Több, mint fél éve már, hogy az Apple bemutatta (párdon, bejelentette) HomePod névre hallgató "okos" hangszóróját, melyet a nyári WWDC-n a szerencsések ki is tudtak próbálni, igaz, a funkciók nagy része még egyáltalán nem működött. Elég sok víz lefolyt azóta a Dunán, a Google és az Amazon igencsak nagy erőkkel halad, hogy meghódítsa az emberek hálószobáját és nappaliját.

A HomePodot lassan el is felejti a többség, pedig a megjelenése már vészesen közel van, egész pontosan most péntektől, azaz január 26-től lehet megrendelni, az első példányokat pedig február 9-én szállítja le az Apple. A nettó 349 dollárért kapható hangszórót egyelőre csak az Egyesült Államokban lehet majd megvásárolni, az európai start dátuma egyelőre ismeretlen.

A tegnap érkezett iTunes 12.7.3-as frissítéssel a szoftveres támogatás mindenesetre már hivatalosan is adott, a források között mostantól kiválaszthatóvá vált a HomePod, mint eszköz. Tim Cook egy nemrég készült interjúban azt mondta, hogy örül a piaci versenynek (utalva ezzel a Google-re és az Amazonra), hiszen ez minden résztvevőt jobb teljesítményre sarkall.

homepod2.jpg

Az Apple-nek szüksége is lesz arra, hogy domborítson valamit, mert az okos hangszórók piacán jócskán az övék lesz a legdrágább portéka és ami a hangvezérlést illeti, bár a Siri nem rossz, van még hova fejlődnie. Cook szerint a konkurens termékek esetében méltatlanul kevés figyelmet szenteltek a hangminőségnek, a HomePod egyik erőssége a remek zenei teljesítmény lesz - amit valljuk be, ennyi pénzért valahol már el is vár az ember.

Ha már a zenénél járunk, sajnos arra, hogy párba köthessünk két HomePodot, illetve arra, hogy több helyiségben is ugyanazt a zenét vagy podcastot hallgathassuk rajta még várnunk kell. Mindkét fícsör egy későbbi frissítés keretében fog bekerülni a hangszóró képességei közé.

Egy kiszivárgott belsős információ szerint a HomePodra köthető AppleCare+ szolgáltatás ára nettó 39 dollár lesz, amely nem csupán az alap egy éves jótállást tolja kis kettőre, de magában foglalja a balesetből eredő károk, illetve problémák javítását is. Minden egyes ilyen javítás ugyanakkor 39 dollárjába kerül a felhasználóknak, az AppleCare+ csomag pedig csupán két ilyen alkalmat fedez majd.