Az iPhone 8 Plus és majd az iPhone X is új portrémódokat támogat, amik többek között azt az érzetet keltik, mintha stúdióban használatos fényforrásokat állítottunk volna a fotózott arc köré, hogy elkészítsük a tökéletes képet. Persze ez egy csalás, mondanák a fotósok, hiszen a fényekkel nem csak azért játszunk, hogy kiemeljünk és eltakarjunk, hanem hogy több információt szerezhessen a fényképezett tárgyról az objektív, mégis, az átlagfelhasználónak olyan lehetőségeket ad a kezébe a szoftveres tuning, amivel tökéletesen elégedett.

Ő is tudja, hogy ez nem stúdió, de nem is kell hozzá elmenni sehová. Ellenben két másodperc alatt megvan, és lehet vele játszani.

Nekem például, amikor volt két szabad percem az egyik plázában, beugrottam az egyik APR-be, hogy lefotózzam a lányomat, aki épp a mellkasomra kötve nézelődött. Ez a lehető legkevésbé ideális mód a portréfotózásra, hiszen idétlen pózba csavarodva kell valahogy a kijelzőre varázsolni az arcodtól néhány centire lévő arcot, az egész bemozdul, a szöget nem választhatod meg, amatőr szituáció, az ilyen amatőröknek, mint én.

Ennek megfelelően ilyen portré is született:

img_1016.jpg

De a Stage Light Monóra kapcsolva már ezt kaptam eredménynek:

img_1018.jpg

Mondom, nem volt állítgatás, a fenti képnek nincs köze a fotót készítő ember képességéhez vagy igyekezetéhez. Egy közepes fejlettségű mosómedve pont ilyet készített volna, és még csak nem is túl jó: az arc egy része nem kap fényt, az elmosódás nem pontos, mégis: cool.

Mit akar a vásárló? Hogy jó fotósnak érezhesse magát anélkül, hogy bármennyi időt vagy pénzt költene erre a célra, a tanulásra és a felszerelésre. Hogy jó fotósnak érezhesse magát vasárnap kettő és negyed három között, aztán el is felejtse az egészet, és csak a pozitív visszacsatolás és eredmény maradjon meg. Az Apple ezt próbálja megadni nekik, és ez nagyon is hálás feladat. Legrosszabb esetben az eredmény nem annyira pozitív, de semmiképp sem negatív.

Itt pedig az Apple segítsége ahhoz, hogy jobb képek szülessenek.

A kép egy iPhone 8 Plusszal készült, megvásárolható az iCentre-nél, akik az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnerei