A júniusban bemutatott, következő generációs iOS, a 11. iteráció mától tölhetővé válik, így érdemes kicsit átnéznünk, hogy pontosan mi is változik, csak úgy, emlékeztetőképpen:

A külcsín: nagyrészt apró változtatások, itt ott félkövérebbek a betűk, és a Számológép és Telefon alkalmazások is szépültek. A leglátványosabb változás a lock screenen és a Control Centerben lesz látható, amelyek teljesen új ruhát kaptak. Utóbbi testre szabható és több minden állítható innen, ritkábban lesz szükség a Beállítások app megnyitására. A lock screent összevonta az Apple a Notification Centerrel: a lefele szvájpolás mostantól az előbbit hozza elő, a Ma nézet továbbra is oldalra suhintással érhető el.

ios11.jpg

Siri hangja kicsivel emberibb lett és sokat okosodott is. Képes megtanulni a felhasználói preferenciákat és ezt továbbítja a fiókodhoz kötött többi olyan eszközödre is, ahol elérheted a digitális asszisztenst. Egy idő után elvileg bizonyos esetekben előre fogja tudni, hogy mit szeretnél. Ráadásul  képes mostantól angolról spanyolra vagy kínaira fordítani.

Az iPad tulajoknak is sokkal jobb lesz mostantól. Az állandó Dock a képernyő alján egyszerűbbé teszi az appok indítását és a közöttük való váltást, a macOS-es Mission Control mintájára pedig az App Switcher nézetben egy képernyőn láthatunk mindent, amin éppen dolgozunk. A Drag and Drop-pal képes és egyéb tartalmakat, illetve linkeket tudunk egyik alkalmazásból a másikba áthúzni.

A Finder-hez hasonló Fájlok alkalmazás érkezésével az összes telefonon tárolt állományt láthatunk egy helyen, mindegy, hogy azok a telefonon találhatóak fizikailag vagy külső felhő alapú tárhelyen - legyen az iCloud vagy külső szolgáltatás (pl. Dropbox). Ja, majd elfelejtettem: az új HEIF és HEVC formátumoknak köszönhetően a képek és videók is kevesebb helyet foglalnak.

Az új billentyűzetfunkciók is hasznosak, egyszerűbb lesz számokat és szimbólumokat írni a gombokon felfele suhintással, illetve a félkezes verzióval balkezesek és jobbkezesek is egyszerűbben gépelhetnek félkézzel. A Notes még sokkal használhatóbb lesz, a kézírás is kereshetővé válik és a kamerával másodpercek alatt szkennelhetjük dokumentumainkat.

A Maps sávasszisztenciával, sebességhatár infókkal és bevásárlóközpontok, repterek belső térképeivel gazdagodik, míg az Apple Music mostantól a Spotifyhoz hasonlóan írja majd barátaink mit hallgatnak éppen, és mi is könnyebben oszthatjuk meg kedvenc zenéinket. A képkezelés tekintetében portrémód, a Live fotó, és a Memóriák funkciók is sokat javultak. Kevesebbszer lesz szükség külsős képszerkesztőre.

A HomeKit mostantól hangszórókat is támogatja, a újdonatúj AirPlay 2 protokoll pedig többszobás funkcionalitást ad a képlethez. A Do Not Disturb mostantól vezetés közben is elnémítja a notikat, az Üzenetek appkezelését is lecserelték, illetve az App Store is teljesen átalakul. Bár késik kicsit, a személyek közötti Apple Pay pénzküldés is jön, a következő updatek egyikével. 

Van új API is a fejlesztőknek is, a két legfontosabb: a CoreML, ami gép tanulással, míg az ARKit, ami kiterjesztett valósággal kapcsolatos eszközöket ad a developerek kezébe.

Szóval hja, már csak pár óra.