A termékbemutató óta mondom, hogy az Apple az okoshangszóró ideáját látványosan a hangzás, a hanghullámok intelligens szoftveres manipulációjára szorítja, és a Siri csak mellékes kezelési mód a HomePodon. Nem termék.

Úgyhogy nem is vettem annyira komolyan azokat a teszteket, amik a digitális asszisztensek válaszadási hajlandóságát tesztelte. Egyébként sem vagyok annyira ráhagyatkozva Sirire, lévén magyarul sem tud. Meg hát hülye szegény, mint a segg.

ke_pernyo_foto_2018-02-15_9_26_43.png

Viszont előszeretettel bújom az audiofilek tesztjeit, hogy egyáltalán vannak-e ilyenek, foglalkozik-e ez a közösség a HomePoddal, vagy az Apple amazing-jei a valóságban nem annyira köszönnek vissza, és a “játszatok vele, ha ez nektek jó” hozzáállást tapasztaljuk a hozzáértők részéről. Én utóbbira számítottam, vagyis hogy érdektelenség lesz abból, ha az Apple egy valóban pro közösség reakciójára számít egy tök új területen, annyira az átlagfelhasználókra lő a cég az esetek nagy részében.

Tévedtem.

A profi tesztek ráadásul az Apple állítását igazolják. Azt az állítást, hogy bárhol legyen is a szobában, a hangszóró analizálja az akusztikát, és ehhez állítja be a hangzást, elkülönítve a hangokat direkt és ambient hangokra. A direktek a szoba közepe felé tartanak, az ambient a falakról verődik vissza: a hangszóró pedig ezeket tudatosan, és a környezethez képest mindig máshogy használja.

ke_pernyo_foto_2018-02-15_9_26_01.png

A mostani tesztet a NTi Audio AG végezte, akiknek egyébként is komoly jártasságuk van hasonlókban. Fehér zajjal teszteltek 6.3Hz-től 20.000Hz-ig, különféle elhelyezésekkel egy átlagos nappaliban, az eredmény pedig igazolta az állítást: a mikrofonok nem észleltek egy decibelnél nagyobb eltérést a hangzásban a különböző állások esetén. A hangok mindig ugyanúgy szóltak, bárhová is tették az eszközt a szobában.

A Redditen egy másik tesztet is elvégzett valaki, aki a mérések után azt állította, az Apple terméke ráver az ezer dolláros KEF X300A, kifejezetten audiofil hangszórókra is. Később visszavonta az állítását, miután a közösségből többen is felhívták a figyelmét a mérés hiányosságaira vagy hibás következtetéseire, valamint hogy az egy nappaliban, nem egy visszhangmentes kamrában zajlott. Mindenesetre az történik, amit az Apple szeretett volna: valódi audiofil szakértők ütköztetnek érveket és ellenérveket, mi pedig, az átlagvásárlók, akik nem is értenék a visszhangmentes kamrákban mért eredmények jelentőségét, biztosak lehetünk abban,

hogy az Apple beletrafálhatott, és egy jó terméket dobott a piacra.