Tavaly mindenki csak nézett, mint a moziban, amikor a Microsoft bemutatta a végtelenül gyönyörű Surface Studio egybegépet, illetve a Surface Book névre keresztelt notebook családot. Talán nem felelőtlenség kijelenteni, hogy némileg felkavarta az állóvizet (még ha nálunk hivatalosan egyik készüléket sem kapni), így senkit nem ért váratlanul, hogy a redmondi cég kedden lerántotta a leplet a következő generációról.

surface_z_overview_1_imageintro_v1_png.jpg

A Surface Book 2 továbbra is megmaradt hibrid gépnek, azaz kijelzője leválasztható és onnantól kezdve tabletként használható. Az eszközökre mágnes segítségével felpattintható Surface Pen elsősorban a grafikusoknak és dizájnereknek jön majd jól, az ára továbbra is 99 dollár a tengerentúlon. További jó hír, hogy a Surface Dial támogatás is megmaradt a kreatívok legnagyobb örömére.

sur_iface_z_overview_15_herofullbleed_p_v_pivotmage5_v1.jpg

A második generációs Surface Book 13.5, illetve 15 inch-es kijelzővel lesz kapható jövő hónapban, az előbbibe egy 3000x200, míg az utóbbiba egy 3240x2160 pixeles Pixelsense IPS panel került, melyek egyidejűleg tíz ujj érintését képesek érzékelni. A 13.5"-os változat egy kétmagos, Kaby Lake architektúrára épülő Core i5-7300U processzorral startol, míg a nagyobbik változatba egy négymagos, már Coffee Lake-re épülő Core i5-8650U került (amely felár ellenében kérhető a kisebbik modellbe is).

surface_z_generic_herofullbleed_v1.jpg

Memóriából 8, illetve 16 GB-ot kapunk, videokártyákat illetően pedig kifejezetten jó a felhozatal. Bár az alap 13,5"-os masina még processzorba integrált Intel HD Graphics 620-szal rendelkezik, az erősebbik négymagos CPU-val szerelt változatba már egy meglepően erős NVIDIA GeForce GTX 1050 került, amely nem csak grafikai, illetve videovágó programok gyorsabb futtatására alkalmas, de a modern játékokkal is jól elboldogul - feltéve, ha nem ragaszkodunk a natív 3000x2000-as felbontáshoz és/vagy a maximális részletességhez.

surface_z_overview_13_herofullbleed_v1_png.jpg

Aki viszont tényleg komolyan gondolja a játékot, annak a 15"-os változat lesz az igazán nyerő, abban ugyanis alapértelmezés szerint már egy GeForce GTX 1060 került, ráadásul a 6 GB video memóriának köszönhetően nem kell attól tartani, hogy a 4K-s felbontású játékoknál elfogyna a textúráknak szánt hely. Ami a tárhelyet illeti, 256, 512, illetve 1024 GB-os SSD-kből válogathatunk, mindegyik PCI-Express buszon keresztül kommunikál az alaplapokkal, magyarán brutálisan gyorsak.

surface_z_overview_19_herofullbleed_v1.jpg

A listán olyan tételek szerepelnek még, mint 802.11ac-s WiFi, Bluetooth 4.1, illetve Xbox Wireless támogatás (a 15"-os modellnél). A magnéziumból készült, 1.53-1.9 kg-os masinák hiába könnyűek és vékonyak, minden fontosabb csatlakozóval ellátták őket, így kapunk USB-C-t, két USB 3.1-et, 3.5 mm-es fejhallgató kimenetet, valamint egy teljes értékű kártyaolvasót is. A remek teljesítmény mellé kifejezetten hosszú üzemidőt is kapunk, a Microsoft állítása szerint ugyanis az új Sufrace Bookok akár 17 óráig is kibírják egyetlen feltöltéssel.

surface_z_overview_21_herofullbleed_v1_png.jpg

Sajnálatos módon a garancia alapból csak 1 év (természetesen kiterjeszthető), amely egy nettó 1499 (13.5"), illetve 2499 (15") dollártól induló notebooknál azért továbbra sem a legszimpatikusabb dolog. Az új Surface Book 2 modellek november 9-től rendelhetők elő, az első példányokat pedig pár héttel később kezdi el kiszállítani a vállalat.

Hivatalos oldal: Microsoft