Amióta viseltes iPhone-ok léteznek (tehát úgy 2010 óta) létezik egy topik, ami szerint az Apple lassítja a régi iPhone-okat, hogy újat vegyél. Mindenki észlelte már, hogy a két-három éves telefonjának, ami új korában erőmű volt, egy kontaktbetöltés kihívás lesz.

Az Apple most már elismerte, hogy az iPhone 6, iPhone 6s, és iPhone SE, és az iOS 11.2-vel kezdődően az iPhone 7 készülékekkel pont ez történik, azt is elárulta, miért. (Persze csak azután árulta ezt el, hogy kibukott a bili a Redditen, és többen is panaszkodtak a telefonjuk rossz Geekbench eredményei miatt.)

iphone-6s-ifixit-teardown-1_1.jpg

Az ok nem újdonság, korábban már mi is írtunk az akkor még csak találgatás szintjén létező elméletről: a hirtelen iPhone-leállások után az Apple egy szoftverfrissítéssel oldotta meg a problémát. A frissítéssel az Apple a telefonok teljesítményét az aktuális akksiállapothoz igazították, tehát minél viseltesebb a készülék akkumulátora, annál lassabb lesz. Mint a cég elmondta, a lítium-ionos akkumulátorok a készülék csúcsrajáratásakor feladták a harcot, így a készülék, védve a belső áramköröket, lekapcsolt. Ezt oldották meg úgy, hogy a csúcsrajáratás idővel egyre kisebb teljesítményt jelent.

Nem tudom, ti mit gondoltok a dologról, én kiakadtam. Nem azért, hogy a cég így döntött, mert gyorsmegoldásnak egyébként nem rossz. Hanem azért, mert nem szóltak róla, egészen addig hallgattak, amíg ki nem borult a bili. És a megoldás tökéletesen illeszkedik az évek óta emlegetett ördögi terv sémájába, az, hogy jó okot találtak ennek a megvalósítására, még nem mentesíti őket.

Sokan azt követelik, hogy a cég ingyen cserélje a koros iPhone-okban az akksikat, és ne aranyáron adjon újakat egy olyan készüléknél, amit ők maguk lassítottak le szoftveresen, hogy kikényszerítsék a cserét. Én egyetértek velük, de főleg azzal, hogy egy magát nyíltnak valló cég legyen nyílt. És ne csak hivatkozzon erre.