Most kell nagyon figyelni, hogy mi történik, ugyanis megtörtént, amire sokan számítottak, egy Uber által tesztcélokra használt önvezető elgázolt egy nőt Tempében, Arizonában még vasárnap este. A hírt nagydobra verő The New York Times cikke szerint annak ellenére történt ez meg, hogy elvileg volt a fedélzeten biztonsági ember, aki átvehette volna az irányítást. A baleset egy gyalogosátkelőnél történt - ennél többet azonban nem tudunk és ha belegondolunk, a mi szempontunkból nagyrészt irreleváns is.

Persze, a hiba kijavítása érdekében igenis lényeges, hogy mi okozta a tragédiát, de ha meggondoljuk ez inkább szól arról, hogy eme amúgy is sokak által ferde szemmel nézett technológia vetett bizalom mennyire ing meg. Ez pedig komoly mérföldkő lehet. Bár az Uber autóinak nem ez az első ütközése, sőt a Teslánál az ártatlan koccanásokon felül még a "berepülő pilóták" közül is életét adta egy a technológiáért, ez az első alkalom, amikor külsős az áldozat.

Az eset következményei az Apple fejlesztéseire is komoly kihatással lehetnek, akár platformot fejlesztenek, akár ismét komplett autót, ahogy a legutóbbi híresztelésekről mi is beszámoltunk. Bár vannak akik már a teljes bizalomvesztés szóösszetételt mantrázzák, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a baleset komolyabb kormányzati felügyeletet és szigorúbb szabályozást eredményez majd. 

Az Apple már jó ideje teszteli saját rendszereit, érzékelőkkel és kamerákkal telipakolt Lexus RX450h-k formájában, s eddig nem tudunk még koccanásos balesetről sem, amihez közük volt. A legtöbb ilyen teszt helyszínéül szolgáló Arizona és Kalifornia államok területén általában egyébként biztonsági sofőrök ülnek vész esetére, de az utóbbi államban ez egy februári határozat értelmében április 2-ától többé nem lesz kötelező. 

Érdemes lesz nézni, hogy mennyiben változtat a dolgok folyásán ez a sajnálatos incidens, bár az nyilvánvaló, hogy a folyamatot csak meglassítani tudja, visszafordítani valószínűleg nem. Egy biztos, komoly vitákat fog gerjeszteni és tuti, hogy látunk majd pár erősen túlzó, horrorfőcímet is az újságokban.