A ma megjelenő iPhone X kétség kívül egyik legnagyobb újdonsága a hosszúkás, káva nélküli kijelző mellett az új Face ID névre hallgató, arcfelismeréssel működő biometrikus azonosítás. Azt már viszonylag régóta tudjuk, hogy az új fícsör meglehetősen jó hatásfokkal működik, ám egy dologról eddig nem nagyon esett szó: mennyire gyorsan a mindennapok során?

design_truedepth_large.jpg

Mark Spoonauer, a Tom's (Hardware) Guide egyik újságírója nem volt szívbajos és simán előkapott egy stopper alkalmazást, hogy nem csak érzés alapján mondjon véleményt az új funkcióról, hanem mérésekkel is alátámassza mindazt. Nem csinált mást, mint fogott egy iPhone 7 Plus-t, valamint egy iPhone X-et és megnézte, melyikkel tud gyorsabban bejutni a telefonjába, miután azt lezárta.

face_id_hero_large_1.jpg

Az eredmény igencsak meglepő lett, ugyanis míg az iPhone X-nél összesen 1.6 másodperc kellett a művelethez, addig az iPhone 7 Plus-on a Touch ID-t használva elég volt ugyanehhez 0.91 másodperc is. Amennyiben bekapcsolta a Wake when raise funkciót az iPhone X-en, úgy a korábbi 1.6 másodperc 1.16-ra apadt. Aki esetleg nem ismerné, ennek segítségével elég, ha felemeljük a telefont, az automatikusan kutatni kezd az arcunk után és amint érzékeli azt, felajánlja a készülék feloldásának lehetőségét.

face_id_hero_large.jpg

A nyers számok alapján tehát úgy tűnhet, hogy az új azonosítási módszer a valóságban, ha nem is drasztikusan, de lelassítja a telefon használatát az évek óta velünk élő Touch ID-val szemben, ám egy másik magazin, a TechCrunch egyik szerkesztője egészen más véleménnyel van az új funkcióról. Matthew Panzarino ugyanis nem csupán a klasszikus telefon feloldást, mint műveletet vizsgálta, hanem kitért arra is, mi a helyzet akkor, ha a különböző értesítéseket szeretnénk megnézni a lezárt képernyőn.

faceid.jpg

Ha érkezik egy értesítés a telefonunkra, akkor a korábbi, Touch ID-val működő modellek esetében először rá kell nyomnunk magára az értesítésre, majd az ujjunkat a Home gombra helyezve azonosítani magunkat és az információ csak ezután áll teljes egészében rendelkezésünkre. Ezzel szemben a Face ID-nál elég, ha ránézünk a telefonra, az kevesebb, mint egy másodperc alatt érzékel minket és mire az értesítésre nyomunk, az azonosítás már meg is történt. Ahogy Panzarino mondja, ez egy sokkal gördülékenyebb és modernebb megoldás, hiszen csupán egyetlen lépés szükséges hozzá a felhasználó részéről.

Szóval a Face ID bár alul marad a lezárt képernyő klasszikus feloldásása során, amint ennél összetettebb feladatról van szó ugyanakkor, melyhez szintén azonosítás szükséges, a kocka megfordulni látszik. Érdemes viszont azt is szem előtt tartani, hogy a Touch ID megjelenésekor (iPhone 5S, 2013) lényegesen lassabban működött, mint manapság, így elképzelhető, hogy némi szoftveres finomhangolás után az iPhone X-ben debütáló Face ID is gyorsulni fog az elkövetkezendő hónapok során.