almalé és kungfu Rólunk

Mi a legjobb az Apple Pencilben? Hogy NO LAG!!!

Az Apple két új reklámmal jött ki, mindegyik az iPad Prót dicséri. Az egyik a grafikus teljesítményt, a másik azt, amiért az iPad Pro megkerülhetetlen lett a tableten grafikuló grafikusok számára.

A NO LAG!!!! érv.



Elstartolt a Planet of the Apps, de nem nekem

 Elindult az Apple app-tehetségkutatója, a Planet of the Apps, amiben olyan nevek ülnek a zsüriben, mint Jessica Alba, Gwyneth Paltrow, Will.i.am és Gary Vaynerchuk, meg persze Zane Lowe, hogy belterjes legyen. Olyan lehet ez, mint a Megasztár, csak nem énekelni, hanem programozni kell, és mivel Gwyneth Paltrow fiatalkorom szexszimbóluma volt, kíváncsi voltam a show-ra.

De nem tudom megnézni.

Van egy link, amin limitált ideig Apple Music előfizetés nélkül is meg lehet nézni a videót (nekem van, de mégis itt kezdtem), de itt ez a képernyő fogad:

screen_shot_2017-06-08_at_21_30_18.png

Meg vagyok szólítva, hiszen ott áll, hogy ha Magyarorrzágról próbálkozol, próbálkozz inkább az Apple Music appban, mert menni fog. Oké.

A telefonomon az Apple Musicban meg is találtam a show oldalát, hiszen külön ennek tiszteletére megjelent egy TV&Film kategória az üzletben. Csakhogy sehol egy nyamvadt Play gomb, csak az első részben emlegetett appokat tudom letölteni itt. Értitek, Apple Music, ahol videót néznék, de appokkal játszhatok.

Az asztali iTunes-ban már van Play gomb, csakhogy az nem működik. Annak ellenére, hogy kifejezetten azt ígérték, Hungary-ban menni fog.

screen_shot_2017-06-08_at_21_30_29.png

Egy zenével foglalkozó appnak ekkora kihívás videót lejátszani?



Egy új ficsör elárul egy fontos dolgot a jövő Apple TV-jéről

Na nem arról beszélek, hogy az Apple TV-n is elérhető lesz a jövőben az Amazon Video app, így megint egy rakat film kerül elénk, amihez nincs magyar felirat vagy szinkron, és amiért lehet még egy havidíjat fizetni. Ha akarunk.

Én most a HEVC támogatásról beszélek.

A HEVC egy külső fejlesztésű videótömörítő rendszer, ami sokkal alacsonyabb bitrátával képes nagy felbontású videókat továbbítani. Aki kifizeti a szabvány licencét, 40-50 százalékos adattovábbítási spórolást érhet el - írja a Forbes. Akik ki is találták, hogy mi következik ebből.

apple-tv-hero-select-201510.jpeg

Mivel az Apple TV jelenlegi formájában egész jól elboldogul a HD tartalmakkal, nem nagyon van szüksége a megalkotójának arra, hogy jó sok lóvét kiadjon egy kevés gyakorlati hasznot hozó megoldásért. És persze a HEVC tömörítés része lesz az iOS-nek és a macOS-nek is, mégis az Apple TV felé mutat minden szál, hiszen igazán ez az eszköz képes nagyon profitálni belőle. 

Mégpedig akkor, amikor 4K-s tartalmakat szeretne fogadni, hiszen akkor négyszer annyi pixelt kell ugyanannyi idő alatt megjeleníteni, mint 1080p esetében.

A jelenlegi Apple TV nem képes egy 4K-s tévének ennyi információt átadni, a HDMI csatlakozója sem képes erre. De az őszi új bemutatón valószínű, hogy villantani fogják már az új hardvert is, legalábbis ha nem akarják tovább húzni az időt a 4K támogatással.

Amilyen mókamesterek, kitelik tőlük.



Az Apple a legnagyobb mókamester: nézzétek, cserélhető a RAM és a CPU az iMacben!

Emberek. Nekem most esett le az Apple humora!

Én egészen idáig azt hittem, hogy a cég különös, sokszor csak saját magának érthető elgondolások mentén gondolja ki a soron következő termékeket, pedig istenem, dehogy.

