almalé és kungfu Rólunk

Mostantól hivatalosan is látogatható az Apple Park

Pénteken helyi idő szerint délután 3 órakor hivatalosan is megnyitotta kapuit az Apple új Látogatói Központja. A kétszintes épület az Apple Park tőszomszédságában helyezkedik el, a kettőt csupán az N. Tatau sugárút választja el egymástól.

36-apple-park.jpeg

40-apple-park.jpeg

43-apple-park.jpeg

apple-park-2-1.jpg

Annak, hogy a bárki által látogatható központ nem az Apple Park-on belül helyezkedik el komoly biztonsági okai vannak, ugyanakkor a tetőteraszról ráláthatunk a park belsejére és főbb épületeire.

apple-park-3-7.jpeg

apple-park-3-12.jpeg

apple-park-3-13.jpeg

visitorscenterterraceapplepark-800x535.jpg

Akinek ez nem lenne elég, az a földszinten felkaphat egyet a speciális iPad-ek közül és a hatalmas, fémből készült Apple Park makettet körbejárva mindent megtudhat a hatalmas komplexumról, miközben a kiterjesztett valóságnak köszönhetően az iPad kijelzőjén a csupasz makett szó szerint megtelik élettel.

visitorscentermodelapplepark-800x539.jpg

apple-park-3-2.jpeg

Az épület bőven van akkora, hogy elfért benne egy kicsinyített Caffé Macs, melynek szolgáltatásait kivételesen nem csak az Apple-nél dolgozók vehetik igénye. A Látogatói Központban természetesen ugyanúgy lehetőségünk van vásárolni, mint bármelyik Apple Store-ban, a dizájn is nagyon hasonló, vannak dolgok ugyanakkor, melyeket csak itt kaphatunk meg, sehol máshol.

apple-park-3-19.jpeg

apple-park-3-1.jpeg

Ilyenek az Apple ruházati és egyéb cuccai, melyekért a rajongók olykor irreális összegeket is képesek kifizetni. Szintén megtekinthető és lapozgatható a Designed by Apple in California könyv kisebbik és nagyobbik változata is.

visitorscenterstoreapplepark-800x537.jpg

visitorscentermerchandiseapplepark-800x523.jpg

A nyitónapon meglehetősen nagy volt a tömeg, ami nem csoda, hiszen pár nappal az esemény előtt Cupertino lakosai személyre szóló meghívót kaptak:

doe7ovvvqaah-wo.jpg

A Látogatói Központ nyitvatartása (ha esetleg arra járnátok...):

Hétfőtől péntekig: 9-19 óra
Szombaton: 10-18 óra
Vasárnap: 11-18 óra

Képek forrása: macrumors.com, 9to5mac.com



Marco Arment: "A Retina MacBook Pro a valaha volt legjobb notebook"

Marco Arment neve valószínűleg ismeretlenül cseng a legtöbb ember számára, sok más projektje mellett négy évig volt a mára igencsak nagy népszerűségnek örvendő Tumblr vezető fejlesztője, személyes Twitter csatornájának pedig több, mint 100 ezer követője van. Marco elsősorban az Apple termékeivel, illetve szolgáltatásaival kapcsolatos gondolatairól, véleményéről szokott beszámolni saját blogján.

A héten megjelent írása legalább annyi vitát váltott ki, mint amennyi igazságot tartalmazott. A bejegyzés címe egyszerűen csak A valaha volt legjobb notebook volt. A cikk igencsak erős felütéssel indul:

"Alig egy évvel Steve Jobs halála után, 2012-ben mutatták be azt a MacBook Pro-t, amely Jobs Mac-ekről alkotott víziójának csúcspontja volt."

2015-macbook-pro.jpg

Marco egy év "kihagyás" után, nem olyan rég tért vissza egy 2015-ös MacBook Pro-hoz. Mint írja, voltak félelmei, hogy egy visszalépésnek, egy időutazásnak fogja gondolni és hogy zavarni fogja a vastagabb ház és a nagyobb tömeg, illetve, hogy egyszerűen csak réginek fog hatni a masina a mostani generációhoz képest. Mint kiderült, félelmei alaptalannak bizonyultak.

