Pont három éve jött ki a legutolsó Mac mini és azt hiszem nem csak saját nevemben mondhatom, hogy nem teljesen értjük, hogy mi is a cég terve. Reméljük, nem éppen az, ami az iPod-nál is volt.

A jelenlegi iteráció alapját nem kifejezetten mondanám mai csirkének, a grafikai megjelenítésért az Intel HD 5000 és Iris chipek felelnek, a procik pedig Haswell szériásak. Persze olcsó, árban kevesebb mint fele a legolcsóbb, legalapabb 21,5-es iMac-nek, de már az utolsó frissítés is hatalmas csalódás volt sokaknak. Köztük például nekem is.

apple_macmini_2014_back_high.jpg

Kivették belőle a quadcore processzorokat, és onnantól megszűnt a dual drive támogatás is - azóta sem kaptuk vissza ezeket. Bár korábban, 2006-tól majdnem minden évben frissítve lett a mini, 3 éve pedig semmi, nyista, nada, csak tücsökciripelés hallatszik.  Pedig igény az lenne rá: mind a magánfelhasználók, mind a céges szektor részéről.

Persze vannak arra utaló jelek, hogy valamire készülnek a termékkel, a moduláris Mac Pro bejelentésekor Phil Schiller mint "fontos termékről" beszélt a Mac miniről, ami talán azt is jelentheti, hogy a Mac mini marad. Persze konkrétumokat nem volt hajlandó elárulni a piszok.

Áprilisban a Pike's Universum nevű blog írt arról, hogy az új high-end mini lehet, hogy nem is lesz már annyira mini, ami jelentős funkciókör-bővülést sejtet. Persze, ha lehet az ilyen pletykáknak hinni. Amennyiben zajlik már a fejlesztés, jó eséllyel hetedik vagy nyolcadik generációs, Kaby Lake processzorok kerülhetnek bele.

Ha marad az eddigi szokás, hogy a 13-as MBP-hoz hasonlóan a 15W-os U-szériás chipeket kapja, akkor legalább a négy mag visszatérhetne. Persze így, október végén, nulla pletykával vagy bejelentéssel a láthatáron ebből idén jó eséllyel nem lesz már semmi. Talán majd 2018-ban.