Az egész egy hatalmas móka a cupertinóiak számára. Nagyon kifinomult poénokat rejtenek el a termékfrissítésekben.

Már a keynote-on feltűnt, amikor a MacBook Prók általános grafikus teljesítményén fanyalgoknak bejelentették, hogy ezentúl támogatják majd az eGPU-kat. Vagyis megengedik, hogy az elég magasra emelt gépárak mellé még további összegeket költs egy izmosabb grafikus gyorsítóra - házon kívül.

Ismerjétek el, ez azért jó poén. Persze egy csomóan örülnek, hogy ha beérik a dolog, végre kompromisszum-mentes GPU-kat vásárolhatnak a MacBook Prók mellé, piaci áron. De ez akkor is vicces. Nem nagyon vicces, nem szakadsz a röhögéstől, de egy pici bűntudattól kínozva kuncogsz, mint Örkény egypercesein, amikor a tetveket a hónaljából evő fogoly feltalálja a perpetuum mobilét. 

Szerintem ugyanilyen alig érthető poén volt, hogy míg a Mac Pró lejárt szavatosságú hardvereit reklamálja mindenki, emellett pedig a régi Mac Pro modularitását, hardver-cserélhetőségét hiányolják, kidobják a

kijelzőbe épített Mac Prót, iMac Pro néven.

Hogy most már a kijelző se legyen cserélhető.

Ez sem egyértelmű, hiszen az iMac kijelzője durván jó, és nem megy tönkre a többi hardverelem előtt, így igazából örülni lehet ennek. De mégis, értitek.

Nekem mindezek csak most estek le, most, amikor az iFixit szétszedte az új 21,5 colos 4K-s iMacet, és megállapította, hogy 

halleluja! A cég valamiért bárki által könnyen cserélhető RAM-slotokat alakított ki a gépben, így bármikor bővíthető a memória. Sőt, a CPU is moduláris, így azt is lecserélhetjük, ha szeretnénk, mindenféle különösebb kungfu nélkül.

21-5-inch-imac-teardown.jpeg

ram.jpg

Utóbbinál lehet, hogy az is közrejátszott, hogy az Intel nem tudott socket nélküli CPU-kat szállítani, mindenesetre hölgyeim és uraim, íme az első moduláris iMac hosszú idő óta.

Akkor mi a poén?

Hogy a gép 10-ből hármat ért el a szerelhetőségi értékelésen, különösen az igen-igen nehéz szétszerelés miatt, Valami iszonyú kézügyesség kell, hogy hozzáférj a bárki által cserélhető socketekhez.

Na? Mondtam, hogy lesz poén. Én most először őszintén nevetek, mert megértettem, hogy ez művészet. Nem csak a ház kialakítása, nem csak a hardver és szoftver összhangja, de a sajátos humor is, amivel az Apple reagál az általunk, Apple bloggerek által írt siránkozásokra.



Az Apple hozzáférést ad az NFC chipekhez külső fejlesztőknek iOS 11-ben

Az Apple eleinte nagyon szigorúan állt az NFC chiphez: csak az Apple Pay használhatta, csak a meghatározott fizetési módszerre. Ezzel az iPhone NFC chipje olyan lett, mint egy svájci bicska, aminek csak az egyik pengéjét hajtod ki, a többit szigszalaggal a helyére kötözöd.

apple-pay_1.jpg

Egy új fejelsztői dokumentum szerint azonban - legalábbis bizonyos feladatokra - a fejlesztők hozzáférést kapnak az NFC chiphez. Így az iOS appok képesek lesznek kommunikálni ezen keresztül más iPhone-okkal, NFC-kulcskártyákkal, vagy olyan tömegközlekedési terminálokkal, mint amilyenekkel a londoni Oysternél is találkozunk.

Várható azonban, hogy az Apple nem enged hozzáférést bankoknak, és pénz átutalásra az NFC chip kizárólag Apple Pay-jel lesz használható. A W1 chiphez, ami a rendszer biztonságát segíti elő, természetesen továbbra is kizárólag az Apple Pay folyamatok férnek csak hozzá.




süti beállítások módosítása