"A Retina MacBook Pro (2012-2015) egy olyan tökéletes elegye a használhatóságnak, az eleganciának, a praktikusságnak és a teljesítménynek, melyet azóta sem sikerült felülmúlni."

mbp2015.jpg

Itt mutatkoztak be az első, nagyfelbontású (ún. retina) kijelzők, ez volt az első 15"-os modell, melyet már alap kiszerelésben négymagos processzorral, viszonylag sok memóriával és SSD-vel árultak. Ahogy Marco fogalmaz, az összes létező konfiguráció remekül teljesített és bármelyiket is választottuk, a masinát öröm volt használni.

mbp2015-left.jpg

Bár bemutatása után érte némi kritika, hiszen ez volt egyben az első MacBook Pro is, melyről lehagyták a vezetékes hálózati csatlakozót, illetve az optikai meghajtót is beáldozták, cserébe viszont közel 100 Wh-s akkumulátort kapott, melynek hála még ezzel a durva hardverrel is képes volt 8-10 órás üzemidőre. A kezdeti felzúdulások aztán hamar tovaszálltak, amikor kiderült, hogy a többség tényleg nem használja már egyik eszközt sem.

mbp2015-right.jpg

A mérleg másik oldala viszont majd' leszakadt az újdonságoktól. Elődjéhez képest vékonyabb, könnyebb, gyorsabb és halkabb lett, nem beszélve a már említett, minden eddiginél hosszabb akkumulátoros üzemidőről és a gyönyörű retina kijelzőről. Jobb hangszórókat és mikrofonokat is kapott, a második Thunderbolt csatlakozó mellett immáron egy szabványos HDMI kimenet is segített abban, hogy gyakorlatilag bármilyen külső kijelzőre rá lehessen kötni a gépet.

mbp2015-travel.jpg

USB 3.0 aljzatból szintén találunk rajta kettőt (mindkét oldalon egyet-egyet), melyekkel kapcsolatban Marco csak annyit írt, hogy hiába nehezebb a gép, mint az utódja, mégis könnyebbnek érzi a hátizsákját, miután kidobálta belőlük azt a rengeteg átalakítót, mellyel az elmúlt egy évben nap, mint nap mászkált. Bár jack csatlakozót a mostani generációnál is találunk, viszont az előd modell esetében ez még a gép bal oldalán kapott helyet, ugyanis ergonómiailag egész egyszerűen kevésbé volt útban ott, ha külső egeret akartunk használni.

mbp2015-back.jpg

Kiemelte még a fantasztikus billentyűzetet, a fotósok, illetve videósok számára nélkülözhetetlen SD kártyaolvasót, illetve a Force Touch-os trackpadet, melynek mérete - szerinte - pont ideális volt. A világító almát, illetve a visszajelző LED-del bíró mágneses MagSafe töltőcsatlakozót pedig kifejezetten hiányolja, véleménye szerint ezek adták vissza leginkább azt a hozzáállást, ahogyan a korábbi generációk készültek.

"Egyértelműen egy professzionális eszköznek érződik, melyet olyan emberek készítettek, akiknek nem csak szükségük volt egy számítógépre, de odáig is voltak értük. Nekünk tervezték, így fel sem merült, hogy alkalmazkodnunk kelljen hozzá.

Ez a csúcs. Ez a legjobb laptop, amit valaha készítettek. Remélem ugyanakkor, hogy nem ez a legjobb laptop, amelyet valaha is készíteni fognak."

A 2015-ben bemutatott 15"-os MacBook Pro-t alap kiszerelésben (Intel Core i7 2.2 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD, Intel Iris Pro 640) korlátozott darabszámban továbbra is lehet kapni az Egyesült Államokban mind új, mint újracsomagolt termékként, itthon a megmaradt készletből válogathatunk, várhatóan már nem sokáig.

