Az 1976-ban épített példányt a Charitybuzz jövő havi aukcióján árverezhetik el. Az első tulaja után csak Schoolsky Apple I-nek nevezett gép árát teljes egészében jótékony célokra fordítják majd.

22458-27166-170818-apple-i-l.jpg

Jelenlegi tulaja, a Virginia Tech professzora, David Larson még Adam Schoolskytól vásárolta 1994-ben, mintegy 3500 dollárért, aki még barátjától, magától Woztól kapta. A befolyó összeget a FAIRS (Foundation for Amateur International Radio Service Limited) nevű nonprofit kapja, amely vészhelyzeti rádióeszközöket, illetve ezek használatát ismertető oktatásokat nyújt egyéneknek, közösségeknek és akár kormányoknak is, elsősorban fejlődő országokban.

Az eszközhöz jár még egy kazettás interfész és több, a hardver eredetiségét bizonyító dokumentáció, illetve pár kordokumentum is: az Apple I és II brosúrái, egy korai szaklap, a Silicon Gulch Gazette első kiadása, illetve a Zaltair néven elhíresült hoax kis szórólapja.

Ez utóbbi érdekes sztori. 1977-ben Schoolsky és Woz poénból az akkori egyik populáris számítógépet, az Altairt kifigurázó kamugépről szóló kamubrosúrát készítettek és teleszórták vele a West Coast Computer Faire területét. A csíny annyira jól sikerült, hogy állítólag még Steve Jobs is beugrott neki, aki számára csak akkora derült ki a turpisság, mikor Woz évekkel később nekiajándékozta a szórólap bekeretezett első példányát.

Ahogy az ilyenkor általában lenni szokott az ilyen gépek esetében, se gépház, se monitor, se erőforrás, se billentyűzet nem jár hozzájuk. Nem ez az első Apple I Charitybuzz aukcióin, tavaly egy példány teljes dokumentációval, korabeli áramforrással, kazettás interfésszel és korai Apple BASIC kazettákkal mintegy 815 ezer dollárért ment el.