Az elmúlt egy-másfél hétben nagyon érdekes hírek keringenek a levegőben a Tesla-val kapcsolatban. Akit kicsit is érdekel az autóipar, az pontosan tudja, milyen kínkeservesen lassan zajlik a középkategóriás Model 3 gyártása, a korábban beígért heti ötezres darabszámot még fél évvel a gyártósorok beindítása után sem sikerül összehozni a vállalatnak.

Mostanra már az is világossá vált, hogy az autók akkumulátorainak gyártásában érdekelt Panasonic hiába adott kölcsön embereket a Tesla-nak, nem ritkán bizony kézzel szerelnek össze akksikat az üzemben, ami azért felvet egy pár kérdést. Az alkalmazottak egy része szintén megemlítette, hogy szerintük a minőségellenőrzést végzők jelentős részének egyáltalán nincs megfelelő tapasztalata, ami szintén aggasztó.

elon-musk-tesla.jpeg

A vezetőség nem tudni, mennyire lát bele a gyár működésébe, az viszont biztos, hogy kezdik megelégelni a bénázást és a folyamatos teljesítéssel kapcsolatos csúszásokat. Valószínűleg ez volt az egyik fő oka, hogy Elon Musk fizetését mostantól a vállalat teljesítményéhez kötik, ami egyrészt azt jelenti, hogy pénzügyileg is érdekeltté tettték a buliban, másrészt a fizetése jó eséllyel az egy dollárhoz vészesen közel lesz a elkövetkezendő hónapokban, ha a helyzet érdemben nem változik.

A minőségellenőrzéssel kapcsolatos aggályok azért is problémásak, mert - mint a CNBC tudósításából kiderült - a tapasztalatlan munkások miatt jelentős mennyiségű homok kerül a gépezetbe nap, mint nap. Példának okáért, ha egy konkrét akkumulátor összeszerelésével kapcsolatban probléma merül fel, az egész gyártósort le kell állítani, és figyelembe véve, hogy a folyamatok nem redundánsak, amíg a vizsgálat zajlik, gyakorlatilag egy darab akksi sem készülhet el.

Van, aki ennél is tovább ment és azt állítja, hogy előfordult már olyan eset is, amikor olyan akkumulátorok kerültek beépítésre egy értékesítésre szánt autóba, amelynél a biztonsághoz kapcsolódó egyik alsó határértéket a telep konkrétan nem érte el. A cég természetesen ezt rögtön igyekezett cáfolni és röviden ismertették, milyen módon és hány körben végzik el a szükséges intézkedéseket, hogy ilyesmi soha ne történhessen meg.

104951105-model-3---red-rear-sunset_1910x1000.jpg

Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél - tartja a mondás és sajnos amíg ez a szél fúj, addig az olcsóbb Model 3-ba szánt kisebb kapacitású akkumulátor összeszerelését el sem tudják kezdeni. Az autóra eddig több, mint 400 ezer(!) előrendelés futott be és bármennyire is lojálisak és eltökéltek a vásárlók (illetve a befektetők egy része), nagyon szomorú látni, hogy van egy remek termék, aminek gyártását egyszerűen képtelen felfuttatni a mögötte álló cég.

Az biztos, hogy ez sokáig nem mehet már így, hiszen ahogy fogy a támogatók türelme, a Tesla úgy kerül egyre közelebb a csődhöz. Hiába ez a cég Elon Musk egyik legjobban dédelgetett szerelemgyereke, a SpaceX és más projektek túlságosan megosztják a figyelmét és ez több iparági elemző szerint is rányomja a bélyegét a Tesla dolgainak alakulására. Kezd a helyzet olyanná válni, mintha a Tesla-t saját magától kellene valakinek megmentenie.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ki lehet ez a megmentő? Kinek van annyi pénze és tudása, hogy képes legyen "egy csapára" megoldani a cégnél fennálló komoly gondokat és visszahozni a csőd széléről a vállalatot, akinek termékeiért nagyjából annyira rajonganak, mint az első pár iPhone-ért annak idején. A helyzet az, hogy nem sokan, ugyanis bár alig 70 ezer járművet adott el tavaly előtt a vállalat, a cég piaci értéke az egekbe szökött, amit pontosan annak köszönhet, hogy minden eddiginél több ember szeretne beülni egy Tesla-ba. 

sales-vs-market-cap.png

Itt jön képbe az Apple, akit már nem először hoznak hírbe a cég megvásárlásával kapcsolatban. Tény, ami tény, a cupertino-iaknak megvan a tőkéjük ahhoz, hogy megejtsék ezt a bizniszt és valószínűleg az amerikai gazdasági versenyhivatalnak sem lenne ellenére az egész, hiszen az elektromos autók még Amerikában is csupán a piac 1 százalékát adják.

A pénz ugyanakkor sosem volt probléma, ha csak azon múlt volna bármikor megvehette volna az Apple a Tesla-t. A nagy kérdés inkább az, hogy miért éppen most tennének ajánlatot az akvizícióra? Nos, ennek több oka is van és ha végig gondoljuk őket (ahogy a Business Insider egyik újságírója, Matthew DeBord is tette), rögtön összeáll a kép.