Képek forrása: https://marco.org/2017/11/14/best-laptop-ever



Hiába várjuk, idén már nem jelenik meg a HomePod

Az Apple a nyári WWDC-n mutatta be a közönségnek HomePod névre hallgató új, vezeték nélküli hangszóróját, mely (állítólag) nem csak remekül szól, de Siri segítségével az Amazon Echo-hoz, illetve a Google Home-hoz hasonlóan hangvezérlésre is képes.

A termék 350 dolláros ára jelentősen magasabb, mint bármely konkurensé, de figyelembe véve, hogy egy Apple termékről van szó, ezen aligha lepődött meg bárki is. Azon már annál inkább, hogy a megjelenést fél évvel későbbre, decemberre ígérték - akárcsak az iMac Pro-ét, amely a weblapján kívül továbbra sem mutat magáról semmilyen életjelet.

A sajtóhoz tegnap eljuttatott közleményében a cég azt írja, hogy alig várják, hogy a vásárlók megtapasztalhassák azt a fantasztikus hangzást, melyre a HomePod képes, de szükségük van még egy kis időre, hogy ez a való életben is megtörténhessen.

homepod.jpg

A rövid dokumentum semmilyen információt nem árul el arra vonatkozóan, miért késik az eszköz, ami azért egy kicsit furcsa, hiszen régóta nem volt példa arra, hogy egy Apple termék a hivatalos bemutatása után közel egy évvel később jelenjen csak meg.

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy előbb kapunk nagy mennyiségben iPhone X-et, mint HomePod-ot, mindenesetre van egy új megjelenési dátumunk, ami 2018 eleje. Ez az Apple értelmezése szerint jellemzően a január és április közötti időszakot jelenti, tehát valamikor tavasz előtt számíthatunk arra, hogy megindul a termék forgalmazása.

Sajnos arról nincs infónk, hogy az "okos hangszóró" mikor érkezik meg Magyarországra, a cucc értékesítése ugyanis első körben az amerikai, az angol és az ausztrál piacon indul meg.



A TIME magazin szerint az iPhone X 2017 "egyik legfontosabb találmánya"

A TIME magazin tegnap megjelent írásában összeszedte az év legfontosabb újdonságait, melyek megreformáltak bizonyos piacokat. A huszonöt terméket tartalmazó listán olyanokat találunk, mint a Tesla Model 3, mely komolyan elterjesztheti az elektromos autózást, vagy éppen a Nintendo Switch, mely újraértelmezte a hordozható konzol fogalmát.

A listát érdemes megnézni, mert néha egész remek, olykor viszont hihetetlenül érdektelen cuccok is helyet kaptak rajta. Szerencsére az iPhone X az előbbiek közé tartozik, melyről Dan Riccio, az Apple alelnöke simán csak annyit mondott, hogyha ránéz a telefonra, egy beteljesült álmot lát, hiszen ezt a dizájnt az első naptól kezdve szerették volna megvalósítani valahogy.

iphone-x-quad.jpg

Ehhez persze be kellett áldozni a Home gombot, életre kellett hívni a Face ID-t és be kellett vállalni olyan döntéseket is, melyek például a kijelző tetején helyet foglaló "sziget" megjelenését eredményezték. Az újságírók és a sajtó ettől függetlenül nagyon pozitívan nyilatkoznak a telefonról és hiába kerül többe, mint bármelyik korábbi iPhone, a kereslet kifejezetten magas rá - még úgy is, hogy alig telik el nap, hogy ne lehetne valami nyavalyáról olvasni az eszközzel kapcsolatban.

Jony Ive úgy nyilatkozott, hogy a korábbi, alapvetően jól működő funkciókhoz való görcsös ragaszkodás egyértelműen bukáshoz vezetett volna, ezért az iPhone X tervezése során egyértelműen a jövő okostelefonjának megalkotása volt a cél. Ennek látta kárát az iPhone 7-ből már eltávolított jack csatlakozó, melyért valószínűleg ma is sokaknak szorul még ökölbe a kezük. Akárhogy is, az iPhone X a megjelenésével, kompakt méretével, funkcióival és sebességével egyértelműen egy megnyerő készülék lett, azt ugyanakkor majd az idő dönti el, hogy ez a rengeteg új dolog hosszútávon hoz-e bármilyen érdemi (pozitív) változást a felhasználók életébe.



