Igencsak érdekes képességet rejt a Microsoft Windows 10 S operációs rendszerének legújabb fejlesztői (Insider Preview) változata. A 17093-as verzió lehetőséget biztosít rá, hogy a felhasználói bejelentkezéshez immáron a cég hivatalos Microsoft Authenticator appját használjuk, amely úgy Androidra, mind iOS-re elérhető, s így megspórolhatjuk a jelszó beírást, mint olyat.

44e36dcab001cac307da6c2f5fafd147.png

Az alkalmazás más esetekben (pl. Microsoft fiókba való belépés) a két-lépcsős hitelesítés folyamat második lépcsőjeként vesz részt, ám ebben az esetben az app maga az egyetlen lépcső a hitelesítési folyamatban. Ha valaki eltulajdonítja a Windows-os notebookunkat és megfejti a jelszavunkat, simán beléphet a fiókunkba, ám az új authentikációs eljárást használva fizikailag is hozzá kellene férnie a telefonunkon futó alkalmazáshoz, amihez előbb a TouchID-n, illetve FaceID-n kellene túljutnia. Magyarán, növelheti a biztonságot a Microsoft új lépésre.

3802697c9d0770ab672d0c3e629db39a.png

Természetesen ezen kívül továbbra is megmaradnak a már jól ismert biztonsági funkciók, azaz használhatjuk az arcfelismerésre épülő Windows Hello-t, a notebookok ujjlenyomat-olvasóját, illetve más egyéb, kifejezetten speciális hardverekhez kötött hitelesítési módokat. A terv nem titkoltan az, hogyha a teszt sikeres és a visszajelzések pozitívak, akkor a korlátozások nélkül, úgymond "rendes" Windows 10 Home, illetve Professional operációs rendszerekbe is beépítik majd ezt az új funkciót.

d0d5350f2fcbc6a7365ae7f0b56a428f.png

A Windows 10 S még tavaly év elején jelent meg a Surface Laptop debütálásával és több korlátozást is tartalmaz a sokkal drágább Home, illetve Professional verziókhoz képest. Ezek közül talán a legdurvább és legfájóbb a Microsoft Store kizárólagossága, ugyanis semmilyen harmadik féltől származó alkalmazást nem vagyunk képesek telepíteni rá, ha az nem található meg a Microsoft hivatalos áruházában. Bár pénzért van lehetőség frissíteni egy teljes értékű Windows 10-re, meglepő módon a Windows 10 S-t használók 60 százaléka ezzel nem él.

Képek forrása: Microsoft Windows Blogs