A szeptember 12-i keynote-on az Apple valószínűleg bejelenti a macOS High Sierra pontos megjelenési dátumát, ehhez nem férhet kétség. Az új operációs rendszer több érdekes változást is hoz, ezek közül talán az egyik legfontosabb az APFS névre hallgató fájlrendszer lesz, amely a lassan matuzsálemi korba lépő HFS+t váltja.

Egy augusztus 21-én publikált dokumentum viszont igencsak érdekes dolgokat tartalmaz, például azt, hogy az APFS-t kizárólag SSD-ken lehet majd használni, hagyományos merevlemezeken (HDD-ken) nem. Egyelőre az is kérdéses, hogy a hibrid meghajtóként működő ún. Fusion Drive-okkal mi lesz, a startnál egészen biztosan nem lesznek a támogatott adattárolók listáján.

macos_highsierra.jpg

Ez azért is érdekes, mert bár a MacBookok egy ideje már kizárólag SSD-vel kaphatók, több millió felhasználó rendelkezik egészen fiatal, akár 2-3 éves masinákkal, melyekbe még sima HDD került. Ők jó eséllyel csak akkor tudják majd élvezni az új fájlrendszer előnyeit, ha kicserélik az adattárolójukat egy SSD-re - vagy vásárolnak egy új MacBookot, melyben eleve ilyen tároló van.

Az új fájlrendszert írni is olvasni is lehet majd a jelenleg használatos HFS+ról, viszont kizárólag abban az esetben, ha az adott gépen legalább a macOS 10.12.6-os verziója (Sierra) fut. Az APFS-re konvertált meghajtókon tárolt adatok az előzetes tesztek alapján nagyjából 8-10 százalékkal foglalnak kevesebb helyet, mint HFS+on a konvertálás előtt, illetve a rendszer betöltési ideje is jelentősen csökkent, főleg a sima SATA csatlakozóval működő (régebbi) SSD-s MacBookoknál.

apple_apfs.jpg

Aki használ Time Machine-t, annak sem kell aggódnia, a konvertálás után ugyanúgy hozzáfér majd az adataihoz, mint korábban, illetve aki titkosította a rendszerét a beépített Filevault segítségével, annak ugyanúgy titkosítva marad az SSD-je az APFS-re való átállás után is.

Akárcsak az iOS 10 esetében, úgy a High Sierra-ra való frissítés során sem lesz lehetőségünk választani a régi, illetve az új fájlrendszer között, a konvertálás automatikusan megtörténik a háttérben, akár szeretnénk, akár nem. Éppen ezért lehet, hogy érdemes lesz várni az upgrade-del, hogy kiderüljön, vannak-e ilyen tekintetben gyerekbetegségei az új macOS-nek.