gallery2-2017.jpeg

És tényleg. Itt írtam nemrég egy házi elemzést az Apple utóbbi években begyakorolt árpolitikájáról, ami a termékek lassú, de kíméletlen áremelését idézte elő, több szegmensben is. Lassan minden területen behoznak egy új, kissé átbrandelt cuccost, aminek egy hol nagyon, hol kevésbé sokkoló árcímkét adnak. Mindenki tudta, ők is, hogy ezzel az új termékek iránti kereslet alacsonyabb lesz, így meghagyták a belépő szintet, azoknak, akik ezt sokallják.

A kérdés ebben a játékban csak az, hogy megelégszenek-e az emberek a belépő szinttel, a konkurencia kínálatát látva.

A hír hatására további pánik várható, és nagyon messze még a szeptember, az új iPhone-ok szokásos bemutatója. Ha a fenti iparági pletyka igaz, a cégnek most nagyon gyorsan kell lépnie, és leszállítania az iPhone X árát a következő generációig. Amiben a jóslatok szerint egy olcsóbb iPhone X szerepel majd, valami ilyesmi kinézettel (renderelt concept):

https---blogs-images_forbes_com-gordonkelly-files-2018-03-8_7508.jpg

Nem ez lenne az első alkalom az Apple életében, hogy meglépik ezt. A 20th Anniversary Macintosh ugyanúgy járt, mint most a 10. évfordulós iPhone: 7499 dollárért kezdték árulni Jony Ive egyik korai munkáját, ami tényleg veszett jól nézett ki akkoriban, de a piac nem készült fel erre az árra. Ezt a terméket egyébként egy inkompetens Apple-vezetés dobta piacra, akiket Steve Jobs váltott. Jobs leszállította az árat 1995 dollárra (az eredeti ár 27 százalékára!), hogy el tudja adni a készleteket.

30.jpeg

Jó, Jobstól sem állt távol a túlárazás, a 9995 dolláros Lisa a cég legdrágább számítógépe, és a cégvezető szerelemgyereke volt. A következő generáció abból is 3495 dollár lett.

Akárhogy is áll az iPhone X jelenleg, szinte biztos, hogy jelenlegi formájában nem folytatható. Nem teljes zsákutca, az Apple valószínűleg akarja idén erőltetni a következő generációt, bár nem biztos, hogy kellene. Nekik is az lenne talán a legjobb, ha az X megmaradna egy adott év, a 10. évforduló különkiadásának, mi meg elfelejtenénk ezt az árazást. A cég meg végre észbekap, és abbahagyja a gumicukor-trükk alkalmazását, visszatér az alapokhoz.

Esetleg egy iPhone SE X még beleférne, csak a neve miatt.