Daninak köszönhetőn (kösz, Dani) végre kipróbáltam én is a HomePodot, az Apple sajátmárkás hangszóróját. Az okoshangszórót, ami olyan dolgokban okos, amikben nem is számítasz rá.

image2.jpeg

Gyorsan nézzük meg, mik NEM azok a képességek, amiket a HomePod nyújt, de amikre egyébként könnyen gondolhatsz az Apple honlapja alapján:

  1. A HomePod mindent megért, amit mondasz neki, és minden kívánságodat teljesíti (nem)
  2. A HomePod olyan minőségben szólaltatja meg a zenéidet, ahogyan sosem hallottad azokat (nem)

És akkor lássuk, mik azok, amiktől eldobod az agyad.

1. A HomePod meghall és megért, embertelen messziről. És az embertelent itt szó szerint értem: ha a HomePod mellett áll egy ember, előfordul, hogy ő egyáltalán nem hallja, hogy beszélsz, de a HomePod nemcsak meghallja, de meg is érti azt.

Egy nagyjából ötven négyzetméteres nappali-konyhában próbáltuk a HomePod-ot, aminek olyan pontjai is voltak, amikről maga a hangfal nem is látszott. Nem tudtunk olyan messzire menni, és olyan átlagos hangerőn beszélni bármilyen irányban (nyilván nem suttogtunk), hogy ne értse meg a hangszóró.

Ha a zene is szólt az eszközből, akkor a saját hangszálaink hangerején uszkve 30%-ot tekertünk fel, tehát picit hangosabban vakkantottunk a hangszóró felé: akkor is meghallott. Akkor is, ha hangosan szólt a zene, akkor is, ha más hangforrásból szólt valami, a HomePod mellett.

Nagyon aggasztó, hogy az eszköz leghasznosabb képessége egyben a legfélelmetesebb is.

De ha muszáj lenne választanom egy céget, akire rábízom a nappalimban zajló beszélgetések le-nem-hallgatását, és magántulajdonként való kezelését, akkor az Apple lenne az. Ha nem akarsz választani ilyen céget, akkor javaslom, soha ne vegyél okoshangszórót.

2. A HomePod kihangosítóként is hasonlóan fantasztikus, tizenöt méterről, mondjuk a konyhában húst szeletelve válaszolgathatsz a hangszóróban megszólaló beszélgetőtársadnak, hogy nem emeled meg a hangodat, a vonal másik végén így is érthetően hallanak, ugyanolyan hangerőn, mintha az eszköz mellett állnál.

Ha közelebb mész a HomePod-hoz, akkor a vonal másik végén tisztább lesz a hangzás, jobb minőségű, de nem lesz hangosabb. A másik fél beszéde nagy frekvenciatartományban, tisztán és érthetően szól ekkor is. A minőségre csak egy egyszerű hasonlítot tudnék mondani, amit talán sokan tapasztaltak: olyan, mintha egy hangfájlt először egységnyire, majd ötször ekkorára tömörítenél össze.

Kár, hogy nem lehet felvenni a hívást a HomePoddal, csupán BT-kihangosítóként funkcionál.

3. A HomePod tényleg úgy szórja a zenét, hogy a lakás minden pontján jól hallod, a mélyek, közepek, magasak ugyanolyan arányban maradnak meg. Még a hangerő is stimmel nagyjából. Tényleg fantasztikus mérnöki munka, amit a hanghullámokkal műveltek.

Kipróbáltunk ugyanabban a térben egy JBL Charge 2-t (mint egy pontból szóló, olcsóbb hangszórót) és egy JBL 5 hangszórós hangfalrendszert is. Előbbi hangja gyengült a távolodással, egyes hangok elvesztek, elmosódtak. Utóbbinál a szépen a tér közepére fókuszált mélyek kezdtek el elviselhetetlenné nőni távolabb sétálva, a zene szétesett, élvezhetetlen lett. Ezek azok a jelenségek, amiket már megszoktunk, a hanghullámok már csak ilyenek - mondhatnánk. A HomePod viszont megdönti ezt.

4. Nem a világ legtökéletesebb hangzása, nem erről beszélünk, amikor audiofil hangzást emlegetünk, DE: nagyon jól szól a cucc. Nem a komolyzene áll neki a legjobban, és a sokhangszeres, telített zenéknél is eléri a határait, ahogy az ambient zenék is szingli hangfalnál elvéreznek picit (két HomePoddal valószínűleg már működnének). De egyetlen hangszórónál is volt ereje a metálnak, a popzenék úgy szólaltak meg, élénken csilingelt, aminek csilingelni kell, pergett a dob, az Eagles Hotel California Live visszaadta az élőzene atmoszféráját. A magasak szépek, a mély nem ostobán durrog, hanem finoman árnyalja a képet. A hip-hop és a ritmus központú zenék érezhetően nagy figyelmet kaptak a megalkotásnál.

A hangerő hihetetlen egy ekkora eszközhöz képest - ezt csak a méretre értem, súlyban hozza a nagyobb versenytársakat is, rohadt nehéz -, 100%-on ugyan szétesnek a többhangszeres zenék, de 80%-on még simán bírja a strapát.

image1.jpeg

Ez nem egy összehasonlító teszt volt, inkább egy spontán kipróbálás, ezért nem is szereztük be a HomePod vetélytársait sem, de azért megszólaltattunk ugyanabban a térben más, olcsóbb hangszórókat is. Hozzáteszem, hogy ez nem egy szakértői teszt, nem tudunk semmiféle tudományos értekezést lerakni az asztalra, még az sem biztos, hogy egy bizonyos szint felett meghallanánk a profik által több százezer forintra értékelt különbségeket.

Hallgattuk a hangfalakat, mint az egyszeri hangfalvásárlók.

A JBL Charge 2 (ami harmadannyiba kerül, mint egy HomePod) hangzása egyértelműen mérföldekre elmarad a HomePod-étól, össze sem nagyon lehet hasonlítani a kettőt, nincsenek egy súlycsoportban sem hangerőben, sem hangminőségben. A Charge 2-t egy "nem rossz kis hangfal ez" hozzállással kapcsoltuk be, de a HomePod mellett erősen megváltozott a vélemény.

Egy szintén alap otthoni hangfalrendszer (JBL SCS 178 5.1), ami fél/kétharmad-annyiba kerülhetne ma, mint egy HomePod, a térben megszólalva jobb hangzást, jobb élményt adott, az ambient zenék is értelmet kapnak, de csakis egy pontban, az öt hangfal által meghatározott középpontban érvényesül ez, azon kívül elveszik a varázs. Ettől eltekintve, ha pontszerű forrásként tekintünk a forrásokra, a zene telítettsége, a hangok megszólaltatásának minősége nem ver rá az Apple üdvöskéjére, és amikor pusztán a kirstálytiszta hangokról volt szó, az Apple győzött.

Már így is látszik, hogy egy sztereó vagy multiroom rendszerbe kapcsolva a HomePod még egy hatalmas boostot kap majd, behozza a hátrányát a következő operációsrendszer-frissítéssel.

Jó ár-érték aránnyal már rég vádoltuk az Apple-t, de most közel vagyunk hozzá.

(Legközelebb kipróbáljuk a HomePodot drágább, papíron jobb hangrendszerek mellett is.)