Közvetlenül karácsony előtt, december 21-én és 22-én összesen három ún. class-action lawsuit-ot, azaz csoportos keresetet indítottak Kaliforniában és Chicagoban az Apple ellen a múlt héten beismert akksis-lassítós ügyben.

A bíróságra beadott dokumentumok alapján azzal vádolják Cupertinot, hogy "megtévesztően, erkölcstelenül és etikátlanul" járt el, amikor az iOS 10.2.1-es frissítéstől kezdve bizonyos rosszabb állapotú erőforrással rendelkező iPhone készülékeken dinamikusan az akkufeszültséghez állították a készülékek maximális órajelét, sok esetben jelentős lassulást előidézve.

A panaszosok azt állítják, hogy ahelyett, hogy egy 80 dolláros akksicserével tökéletesen megoldhatták volna a helyzetet, az Apple ezzel a megoldással szándékosan és fölöslegesen újabb és drágább modellek megvásárlására próbálta őket késztetni.

A követelések nem teljesen ugyanazok egyik esetben sem: az első per kárvallottjai a lassítás beszüntetését és az érintett emberek kártalanítását, a másodikéi anyagi kártérítést kérnek, míg az utolsó, 22-én beadott kereset a felhasználók értesítését, a hibás iPhone-ok vevőinek kártalanítását és a gyengélkedő telefonok akksicseréjét követeli.

A 11.2-vel egyébként közben a korábban is érintett SE, 6, 6s júzerek mellett az iPhone 7-esek is érintetté váltak az ügyben és az Apple tervezi a gyakorlat kiterjesztését a jövőbeli termékekre is.