Nyilván mindannyian emlékeztek, hogy Kuo azt mondta, hogy a Face ID évekig megmaradó selling point lesz az újabb iPhone-ok számára és hogy az X nagy siker várományosa új funkciói miatt. A Piper Jaffray legújabb közvélemény-kutatása pont ennek próbált utánanézni. Kb. 1500 olyan embert kérdeztek meg, akik nem váltottak az újabb telefonra, hogy miért is nem tették.

Nem meglepő, hogy a legmagasabb százalékértéket, a 44 százalékost az "azért, mert a mostani tökéletesen működik" kapta. Ez, ha úgy vesszük némileg ellentmond Kuo állításának, mert bár technikailag a Face ID valóban köröket ver a konkurencia hasonló megoldásaira, úgy tűnik, ez az embereket kevéssé hatja meg - egyszerűen nem elég nekik a váltáshoz.

A második leggyakrabban előforduló válasz 31 százalékkal az, hogy túl drága. Ez sem volt váratlan, mert hát, aki szerint az iPhone X nem meglehetősen drága még nyugati fizetésekhez képest is az vagy vak vagy gyagyás.

A harmadik leggyakoribb ok, mindössze 8 százalékkal - kapaszkodjatok meg - az, hogy az iPhone X kijelzője nem elég nagy. Ezt mondjuk a pletykált iPhone X Plus megoldja majd nekik az év második felében és a Piper Jaffray elemzője is arra jut, hogy e modell, illetve egy olcsóbb iPhone érkezése elvileg a júzerek közel 40 százalékának problémáit megoldhatja majd.

A maradék 17 százalék nem nevesített, egyéb okokból nem frissített. Gondolom azt nem kell elmondanunk, hogy ilyen kis mintával, ennyire szelektált körből azért nem ez lesz minden idők legpontosabb felmérése, de mindenképpen érdekes látni az okokat a szűk, nyilván még kevésbé reprezentatív baráti körünkön kívülről is.