Túlzás lenne kijelenteni, hogy a semmiből jelent meg a tegnapi napon a Microsoft első iOS-re írt böngészője, ám a többség aligha számított ilyesmire a redmondi óriástól. Az Edge a Windows 10 alapértelmezett böngészője és bár kezdetekben kifejezetten utálták megbízhatatlan működése és különböző megjelenítési problémái miatt, mára egész jó és legfőképpen gyors szoftverré vált.

A Microsoft így hát elérkezettnek látta az időt, hogy az Office, a OneNote, a OneDrive, illetve a Wunderlistből átmaszkírozott To-Do után az Edge mobil változatát is elkészítse iOS-re. A két hónapos béta teszt után az 1.0-ás változat immáron hivatalosan is letölthető az App Store-ból.

microsoft-edge-ios.jpg

A szoftver nem kíván első számú konkurenciája lenni a gyárilag előtelepített Safarinak, hiszen elsősorban olyan iPhone tulajdonosokat céloz meg vele a Microsoft, akik asztali, illetve hordozható számítógépükön nem macOS-t, hanem Windows 10-et futtatnak. Nekik készült a "Continue on PC" funkció, melynek segítségével a telefonunkon megkezdett böngészést egy érintéssel folytathatjuk egy asztali, illetve hordozható számítógépen.

microsoft-edge-iphone.jpg

Az Edge (akárcsak a Safari és a Chrome) természetesen képes az összes könyvjelzőnk, jelszavunk, illetve olvasólistánk szinkronizálására a különböző eszközeink között. A beépített Hub nézet egyszerre három fontos funkció is magában foglal. Helyet kapott benne egy QR kód olvasó, egy hangvezérléssel működő kereső, illetve egy privát böngészési lehetőség is. Az asztali verzióval ellentétben a Cortana névre hallgató személyi asszisztens, illetve a beépített reklám blokkoló nem részei az iOS-re írt szoftvernek.

Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy átállítsuk az iPhone alapértelmezett böngészőjét, így ha jártunkban-keltünkben rákattintunk egy-egy linkre, akkor azok továbbra is a Safariban fognak megnyílni. Az Edge mobil változata ugyanazt a letisztult, flat dizájnt kapta, mint a Windows 10-es változat, illetve ugyanúgy rendelkezik egy sötét témával, melynek vélhetően sokan örülni fognak majd.

A Microsoft Edge jelenleg csupán az Egyesült Államokban, Kínában, Franciaországban és Angliában érhető el, de a támogatott országok listája a hivatalos közlemény szerint rohamosan nőni fog majd az elkövetkezendő időszakban.