Az Apple-nek mostanra megvan a maga stabil bevétele az iPhone-ok értékesítéséből, akármennyi típust is forgalmaznak egyszerre, legalább három közülük folyamatosan ott van a világ öt legnépszerűbb mobiltelefonjait jegyző listákon. A Mac biznisz minimális növekedése ellenére viszonylag stagnál és ezen sem az iMac Pro, sem az év második felében (állítólag) érkező új Mac Pro nem fog érdemben változtatni, mert mindkettő réteg termék.

Az Apple Watch bár valóban vezető modell az okosórák piacán, de ez a piac továbbra sem olyan horderejű, hogy a következő nagy lehetőségként szerepeljen a cég roadmapjén. Az iPod gyakorlatilag halott, szolgáltatások terén már szinte mindenhol jelen van a vállalat, a HomePoddal pedig igyekeznek még időben az Amazon és a Google nyomába szegődni az okos hangszórók piacának robbanása előtt.

Egyértelműen kell valami, ami a "Next big thing" kategóriába bele illik és ez nem más, mint az önvezető autók piaca, melyhez a szoftvert már javában fejleszti a vállalat, de hiába hallunk rendszeresen a Kaliforniában felbukkanó, tele kamerázott Lexusokról, az Apple nem halad valami fényesen a projekttel - és itt jön képbe a Tesla.

A Tesla ugyanis valóban kísértetiesen emlékeztet a húsz évvel ezelőtti Apple-re, amikor Steve Jobs visszajött és olyan dolgokat kezdett el mutogatni a világnak, hogy a szkeptikusok jelentős része is megigazította a fenekét a székén. A letisztultság, az egyszerűség és az egyetlen hatalmas kijelzőn keresztül való vezérlés egyértelműen olyan védjegyei a Tesla eddigi autóinak, hogy egyetlen módosítás nélkül is lazán felkerülhetnének az Apple honlapjára.

tim-cook-apple-stock-0518_0_0.jpg

Az Apple az üzlettel megkapna egy már felhúzott autógyárat, amely jelenleg majdhogynem a legtöbbet éri a piacon, ráadásul meglenne ugyanaz a helyzet, mint oly sokszor korábban: van egy termék, amit valaki megcsinált egész jól, ők pedig tökéletesíthetik a maguk módján, hiszen eleve a "jövő autóinak" operációs rendszerén dolgoznak egy ideje. A Tesla által negyedévente termelt egy milliárd dollár veszteséget évekig tudná fizetni az Apple, annyi készpénzen ülnek és szinte biztos, hogy idővel nyereségessé tennék a vállalatot, amit Elon Musk egyelőre finoman fogalmazva sem tud.

Tim Cook pontosan abban erős, aminek hiányától a Tesla szenved: logisztikában és minőség ellenőrzésben. Gyakorlatilag hazajár már a Foxconn gyárba és képes nem csak iszonyú rövid idő alatt megoldani az ellátási láncokban fennálló problémákat, de (ha nem is annyira, mint Steve Jobs) ügyel is arra, hogy a leszállított termékekbe minőségüket tekintve ne nagyon lehessen belekötni. Valószínűleg van az Apple-nél olyan mérnök gárda, akiket mozgósítani lehetne, hogy gatyába rázzák a Tesla Gigafactory-jában lévő dolgokat, illetve a munkaerő toborzásban is biztosan sikeresebbek, mint Musk cége, akik az egész procedúrát egy külsős cégre bízzák.

Persze, felmerül a kérdés, ki lenne a Tesla CEO-ja? Nyilvánvaló, hogy Cook nem lenne képes betölteni ezt a pozíciót, illetve a céget annyira Elon Muskkal azonosítja mindenki, hogy már csak ezért sem lenne szerencsés, ha nem őt hagynák meg ebben a pozícióban. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi fizetése egyértelműen erre a pozícióra lett kitalálva, bár ezen nyilván lehet alakítani, ha a szükség úgy hozza. Cookra DeBord is inkább úgy tekint, mint az Apple Mega-COO-ja (Ügyvezető igazgatója), aki a vállalatból az elmúlt öt évben egy igazi pénzgyárat csinált.

Más kérdés, hogy egy ilyen üzlethez mit szólnának a Tesla befektetői, akik busás hozam reményében dollármilliókat és milliárdokalt toltak be Musk elektromos autózással kapcsolatos álmába, viszont egy akvizícióval jó eséllyel búcsút kellene mondaniuk ennek. Akárhogy is, az Apple-nek ez egy nagyon hízelgő lehetőség lenne és egyben egy megfontolandó menekülési út is, hogy a portfóliójuk részét képezhesse egy olyan innovatív termék, amit lassan évek óta lázasan keresnek, de eddig vagy nem találták meg, vagy nem tudták megcsinálni.

Képek forrása: Nubi, Tesla, Business Insider, The Verge