A High Sierra óta adott az elméleti lehetőség, a Thunderbolt 3-ason keresztül mindenféle kompatibilis gpu-t ráköthetünk a Macintoshunkra. Még csak elméleti, valamikor 2018 elején lesz engedélyezve minden szinten a funkció, ami most még béta.

Béta, de már remekül mutatja, hogy mit lehet majd kihozni a rendszerből.

A 9to5Mac egyik szerzője ugyanis fogott egy Mantiz Venus házat, belerakott egy Radeon RX Vega 64-est, vagyis azt a gpu-t, ami az iMac Próba is kerül, összekötötte a 13-as MacBook Próval és megnézte, mi történik.

rx-vega-64-mantiz-venus-macos-high-sierra-beta-2.jpg

A kapcsolódás meglepően egyszerű volt: nem kellett eszközt felismertetni meg ilyesmi, amint megvolt a fizikai összeköttetés a külső ház és a laptop között, a rendszer automatikusan rákérdezett arra, hogy akarja-e a júzer a Vegát használni és már indult is az őrület!

macbook-2017-egpu.jpg

A nem túl stabil őrület, mert azért még elég sokszor megfeküdt a rendszer, de amikor épp nem, akkor remek eredményeket produkált például Haeven Benckmark alatt: nemcsak a 13-asba integrált Iris Plust verte szanaszét az új rendszer, de még azt az RX 580-at is, ami most a legerősebb az egész Apple birodalomban, és a 27-es 5K-s iMac csúcsmodelljében dolgozik.

heaven-benchmark-egpu-macos-high-sierra-beta-001.png

De a szerző kipróbálta a Rocket League-et is, ami az integrált gpu-val játszhatatlan volt, ezzel a Vegával meg stabilan 60 fps fölött futott.

rocket-league-rx-vega-64-egpu.jpg

Processzorokban nem rossz az Apple, de grafikus gyorsítóban elég szegényes és korszerűtlen a kínálat. A Thunderbolt 3-assal viszont megoldódhat ez a probléma (és vehetünk 2-300 ezerért kiegészítőket egy alapból 6-900 ezres géphez).