Az Apple tudja, mit vegyél karácsonyra

Az Apple nem várt holmi Black Friday-re, már most kipakolta a nyálcsorgatós karácsonyi kínálatát egy direkt erre a célra készített külön oldalra. Nem meglepő módon az idén frissített, illetve bemutatott termékek vannak túlsúlyban és mi mással is kezdődhetne a felsorolás, mint az iPhone X-szel.

holiday-guide-iphonex-201711.jpg

A telefon alá a hozzá passzoló kiegészítők közül a három (várhatóan) legnépszerűbbet pakolták: a szilikon, illetve a bőrből készült tokokat (utóbbiból nem meglepő módon a kihajtható változatot), illetve a szinte megkerülhetetlen AirPods vezeték nélküli fülest.

applewatchseries3.PNG

Ahogy növekszik az Apple Watch piaci részesedése az okosórák piacán, úgy kap egyre inkább vérszemet a cég, hogy na, most aztán azoknak a torkán is le fogjuk nyomni, akik eddig valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva nem vásároltak egyet. A harmadik generációs, opcionálisan LTE-képes Apple Watch képernyőire szintén a két legnépszerűbb aktivitást tették, a sportolást, illetve a túrázást - utóbbihoz ráadásul már GPS-t is használhatunk. Az óra alá mi más kerülhetett volna, mint egy rakás, divatosabbnál divatosabb szíj, a felhasznált anyagok szerint csoportosítva.

ipadpro.PNG

Némileg meglepő, hogy az éppen újra szárnyalásnak indult MacBookokat megelőzi az egyébként tényleg szuper jóra sikerült iPad Pro, melyről a hatalmas kép láttán tényleg elhisszük, hogy az Apple Pencil nélkül tulajdonképpen semmi értelme. Nyilván nem csupán ez volt a marketingesek célja, hanem az, hogy így eggyel több kiegészítőt lehet a termék alá tenni. Akárcsak az iPhone esetében, úgy itt is két fajta tokkal, valamint egy Smart Keyboarddal találkozunk.

holiday-guide-macbookpro-201711.jpg

Az új MacBook Pro-nál már annyira nem foglalkoztak ennyire a kiegészítőkkel, kiválasztottak egy tokot a sok közül, valamint mellé csapták a létező legdrágább vezeték nélküli Beats fülest. Kissé tájidegennek hat a jobb szélre pakolt Apple Store ajándékkártya, amely kizárólag az online, illetve a retail boltokban használható fel, tehát az App Store, iTunes Store, illetve iBooks Store-okban nem.

appletv4k.PNG

A sort az iPhone X-szel együtt bemutatott 4K-s Apple TV, illetve pár kiemelt, külső gyártók által készített termék zárja. Az Apple legfeljebb két napos szállítási határidőt ígér minden megrendelésnél és végösszegtől függetlenül ingyen visz házhoz mindent. Figyelembe véve, hogy az év ezen időszakában az emberek nem csupán magukat, hanem elsősorban másokat ajándékoznak meg mindenféle kütyükkel és csecsebecsékkel, ezért a valamennyi, november 15. és december 25. között vásárolt terméket visszavihetünk egészen január 8-ig - feltéve, ha nem Magyarországon lakunk, ránk ugyanis ez a gavallér ajánlat nem vonatkozik.

Bár egyelőre még pletyka szinten sem terjednek hírek a jövő pénteki Black Friday-jel kapcsolatban, tavaly terméktől függően különböző összegű Apple Store kártya járt ajándékba minden vásárláshoz, szóval, hacsak nem sietünk sehova, lehet, érdemes várni.




süti beállítások módosítása