Még júniusban került ki a hír, hogy az Apple teljesen elengedi a 32-bites appok kezét az iOS 11 érkezésével. Az iOS 10-ben az ilyen alkalmazások megnyitásakor figyelmeztető ablak ugrik fel, majd az alkalmazás megnyílik, az iOS 11-ben már el sem indul majd.

Mivel a Business Insider számításai szerint közel 200 ezer 32-bites app van még mindig az App Store-ban, amely majdnem a fentlévő alkalmazások 10 százalékát teszi ki és nem mindenki követi az ilyesmit árgus szemekkel, mindig aktívan, talán érdemes még időben lecsekkolni, hogy mely alkalmazásokról leszünk kénytelenek lemondani, vagy esetleg a helyükre más alternatívát keresni szeptembertől.

Érdemes rászánni azt a pár másodpercet, hiszen roppant egyszerűen, a Beállítások > Általános > Infó > Alkalmazások menüpontra rányomva megtudhatjuk a tutit. Innentől két lehetőség él:

1. Nem történik semmi. Ez azt jelenti, hogy az összes alkalmazás, amit használsz up-to-date és 64-bites.

2. Megnyílik a következő almenü, ahol a problémás appokat listázza a rendszer.

A szigorítás az iOS 11-ben abból adódik, hogy a 32-bites alkalmazások támogatása rontja a telefon teljesítményét, lassítja és még az akkuidőre is negatív hatással van. A fejlesztőknek egyébként rossz szava vagy kifogása sem lehet, az Apple gyakorlatilag hónapok óta folyamatosan emlékezteti őket a váltásra.

Hajrá!