...már ami az összképet illeti. Apple új okoshangszórója igazi kritikuskedvenc zenefronton, a többség teljesen beprátolt a hangminőségétől. Ami viszont szinte kivétel nélkül minden megjelent cikkben felmerült negatívumként, az Siri ostobasága. Ahogyan az várható volt a már több éve pedzegetett hiányosságokat a lényegében eköré felépített termék csak felerősítette. Az Amazon Alexájához vagy a Google Assistanthoz képest képest látványos a kontraszt.

homepod_2.jpg

Szemezgessünk kicsit: a New York Times az Amazon Echoval és a Google Home-mal páros tesztelte az új versenyzőt. 14 feladatot kellett végrehajtaniuk, ezeket 0-tól 4-ig lehetett pontozni (a 0 az elvégezhetetlen feladatokat, a 2 a problémás végrehajtást, míg a 4 a tökéletes működést jelenti értelemszerűen). Itt az Amazon Echo egyértelmű nyertes volt a 3.4 pontos átlagával, míg a nyilvánvaló utolsó a HomePod volt 2.9-cel, alig lemaradva a 3.1-es pontszámú Google Home mögött.

A cikk szerzője, Brian Cheng nem volt megelégedve az Apple Music és Siri közös munkásságával sem, amik egy hét használat alatt sem voltak képesek átlátni ízlését és érdektelen előadókat ajánlgattak neki, ráadásul Siri számos előadó nevét rosszul ejtette. A személyi asszisztens a külsős alkalmazásokkal való kooperációban is katasztrofális. Ahol nagyon fényesen teljesít, az az okosotthonos funkciókör, és a hangminőség, illetve a beállítás egyszerűsége - ott esélytelenül indultak ellene a többiek.

A Verge írója, Nilay Patel is megdöbbent a hangzás teltségén és gazdagságán, de "magányos" terméknek nevezte, amely teljesen be van zárva az Apple ökoszisztémájába. Siri ekézésbe ő is csúnyán beleállt, teljesen jogosan teszem hozzá. A The Loop szerzője, Jim Dalrymple az összes többi hangszóró hangzását nevetségesnek titulálta a HomePod-hoz képest, és tetszett neki, hogy akár hangos, bömbölő zenében is meghallja a Hey Siri parancsot. Talán még ő írta a leghízelgőbb tesztet a készülékről.

Joanna Stern a Wall Street Journaltól szenzációsnak nevezte a hangzást, de meghagyta, hogy "az agyán még dolgozhatnának". Egy 450 üléses színházteremben tesztelte, maximális hangerőnél tisztán és szépen hallotta a hangot az utolsó sorból. Bár a 400 dolláros Home Max hangosabb, a hangja torz maximális hangerőn ráadásul a HomePod-dal ellentétben mikrofonjai hangzavarban vagy zenehallgatás közben nem mindig hallotta meg a júzer parancsait.

Reméljük az Apple recens AI-s akvizícióinak termése lassan beér, mert Siri lemaradása már nem egy repedés a többiek mögött, inkább egy kisebb szakadéknak mondanám.