Az iOS 11 Notes appjának van egy nagyon várt újítása, amire eddig ilyen-olyan külső programokat töltöttünk le: szkennerként használható.

szken1.jpg

A lényege, hogy ha a + gombra kattintva kiválasztjuk a domentum szkennelése lehetőséget, az alkalmazás a telefon kameráját figyelve igyekszik érzékelni papírlapokat maga előtt. Ha érzékel, akkor automatikusan megpróbálja kitalálni - nagyon jó sikeraránnyal - a papír pontos széleit, ha ez megvan, sárga kiemeléssel jelzi nekünk, hogy indul a szkennelés. Automatikusan le is menti a doksit, nem kell nyomni semmit.

A szkennelés elkészítése után jön csak az igazi segítség: a program kiegyenesíti a papírt, vagyis hiába fényképeztük azt valamilyen merőlegestől eltérő szögből, egy algoritmus abból egy olyan képet készít, amiben nincsenek, vagy csak minimális torzulások vannak. Rögtön át is állíthatjuk a színeket, a színes vagy szürkeárnyalatos mellett választhatjuk a fekete-fehér, kontrasztos módot, itt mondjuk a vonalak egy jelentős része el tud veszni, ha kézi jegyzetet szkennelünk.

És elég rossz helyzetből is képes használható dolgokat kihozni a cucc:

szken2.jpg

A szkenner a fénykép után továbbra is szkennelő üzemódban marad, így sok oldal digitalizálása is nagyon gyorsan megtörténhet. A képeket ezután egy jegyzetbe helyezi az app, innen viszont azonnal exportálhatjuk akár külső tárhelyekre, vagy emailben is küldhetjük. 

És ami már tényleg hab a tortán: két gombnyomással pdf-et konvertálhatunk a sokoldalas szkennelésből, itt pedig újabb két gombbal az aláírásunkat is hozzáadhatjuk a pdf-hez. Vagyis, ha szerződést szkennelünk, a visszaküldés előtt alá is írhatjuk ilyen módon. Az aláírás beállítása például a Macen Preview-ban egy fehér papírra rajzolt aláírás lefotózásával történhet, az így tárolt aláírásunkat az iOS 11-es Notes automatikusan megkapja. Magában a Notes-ban is adhatunk hozzá alírást, ujjal vagy Apple Pencillel rajzolva: megnyitva a szkennelt doksit, a jobb felső Megosztá gomb megnyomása után a Korrektúra lehetőséget kiválasztjuk, majd a +-ra kattintva az Aláírás-ra nyomunk, itt pedig a hozzáadás lehetőséget választjuk ki.