Ezen a hétvégi Apple Store nyitás kapcsán gondolkoztam el. Pontosítsunk, a bécsi Apple Store nyitás miatt, merthogy Magyarországon az Apple továbbra sincs jelen saját boltokkal, csak a kiemelt partnereken, az APR-eken keresztül.

img_0285.jpg

Szóval az már tuti, hogy kicsivel osztrákabb, mint amennyire magyar, de azért érdemes megvizsgálni más aspektusból is a helyzetet.

Nem ma kezdtem a céggel foglalkozni, ezért a nagy töprengés közben  beugrott egy egészen pontosan (na jó, majdnem pontosan) tíz évvel ezelőtti sztori: 2008. márciusában indította el Angelday a We want Appe Hungary mozgalmat.

Angelday ma már nem annyira aktív, de az akkori Apple közösség egyik legismertebb magyarországi helytartója volt, jól időzített hype-okkal és aktivitásokkal.

Ezek közé tartozott a fenti mozgalma is, ami szépen végigsöpört a magyar neten Indextől Origóig, és ami négy pontban foglalta össze a követeléseit:

  • - magyar iTunes Store
  • - lokalizált MacOS
  • - Apple szerviz
  • - magyar honlap

És most így tíz évvel később tök jól látszik, hogy az Angelday-i értelemben a magyar Apple megvalósult, hiszen a fentiek már mind léteznek. Viszont az a helyzet, hogy tíz évvel később már egészen más igények merülnek fel az emberben, amikor magyarabb Apple-t szeretne.

Például:

  • - kizárólag magyar kezek által összeszerelt….

Nem, nem erre gondolok. Hanem sokkal inkább:

  • - magyar Siri
  • - magyar Apple Pay

És ezzel a két funkcióval kaphatnánk rögtön egy rakás másikat, a magyar Sirivel étteremfoglalásokat és filmes információkat, és így tovább.

Mindenesetre a cég és a világ annyit változott tíz év alatt, hogy fel sem merül már bennem, hogy bármiféle kezdeményezés meghatna bárkit Cupertinóban, de az is lehet, hogy csak én lettem tíz évvel realistább, ezzel együtt írjátok le kommentben, hogy ti milyen termékeket, szolgáltatásokat hiányoltok Magyarországról. Aztán hátha.

(a képet köszönjük Gáti Péternek)