Phil Schiller és a hardvertechnológiai alelnök, Johny Srouji ültek le röviddel a keynote után a Mashable újságírójával, aki az A11 Bionic chip rejtelmeiről faggatta a vezetőket.

Amikor az Apple chipet tervez, mindig három évre előre tervezünk, ami nagyjából azt jelenti, hogy az A11 már akkortájt is fejlesztés alatt állt, mikor előrukkoltunk az A8-assal szerelt iPhone 6-os szériával. Bár akkortájt mobilos szinten még nem nagyon volt szó gépi tanulásról vagy mesterséges intelligenciáról, mi kockáztattunk és bejött.

- mondta az A11 neurális motorjára utalva Srouji.

Persze a három éves terv változik, ha új fícsörök kerülnek képbe, ez történt a Super Retina kijelző kapcsán is:

"A folyamatnak rugalmasnak kell lennie, befogadónak a változásokkal szemben." - tette hozzá Johny, aki az első iPhone óta a cégnél van. "Ha az egyik team beesik egy kéréssel, ami nem volt az eredeti koncepció része, meg kell oldanunk. Nem ballaghatok vissza a terveinkhez és mondhatom, hogy majd öt év múlva, esetleg."

Schiller szerint pont ez Srouji csapatának erőssége - hogy minden megtesznek, ha az ütemterv hirtelen változik:

"Volt néhány kritikus pillanat az elmúlt pár évben, amikor arra kellett kérnünk Johnyékat, hogy valamit máshogy oldjanak meg, mint ahogy évek óta a tervekben állt és eget-földet megmozgatva megcsinálták - ezt pedig mindig bámulatos nézni"

Kicsit belemenve az A11 képességeibe: a két performance mag 25 százalékkal gyorsabb, a négy nagy energiahatékonyságú mag pedig 70 százalékkal, mint az elődmodell A10-es, ami a 7 és 7 Plus készülékeket hajtja. Arról már írtunk is, hogy a korai benchmarkok alapján úgy tűnik, hogy a Bionic pariban van a legújabb 13-as MacBook Pro-kkal is.

Az A11 ráadásul a többszálas taszkok esetében is hatékonyabb, köszönhetően a második generációs teljesítményvezérlőjének, ami akár - ha a feladat megkívánja - mind a hat magot el tudja érni. A játékok nyilván több magot használhatnak, míg egy olyan egyszerű művelet, mint a prediktív szövegbevitel is elérheti majd a high performance magokat is.

Ha lusta voltál most ezt elolvasni, de fáj a fogad az X-re, segítek: három éves tech van a leendő telefonodban.

Disclaimer: Az utolsó mondat természetesen csak ún. vicc volt.