Az a hír járja, hogy az Apple már tárgyalásokat folytat az egyik legnagyobb befektetési bankkal, a Goldman Sachs-szal (amely nem mellesleg a cég saját befektetéseit is támogatja elég régóta), hogy a mostaninál lényegesen kedvezőbb feltételekkel biztosítson részletfizetési lehetőséget a vállalat ügyfelei számára.

A jelenlegi rendszer úgy működik, hogyha bármilyen terméket részletre szeretnénk megvásárolni, akkor kapunk egy hitelkártyát a nyakunkba az amerikai Barclays-tól, amellyel bizonyos keretek között kamatmentes visszafizetésre is van lehetőségünk.

A probléma akkor van, amikor a megadott határidőig nem tudjuk teljesíteni az éppen aktuális részletet (márpedig az amerikaiak közel fele rossz adós), ilyenkor ugyanis elindul a klasszikus hitelspirál, amely összegtől és terméktől függően 15-28 százalékos büntetőkamatot jelent.

apple-financing.png

A Goldman Sachs jelenleg 12 százalékos büntetőkamattal sújtja az időben nem fizetőket, ráadásul klasszikus kölcsönt kínál, nem pedig hitelkártyát sóz minden jött-mentre, szóval ez mindenképpen egy jobb ajánlatnak tűnik így első olvasásra. Azt egyelőre nem tudni, hogyha valóban nyélbe üti a két óriás a bizniszt, mikor várható az online hitel, mint szolgáltatás elindulása, illetve Amerikán kívül is elérhetővé válik-e idővel.

Szintén rejtély, hogy mennyiben érinti majd ez az esetleges lépés az Apple iPhone Upgrade Programját, amely lehetőséget biztosít arra, hogy fix havidíjért cserébe minden évben visszaadjuk az éppen használt iPhone-unkat és egy új modellt kapjunk helyette.

A szolgáltatás financiális hátterét jelenleg a Citizens Financial Group biztosítja, de könnyen lehet, hogy a Goldman kedvezőbb ajánlatot tesz majd. Azt egyelőre nem tudni, hogyha tényleg így lesz, az hogyan érinti anyagilag és technikailag a programban már benne lévő vásárlókat.

Kép forrása: apple.com