Bár valóban sok újdonságot hozott a kedden letölthetővé vált iOS 11 végleges változata, a Mixpanel nevű elemző cég által végzett kutatás szerint mégis kevesebben töltötték le az első 24 órában, mint tavaly ilyenkor az iOS 10-et.

A rendszerrel kompatibilis készülék mindössze 10 százalékára telepítették fel a legújabb szoftvert, míg tavaly az iOS 10 esetében ugyanez az érték 14.45 százalék volt. Ha megnézzük a korábbi esztendőket, látszik, hogy mind az iOS 9, mind pedig az iOS 8 jobban teljesített az iOS 11-nél. Mi állhat a lassú átállás hátterében?

ios11_atallas.jpg

Az első és leginkább kézenfekvő magyarázat az lehet, hogy az emberek többsége megvárja a frissítéssel a hétvégét, mondván, akkor több ideje lesz ilyesmivel szórakozni, ám ez a legkevésbé valószínű. Ami sokkal inkább közre játszhat az pont a tavaly ősszel megjelent iOS 10 felemás startja, sokan ezért könnyen lehet, hogy kivárásra játszanak és nem akarnak ún. "early adopterek" lenni, hátha maradt még közel tíz béta verzió után is némi hiba a rendszerben.

A harmadik ok pedig nem más, mint a 32 bites alkalmazások támogatásának megszüntetése, ami annyit jelent, hogyha van olyan app az iPad-ünkön vagy iPhone-unkon, amelyet a fejlesztője jó ideje nem frissített (és így várhatóan nem támogatja a 64 bites kódkészletet), akkor az ilyen és ehhez hasonló programok egész egyszerűen nem hajlandók többé elindulni, miután iOS 11-re frissítünk - helyette kapunk egy szép üzenetet, hogy legyünk kedvesek és szerezzük be az alkalmazás egy újabb változatát.

A bevezetőben említett 10 százalékos érték várhatóan hamar emelkedésnek indul majd, ugyanis holnaptól kapható már az iPhone 8, illetve 8 Plus, melyek gyárilag iOS 11-gyel érkeznek, illetve bő egy hónap és - bár limitált számban, de - érkezik az iPhone X is.