Az Apple egy ideje gyűjti a haragosokat szerte a világban, az EU az írországi adóelkerülésen bukott ki, Kínában a beszállítóinál tapasztalható körülmények miatt tüntetnek az ellen, hogy a cég nem áll ki jobban a fehérítésért (mondjuk nála jobban senki nem foglalkozik ezzel a kérdéssel), Indiában meg a szinte magyarországi magasságot elért iPhone-árak mellett kifejezetten ellenségesen néz a kormányzat mindent, ami nem ott készült eleve.

De nem ezeken a helyeken fújnak azonban a legjobban a cégre. Akkor mégis hol? Sosem találnátok ki: Cupertinóban, pontosabban a Bay Areában.

Azon a területen, ahol a cég a legnagyobb beruházásokat tette, a legtöbb munkahelyet hozta létre egységnyi területen, a legtöbb fizetést fizeti, és ahol a legtöbb pénzt adózza le, hogy a város és a környék fejlődjön. Ebben a környezetben nemrég egy hét alatt kétszer is betörték az üvegét az autópályán haladó Apple-dolgozókat szállító autóbusznak - mesélte nekem Tamás, a Starschema egyik tulajdonosa, aki rendszeresen megfordul az Apple főhadiszállásán.

dsc07103.JPG

Ahhoz, hogy megértsük, mi történik, meg kell próbálnunk ránézni a San Francisco környéki tech-bummra másként. Azok szemével, akik _nem_ a tech-szektorban dolgoznak, de ott élnek.

Az ő szemszögükből a tech-óriások növekedése sok kellemetlenséget hozott. Egyrészt az Apple-nél és más óriásoknál dolgozók elfoglalták a város legjobb lakásait, házait, és mivel ők sokat tudtak fizetni ezekért, és a kereslet is nagy lett, az árak az egekbe nőttek. Ráadásul a város központjától másfél órányi autóút távolságú körben gyakorlatilag minden ott lakó ember tech-szektorban doglozik. Azok, akik őket szolgálják ki, főzik a kávéjukat, vasalják az ingjüket, javítják az autóikat, kiszorultak, nagyon messzire. Az ingatlanok ára elképesztő magasságokba emelkedett, és aki annak idején nem jó áron szabadult meg a sajátjától, vagy ne adj isten bérelte az otthonát, az most már biztosan tudja, hogy perifériára szorult.

Eközben ez a hatalmas, városnyi tech-szakértő massza még mindig kevés az itteni cégeknek, a nagyobb koponyákat még mindig egymás elől halásszák el a vállalatok, és még a silányabb ember is megkereshet forintban 40 milliót egy évben. Az olyan cégek pedig, akik mondjuk budapesti spéci, jó tudású mérnököket kínálnak távmunkában, tudnak szerződni az Apple-lel, mert nekik sincs már nagyon más választásuk.

Persze el tudunk képzelni rosszabb helyet is a Földön, azért itt van egy csomó ember nagyon sok pénzzel, akik nyilván hajlandóak sokat fizetni a helybe jövő szolgáltatásokért, de azok, akik nem boldogulnak ebben a környezetben - sok esetben azért, mert sosem tudtak boldogulni, de könnyen lehet, hogy tényleg rajtuk kívül álló ok miatt -, azok most dühösek. Az Apple-t okolják a kudarcaikért, és azért, hogy kiszorultak az otthonuknak érzett területekről, és hogy így megváltozott körülöttük minden.

És törik a buszüveget. De a dzsentrifikációt ez nem fogja megállítani, legfeljebb a seriffnek adnak picit több munkát.